Τελευταία Νέα
Speculator

Τουρισμός: Η ώρα της «μάχης» των κρατήσεων στη Μεσόγειο – Οι παράγοντες που θα κρίνουν τη σεζόν

Τουρισμός: Η ώρα της «μάχης» των κρατήσεων στη Μεσόγειο  – Οι παράγοντες που θα κρίνουν τη σεζόν

Μεγάλη επιθυμία για ταξίδια έδειξε η τουριστική έκθεση της Μαδρίτης

Σχετικά Άρθρα

Ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια για τη θερινή τουριστική περίοδο του 2022 στον ευρωπαϊκό Νότο, εξαιτίας της μεγάλης «δίψας» του ταξιδιωτικού κοινού, μετά από μια διετία κατά την οποία κυριάρχησαν οι περιορισμοί λόγω covid. Η τουριστική βιομηχανία αναμένει δυναμικό come back, παρά τα εμπόδια που έβαλε η παραλλαγή Omicron στην ανάκαμψη και προετοιμάζεται να μετρήσει τις δυνάμεις της την ερχόμενη άνοιξη, προσδοκώντας ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι.

Δεν αποκλείονται ξαφνικές αλλαγές

Όλες οι χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, στρέφουν τον ενδιαφέρον τους στις αντιδράσεις των κύριων αγορών από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και επιθυμούν να προσελκύσουν επισκέπτες με μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη, αλλά και να επιμηκύνουν σε διάρκεια τη σεζόν, ώστε να αυξήσουν τα τουριστικά έσοδα. Μαζί με αυτές, αναμένουν και την επανενεργοποίηση της αμερικανικής αγοράς και παράλληλα, καταστρώνουν σχέδια για τις επόμενες διεθνείς εκστρατείες με επίκεντρο το άνοιγμα της ασιατικής αγοράς στην μετά covid εποχή - βασικού πυλώνα για την πλήρη ανάκαμψη που παραμένει πρακτικά κλειστός.

Αντίβαρο στη ζυγαριά, είναι εκτός από τους υγειονομικούς δείκτες και τις μέχρι σήμερα απρόβλεπτες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας (βλέπε μεταλλάξεις) οι περιορισμοί που κυβερνήσεις θέτουν και καταργούν στα ταξίδια, κάποιες φορές με ελάχιστη προειδοποίηση, με αποτέλεσμα οι εν δυνάμει τουρίστες να αντιδρούν σημαντικά γρήγορα και να αλλάζουν τα πλάνα τους την τελευταία στιγμή. Για παράδειγμα, μετά από μια δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από τη «δειλή» ανάκαμψη του κλάδου στην Ισπανία (2021) η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού FITUR 2022 που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, ανέδειξε τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν σε «δεξαμενές» όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία και το συμπέρασμα είναι, ότι οι ισορροπίες ανάμεσα στη ζήτηση μέχρι την πραγματοποίηση του ταξιδιού, παραμένουν ακόμα εύθραυστες.

«Πιλότος» το Πάσχα των Καθολικών

Η μεγάλη επιθυμία για ταξίδια έγινε περισσότερο εμφανής εξαιτίας της αύξησης των επιπέδων εμβολιασμού και των λιγότερων ταξιδιωτικών περιορισμών που αναμένεται να ισχύσουν, εκτός απροόπτου, από την ερχόμενη άνοιξη – εποχή ορόσημο για την τουριστική επανεκκίνηση. Το Πάσχα των Καθολικών μέσα στον Απρίλιο είναι ουσιαστικά η πρώτη «καθαρή» ημερομηνία που στοχεύουν οι περισσότερες αγορές, ανάμεσά τους και η Ισπανία, η οποία φιλοδοξεί να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) σε έρευνα που διενεργήθηκε από την ForwardKeys, οι κρατήσεις στην Ευρώπη για διακοπές την περίοδο του Πάσχα καταγράφουν σημαντική αύξηση άνω του 250% και για το καλοκαίρι, αύξηση 80% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021.
Πέρυσι, το τουριστικό restart απέφερε στην Ισπανία έσοδα 88,55 δις ευρώ, 36 δις ευρώ περισσότερα από το 2020, αλλά τουλάχιστον 40% λιγότερα από το 2019. Φέτος η χώρα υπολογίζει μεταξύ άλλων σε σημαντικές τουριστικές ροές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ εκτιμά ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η δομή της θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα σε μια ξαφνική «έκρηξη» της ζήτησης, από την ώρα που θα αρθούν οι περιορισμοί. Η χώρα είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, με την Τουρκία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.

Πως συμπεριφέρονται οι αγορές

Την ώρα που μεγάλες εκθέσεις και αντίστοιχα events ακυρώνονταν λόγω Omicron και μόνο η διοργάνωση της FITUR 2022, δείχνει τη σημασία που δίνει η Ισπανία στην επανεκκίνηση του τουριστικού της τομέα. Στα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της διοργάνωσης ήταν μεταξύ άλλων και τα αποτελέσματα συνεδρίου που ιχνηλάτησε τις συμπεριφορές των κύριων αγορών της Βόρειας Ευρώπης που επιλέγουν κυρίως το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ανάμεσά τους και εκείνες που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα κρούσματα της πανδημίας όπως είναι η Ιρλανδία, όπου η υγειονομική περίθαλψη κοστίζει και για αυτό οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εκτός συνόρων μετακινήσεις τους. Οι Σουηδοί από την άλλη, έχουν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά στην άρση ή την επιβολή περιορισμών, ενώ η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να καταργήσει βασικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, φανέρωσαν σαφή ανάκαμψη στις κρατήσεις από τη χώρα αυτή. Η Ελλάδα για τους Βρετανούς είναι στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών τους, με την Ισπανία να κατέχει και εκεί, τη μερίδα του λέοντος.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης