Τελευταία Νέα
Speculator

Τα χρηματοοικονομικά κουίζ της Αγροτικός Οίκος Σπύρου και η ατάραχη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Τα χρηματοοικονομικά κουίζ της Αγροτικός Οίκος Σπύρου και η ατάραχη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Όταν η ενημέρωση των εισηγμένων «ανεβαίνει» σε νέα επίπεδα
Σχετικά Άρθρα

Και εγένετο το θαύμα . Η Αγροτικός Οίκος Σπύρου απάντησε στο ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις επιδόσεις ενιαμήνου αλλά το επενδυτικό κοινό δεν έγινε σοφότερο.
Η εταιρία ανακοίνωσε αναμορφωμένα κέρδη προ φόρων και αναμορφωμένο EBITDA και σημείωσε ότι με την από 12 Νοεμβρίου ανακοίνωσή της έχει θέσει σε πλήρη γνώση στο επενδυτικό κοινό όλες τις σημαντικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα μέχρι την ημερομηνία ανάρτησης της εν καθώς και τις επιπτώσεις τους στα βασικά μεγέθη της χρηματοοικονομικής της θέσης.
Ανατρέχοντας στη συγκεκριμένη ανακοίνωση το μόνο που μπορεί κάποιος να διαπιστώσει είναι η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 1,5 εκ ευρώ και ότι η εταιρία ήλθε σε συμφωνία αναδιάρθρωση δανεισμού .
Ωστόσο πουθενά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την αναδιάρθρωση και τις επιπτώσεις όπως ισχυρίζεται η εταιρία ενώ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προφανώς θεωρεί ότι δεν πρέπει να ασχοληθεί καθώς σε ουδεμία κίνηση έχει προβεί εδώ και περίπου 25 ημέρες.

Κενά ενημέρωσης


Η εταιρία στην ανακοίνωσή της μιλά για αναμορφωμένο EBIT αλλά πουθενά δεν αναφέρει σε τι συνίσταται η αναμόρφωση και πως η αναμόρφωση επηρεάζει τα κέρδη προ φόρων και τα EBITDA. Φυσικά ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των δανείων και της αντιστροφής χρεώσεων σε λογιστικό επίπεδο.
Και μπορεί να το υποθέσει γνωρίζοντας την κακή χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρίας. Φυσικά δεν μπορεί ούτε να γνωρίζει και ποια είναι η καθαρή θέση μετά από τις κινήσεις που έγιναν ενώ και ο ίδιος ο τύπος του δανείου συνιστά ένα ερωτηματικό υπό την έννοια ότι θα κοπούν μόλις 61.794 μετοχές από τη μετατροπή του δανείου.
Δημιουργείται δε η αίσθηση δεδομένου ότι κανένας δεν έχει δει τη σύμβαση του δανείου ότι η Bluemoon ουσιαστικά αποτελεί δανειστή για τρίτον (πιθανά για το βασικό μέτοχο) ο οποίος θα αγοράζει λίγο πριν την μετατροπή τις ομολογίες. Γιατί ποιος θα έβαζε 1,5 εκ ευρώ σε μια εταιρία με την χρηματοοικονομική κατάσταση της Σπύρου για να πάρει από μετατροπή μόλις το 0,2% του μετοχικού κεφαλαίου;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης