Τελευταία Νέα
Speculator

Η εξυγίανση της ΑΥΓΗΣ που δεν… βγαίνει και η μεγάλη σφαγή που έρχεται

Η εξυγίανση της ΑΥΓΗΣ που δεν… βγαίνει και η μεγάλη σφαγή που έρχεται
Η τακτική ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει χρόνο και τα μεγέθη που είναι αμείλικτα
Σχετικά Άρθρα

Η ΑΥΓΗ δεν έκλεισε το καθημερινό φύλλο θα εξυγιανθεί.
Αυτό ίσως είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της χρονιάς όταν όλοι γνωρίζουν ότι η εταιρία έχει μια τεράστια τρύπα και όταν την ίδια στιγμή υπάρχει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 23ης Δεκεμβρίου 2021 που προβλέπει αύξηση κεφαλαίου κατά 957.990,00 € με καταβολή μετρητών ή με συμψηφισμό χρέους της εταιρείας.
Μόνο και μόνο η ίδια η απόφαση δεν λέει σε κανέναν αν θα μπουν φρέσκα χρήματα ή αν απλά η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί λογιστική τακτοποίηση παλαιών καταβολών για να λειτουργήσει η εταιρία.
Ας πάρουμε όμως το σενάριο (μάλλον επιστημονικής φαντασίας) ότι ο μέτοχος δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει όλο το ποσό σε φρέσκο χρήμα.
Τι θα συμβεί; Το 2021 έχει γίνει αύξηση κεφαλαίου 1,5 εκ ευρώ δηλαδή σύνολο αύξηση περίπου 2,5 εκ ευρώ.

Η καθαρή θέση στο τέλος του 2020 ήταν αρνητική κατά 4 εκ ευρώ.

Με δεδομένο ότι και το 2021 υπήρχαν υποχρεώσεις προς εταίρους 2,36 εκ ευρώ ουσιαστικά οι αυξήσεις κεφαλαίου έκλεισαν τις υποχρεώσεις και διαμόρφωσαν την καθαρή θέση σε αρνητική κατά 1,5 εκ ευρώ.
Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί η ζημία του 2021 που ξεπερνά το 1 εκ ευρώ και η αρνητική καθαρή θέση που εμφανίζεται ξεπερνά τα 2,5 εκ ευρώ.
Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχει μια τρύπα 2,5 εκ ευρώ στην οποία θα πρέπει να προστεθούν και οι ακίνητες απαιτήσεις 1 εκ ευρώ που φουσκώνουν τα ίδια κεφάλαια με συνέπεια η πραγματική αρνητική καθαρή θέση στην έναρξη του 2022 να ξεπερνά τα 3,5 εκ ευρώ.
Υπάρχει πρόθεση από το ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τουλάχιστον 3,5 εκ ευρώ στην ΑΥΓΗ; Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε έως πέρυσι 3,8 εκ ευρώ στα ΜΜΕ ενώ φέτος θέλει να διαθέσει 2,3 εκ ευρώ. άρα στην καλύτερη των περιπτώσεων στην Αυγή μπορεί να μπει 1 εκ ευρώ γιατί το Ραδιόφωνο στο Κόκκινο έχει πολύ μεγαλύτερη τρύπα.
Το 1 εκ ευρώ δεν φτάνει ούτε για τη μισθοδοσία και έτσι οι αιματηρές περικοπές στο προσωπικό αποτελούν αναπόφευκτη εξέλιξη.

Περικοπές που σημαίνουν απολύσεις ή δραματικές μειώσεις μισθών.

Και πιθανά η εθελούσια να φαντάζει θαυμάσια πρόταση μετά από λίγο χρονικό διάστημα όταν οι εργαζόμενοι αντιληφθούν τι σημαίνει εξυγίανση.
Το κόστος μισθοδοσίας σήμερα ανέρχεται 1,7 εκ ευρώ και οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 77 αν και φαίνεται πως υπάρχουν και εργαζόμενοι κυρίως επίπεδο στελεχών που κοστίζουν αλλά δεν εργάζονται.
Για να υποχωρήσει το κόστος σε επίπεδα κάτω του 1 εκ ευρώ θα πρέπει να γίνουν απολύσεις τουλάχιστον 30 ατόμων και ταυτόχρονα μειώζσεις μισθών σε όσους θα παραμείνουν.
Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα αποκρύπτει μπροστά στην κατακραυγή που προκάλεσαν οι κινήσεις του το προηγούμενο διάστημα και επιχειρεί να κερδίσει χρόνο.
Όμως ο χρόνος θα επιδεινώνει την κατάσταση και θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε ένα αργό και βασανιστικό εξυγιαντικό πρόγραμμα με απολύσεις ανά μήνα και ποντάρισμα ότι με τακτική διαίρει και βασίλευε οι αντιδράσεις θα είναι περιορισμένες. Όμως ουδείς μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις τουλάχιστον της πλειοψηφίας των εργαζομένων και εκεί θα κριθούν όλα.
Δηλαδή αν ο ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος θα πάρει το κόστος της σφαγής ή θα αναγκαστεί να βρει πόρους χρηματοδότησης της εφημερίδας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης