Τελευταία Νέα
Speculator

Το παρασκήνιο εκτίναξης του τιμήματος εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz

Το παρασκήνιο εκτίναξης του τιμήματος εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz
Γιατί οι Γερμανοί της Allianz πλήρωσαν σημαντικό premium για να αποκτήσουν την εισηγμένη Ασφαλιστική
Σχετικά Άρθρα

Το ισχυρό ενδιαφέρον από τουλάχιστον 3 ομίλους σε συνδυασμό με την προοπτική της ασφαλιστικής αγοράς για τα επόμενα χρόνια αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους για τη διαμόρφωση υψηλού τιμήματος συναλλαγής στην εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz.

Οι Γερμανοί βλέποντας του ανταγωνιστές τους να μεγενθύνονται μέσω εξαγορών και έχοντας υποχωρήσει στη δέκατη θέση από πλευράς παραγωγής ασφαλίστρων «έδωσαν» ρέστα για την εξαγορά μια εταιρίας που είχε μεγαλύτερα μερίδια αγοράς από αυτούς το 2020 ώστε να ανέβουν εκ νέου στις πρώτες θέσης των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα.

Αναγκάστηκαν όμως να δώσουν «ρέστα» γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το τίμημα που έδωσε ασφαλιστική συνδεδεμένη με μεγάλη συστημική τράπεζα ήταν 7 ευρώ ανά μετοχή.

Πέραν τούτου όμως γίνεται κατανοητό ότι εκτός από τον ανταγωνισμό που ανέβασε το τίμημα ο βασικός λόγος δεν ήταν η ανάκτηση της κορυφής από τη Γερμανική εταιρία αλλά η προοπτική που βλέπουν στον ασφαλιστικό κλάδο και τα περιορισμένα περιθώρια εταιριών στόχων για εξαγορά.

Και γιατί πρώτον η διείσδυση ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 40% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η μέση ασφαλιστική διείσδυση δηλαδή η παραγωγή ασφαλίστρων σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2020 διαμορφώθηκε στο 2,6% βοηθούσης και της πτώσης του ΑΕΠ αλλά και της ανάγκης πρόσβασης στην ιδιωτική υγεία λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε στο δημόσιο σύστημα ο κορωνοϊός.
Το 2021 το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει ελαφρά καθώς η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 7,7% έναντι αύξησης του ΑΕΠ κατά 8,5%.
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη η ασφαλιστική διείσδυση το 2019 διαμορφώθηκε στο 4,8%.
Υπό αυτές τις συνθήκες η προοπτική ανάπτυξης θεωρείται σημαντική ειδικά αν η κυβέρνηση κάνει πράξη τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί στον ασφαλιστικό κλάδο.

Δεύτερον, η αποταμίευση στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ ταυτόχρονα αναμένεται τουλάχιστον για την ερχόμενη διετία σημαντική αύξηση του ΑΕΠ στην χώρα μας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κλάδος ακόμα και αν δεν κλείσει το gap με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μπορεί μέχρι το 2023 να ενισχυθεί σε επίπεδο παραγωγής τουλάχιστον κατά 8% ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης