Τελευταία Νέα
Speculator

Η επίσκεψη Hοttges στο Μαξίμου και το ενδιαφέρον της Deutsche Telekom για την Ελλάδα

Η επίσκεψη Hοttges στο Μαξίμου και το ενδιαφέρον της Deutsche Telekom για την Ελλάδα
Πού ποντάρουν οι Γερμανοί και ο ΟΤΕ επενδύει πάνω 3 δισ. έως το 2027
Σχετικά Άρθρα

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Deutsche Telekom είναι από μόνη της είδηση αν και τις προηγούμενες ημέρες ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι κάτι νέο θα προκύψει από τη συνάντηση.
Το νέο δεν προέκυψε υπό τη μορφή της ανακοίνωσης αλλά είναι προφανές ότι η συνάντηση επικυρώνει το ενδιαφέρον της Deutsche Telekom για την Ελλάδα αλλά και τις λογικές προσδοκίες ότι θα αποκομίσει κέρδη από την παρουσία της στη χώρα μας σε μια λογική win win.
Άλλωστε ο ΟΤΕ είναι ήδη μια από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις του Γερμανικού κολοσσού και η Ελλάδα μια αγορά πολλά υποσχόμενη λόγω των έργων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κύκλοι του ΟΤΕ επισημαίνουν ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν συνέχεια της διαδικτυακής συνάντησης του περασμένου Δεκεμβρίου όπου ο Tim Hottges υποσχέθηκε ότι θα έλθει στην Ελλάδα.
Ωστόσο είναι σαφές ότι η συνάντηση δεν έχει χαρακτήρα εθιμοτυπίας καθώς οι Γερμανοί ναι μεν υποσχέθηκαν μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια αλλά είναι προφανές γι αυτό θα λάβουν μερίδιο από την ψηφιακή αναβάθμιση και τα μεγάλα έργα που θα τρέξουν ειδικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Για παράδειγμα το Ταμείο ανάκαμψης προβλέπει επένδυση για εγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών σε κτίρια κατοικιών και εμπορικά κτίρια και τη σύνδεση των τελικών χρηστών με δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας βάσει συστήματος επιδότησης της ζήτησης (μέσω κουπονιών) που θα επιδοτεί

α) το κόστος της εσωτερικής καλωδίωσης και β) τα τέλη σύνδεσης (το εφάπαξ τέλος εγκατάστασης ευρυζωνικών υπηρεσιών).
Αυτό πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος του 2025.
Για να έχει νόημα μια τέτοια επένδυση θα πρέπει να υπάρχει δίκτυο να το υποστηρίξει και ουσιαστικά αυτό αναλαμβάνει να το κάνει ο ΟΤΕ φέρνοντας την οπτική ίνα στο σπίτι έχοντας όμως «εξασφαλίσει» αυξημένη ζήτηση από την επιδότηση.

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων και πέραν της αμιγούς τηλεπικοινωνιακής δραστηριότητας διεκδικεί και αναλαμβάνει μεγάλα έργα ψηφιακής αναβάθμισης.
Για παράδειγμα στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται μεγάλα έργα ψηφιοποίησης αρχείων φορέων του δημοσίου.
Και από την ανακοίνωση για τη χθεσινή συνάντηση γίνεται απολύτως κατανοητή η προσδοκία της Deutsche Telekom για τις «επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για τη διαρκή επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της Deutsche Telekom έχει δεσμευτεί τον περασμένο Δεκέμβριο πως ο ΟΤΕ θα αυξήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) ώστε να καλύψει περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά.

Επίσης είχε ανακοινωθεί η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet των συνδρομητών COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι.
Ο ΟΤΕ θα καλύψει σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και έτσι, η Ελλάδα θα περάσει από το ίντερνετ των Mpbs στις ταχύτητες των Gbps, που είναι διαθέσιμες στις πλέον ανεπτυγμένες τηλεπικοινωνιακές αγορές.
Επισημαίνεται ότι το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα είναι περίπου 4,8 εκατ. και, από αυτές, ο ΟΤΕ θα καλύψει τα 3 εκατ. έτσι μαζί με τους άλλους παρόχους εκτιμάται ότι η χώρα θα καλυφθεί με FTTH σχεδόν στο σύνολό της.
Όλα αυτά είναι προφανές δεν γίνονται επειδή οι … Γερμανοί τρελάθηκαν.
Οι Γερμανοί έχουν την οικονομική δύναμη να κάνουν επενδύσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ευκαιρία για επενδύσεις με μικρότερο ρίσκο και μεγαλύτερη προσδοκία απόδοσης.
Πέραν αυτού είναι προφανές ότι ο ΟΤΕ μέσω των επενδύσεων στο FTTH δημιουργεί τις προϋποθέσεις να είναι κυρίαρχος των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης