Τελευταία Νέα
Speculator

Ενημερωτικό δελτίο από την Mπλε Κέδρος (Cocomat) με τo πιστόλι στον κρόταφο και εταιρική διακυβέρνηση με 18 αποκλίσεις

Ενημερωτικό δελτίο από την Mπλε Κέδρος (Cocomat) με τo πιστόλι στον κρόταφο και εταιρική διακυβέρνηση με 18 αποκλίσεις
Η εταιρία στις 30 Μαΐου έχοντας εξαντλήσει κάθε παράταση που δόθηκε λόγω Covid συμπληρώνει πέντε χρόνια από την λήψη άδειας λειτουργίας
Σχετικά Άρθρα

Σε αγώνα δρόμου για να προλάβει τις προθεσμίες που προβλέπονται από το νόμο ώστε να μην οδηγηθεί σε λύση και εκκαθάριση βρίσκεται η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ η οποία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχει καταθέσει σχέδιο ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η εταιρία στις 30 Μαΐου έχοντας εξαντλήσει κάθε παράταση που δόθηκε λόγω Covid συμπληρώνει πέντε χρόνια από την λήψη άδειας λειτουργίας όπως τουλάχιστον αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία μάλλον έχει ζήτημα με τον υπολογισμό του χρόνου καθώς η ίδια η εταιρία στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι «στις 21 Μαρτίου του 2017 αδειοδοτήθηκε ως ΑΕΕΑΠ με την 18/779 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».
Ανεξάρτητα αυτού όμως είναι προφανές ότι αν δεν υπάρξει κάποια χαριστική ρύθμιση η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ των αδελφών Ευμορφίδη της Cocomat θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο έως την 30η Μαΐου 2022.

Και τούτο διότι ο νόμος προβλέπει ότι «Εάν η εταιρία δεν έχει επιτύχει την εισαγωγή των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά εντός των προθεσμιών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της και η εταιρία τίθεται υπό εκκαθάριση.
Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ΑΕΕΑΠ ανακαλούνται τα προβλεπόμενα για αυτήν φορολογικά οφέλη, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες ευνοϊκές για αυτήν φορολογικές ρυθμίσεις που θεσπίζονται σε άλλους νόμους»

Ουσιαστικά δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει αναδρομικά φορολογία και θα εξαϋλωθεί η περιουσία της.
Άλλωστε αυτό είναι μια ποινή του νομοθέτη για τα φορολογικά οφέλη που παρέχονται ως αντάλλαγμα της υποχρεωτικής εισαγωγής στο ΧΑ των εταιριών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.
Αυτό είναι και ο λόγος που ορκωτός ελεγκτής της εταιρίας στην έκθεση επί των οικονομικών καταστάσεων 2021 αναφέρει ότι υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα για τη συνέχιση λειτουργίας της ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ επισημαίνοντας ότι «Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23, παρ. 3 , του Ν. 2778/1999, εάν η Εταιρεία δεν έχει επιτύχει την εισαγωγή των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά εντός των καθορισμένων προθεσμιών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακαλεί την άδεια λειτουργίας της και η Εταιρεία τίθεται υπό εκκαθάριση.

Όπως αναφέρεται στη Σημείωση 2.1, το γεγονός αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, στην περίπτωση που η Εταιρεία δεν επιτύχει την έγκαιρη εισαγωγή των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά εντός της ανωτέρω προθεσμίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ισχυρίζεται ότι «Αναφορικά με την υποχρέωση εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η Εταιρεία έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιτύχει την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Συγκεκριμένα έχει αναθέσει σε έμπειρους συμβούλους – εξωτερικούς συνεργάτες το σύνολο των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να εγκριθεί το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών και να ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, εντός της ταχθείσας προθεσμίας.

Επισημαίνεται ότι ενώ η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ δηλώνει ότι εφαρμόζει τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΕΣΕΔ εμφανίζει 18 τον αριθμό!!! Αποκλίσεις από τις πρακτικές που επιβάλει ο κώδικας χωρίς μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να τεκμηριώνει τις αποκλίσεις. Σε δύο περιπτώσεις δε υπόσχεται άνευ τεκμηρίωσης ότι θα γίνουν προβλέψεις στον Κανονισμό Εσωτερικού Ελέγχου το 2023 και σε μια ότι θα υπάρξει υιοθέτηση των προβλεπόμενων. Παράλληλα στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 ότι η Επιτροπή Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων ουδέποτε συνεδρίασε ενώ η Επιτροπή Ελέγχου συνεδρίασε 9 φορές και 5 φορές το ΔΣ της εταιρίας με τον επικεφαλής να κρίνεται «επί των έργω»!!!. Σημειώνεται ότι το ΔΣ της εταιρίας είναι 7μελές αλλά πλέον έχουν απομείνει 6 μέλη μετά το θάνατο του ορειβάτη Αντώνη Συκάρη ο οποίος ήταν και μέλος της Επιτροπής αποδοχών και Υποψηφιοτήτων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης