Speculator

Η εισηγμένη που κάνει κουρέλι τις διατάξεις για την εταιρική διακυβέρνηση διά της ορθής επανάληψης

Η εισηγμένη που κάνει κουρέλι τις διατάξεις για την εταιρική διακυβέρνηση διά της ορθής επανάληψης
Ο ρόλος και οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Σχετικά Άρθρα

Απίθανα φαινόμενα συμβαίνουν με τις ανακοινώσεις που εκδίδουν εισηγμένες εταιρίες και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μην παρεμβαίνει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα όσα έχει ανακοινώσει η Μαθιός Πυρίμαχα τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα την 3η Μαρτίου η Μαθιός αποστέλλει στο Χρηματιστήριο ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δυνάμει της από 1ης Μαρτίου 2022 αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας , η οποία ελήφθη κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας, προέβη στον ορισμό του κ. Θεοφάνη Κορκιδάκη του Πέτρου, ως Υπεύθυνου Εσωτερικού Ελέγχου της Εταιρείας σε αντικατάσταση του κ. Ελευθερίου Δούκα.
Ο κύριος Κορκιδάκης πληροί τις προϋποθέσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τον ορισμό του σε αυτή την θέση και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1/3/2022.»
Στις 9 Μαρτίου εκδίδεται νέα ανακοίνωση με την επισήμανση της ορθής επανάληψης στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Δυνάμει της από 28ης Σεπτεμβρίου 2021 αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας , η οποία ελήφθη κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας, προέβη στον ορισμό του κ. Θεοφάνη Κορκιδάκη του Πέτρου, ως Υπεύθυνου Εσωτερικού Ελέγχου της Εταιρείας σε αντικατάσταση του κ. Ελευθερίου Δούκα ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση του Υπεύθυνου Εσωτερικού Ελέγχου της Εταιρείας στις 12/09/2021.

Ο κύριος Κορκιδάκης πληροί τις προϋποθέσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τον ορισμό του σε αυτή την θέση και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 28/9/2021»
Όπως μπορεί να καταστεί αντιληπτό η μια ανακοίνωση με την άλλη δεν έχουν καμία απολύτως σχέση σε ότι αφορά στις ημερομηνίες.
Και είναι τουλάχιστον περίεργο να έγινε τόσο μεγάλο λάθος όσον αφορά στις ημερομηνίες των αποφάσεων που ελήφθησαν και της τοποθέτησης Υπεύθυνου Εσωτερικού ελέγχου.
Άραγε ζητήθηκαν τα πρακτικά της Επιτροπής Ελέγχου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μάλιστα άμεσα; Ελέγχθηκαν από την εποπτική αρχή οι συμβάσεις εργασίας και η σχετική αναγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας;

Ελέγχθηκε τι ακριβώς έκανε ο Υπεύθυνος Εσωτερικού Ελέγχου το εξάμηνο που σύμφωνα με την δεύτερη ανακοίνωση εργάζεται στην εταιρία; Ή απλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δέχτηκε την ανακοίνωση ως έχει και θεωρεί ότι όλα έγιναν όπως πρέπει;
Και εν πάσει περιπτώσει είναι δυνατόν εάν δεχτούμε ότι ο Υπεύθυνος Εσωτερικού προσλήφθηκε προ εξαμήνου αυτό να ανακοινώνεται σήμερα;
Σημειώνεται ότι ο νόμος 4706/2020 προβλέπει ότι

«Η Εταιρεία ενημερώνει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για οποιαδήποτε μεταβολή του επικεφαλής της μονάδας εσωτερικού ελέγχου, υποβάλλοντας τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη μεταβολή αυτή».
Επιπλέον ότι «Ο επικεφαλής της μονάδας εσωτερικού ελέγχου υποβάλλει στην επιτροπή ελέγχου ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων και τις απαιτήσεις των απαραίτητων πόρων, καθώς και τις επιπτώσεις περιορισμού των πόρων ή του ελεγκτικού έργου της μονάδας εν γένει.
Το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων καταρτίζεται με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων της Εταιρείας, αφού προηγουμένως ληφθεί υπόψη γνώμη της επιτροπής ελέγχου».
Κατά τα λοιπά γίνεται συνεχώς λόγος για αξιόπιστο Χρηματιστήριο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης