Τελευταία Νέα
Speculator

Το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να βγάλει τον ΕΝΦΙΑ στην έκταση του Ελληνικού

Το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να βγάλει τον ΕΝΦΙΑ στην έκταση του Ελληνικού
Μόλις την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε στη ΔΙΑΎΓΕΙΑ πρόσκληση ενδιαφέροντος για πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων
Σχετικά Άρθρα

Μόλις την περασμένη Παρασκευή 29/4 το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ πρόσκληση ενδιαφέροντος για πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων.
Με καθυστέρηση 10 μηνών το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά όπως και των Δήμων Ελληνικού Αργυρούπολης , Γλυφάδας και Αλίμου.
Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε καθυστερημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ πρόσκληση ενδιαφέροντος για πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων με σκοπό να προσδιορίσουν την αντικειμενική αξία της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου για υπολογιστεί στη συνέχεια ο ΕΝΦΙΑ για τον ιδιοκτήτη της έκτασης συνολικά ζητούνται δύο βασικοί εκτιμητές και επτά αναπληρωματικοί στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν ολοκληρώσουν το έργου οι δύο βασικοί εκτιμητές ακινήτων.

Πότε έγινε η μεταβίβαση της έκτασης στη Lamda:

Τον Ιούνιο του 2021 στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ παρουσία υπουργών της κυβέρνησης έγινε η μεταβίβαση το 100% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό ΑΕ» που είχε στην κατοχή της, την συγκεκριμένη έκταση και μεταβιβάστηκε στη Lamda Development, καταβάλλοντας μάλιστα την πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ με το συνολικό τίμημα που θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο να ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ.
Το Ελληνικό Α.Ε ως εταιρεία του Δημοσίου είχε απαλλαγεί από ΕΝΦΙΑ αλλά ο νέος ιδιοκτήτης που είναι η « Lamda Development» υποχρεούται σε πρώτη φάση ως οικόπεδο εντός σχεδίου και με την ολοκλήρωση ανέγερσης των κτισμάτων θα προκύπτει ΕΝΦΙΑ για τους κατόχους των ακινήτων
Όμως η μεταβίβαση του ακινήτου στην «Lamda Development» τον Ιούνιο του 2021 δεν την επιβαρύνει με το κόστος του ΕΝΦΙΑ , καθώς η ελληνική νομοθεσία προσδιορίζει ρητά ότι ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που είναι στην κατοχή την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου.
Στις 2 Ιανουαρίου να γίνει η μεταβίβαση ακινήτων σύμφωνα με το νόμο ο υπόχρεος είναι ο ιδιοκτήτης με βάση την πρώτη ημέρα κάθε νέας χρονιάς.
Το υπουργείο Οικονομικών με την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών και τις νέες τιμές ζώνης θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει και την έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού.

Πότε θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ το Ελληνικό;

Όπως όλα δείχνουν το 2021 δεν ήταν έφθασε για να συντονιστεί η ομάδα στον προσδιορισμό των τιμών ζώνης της έκτασης του Ελληνικού με το υπουργείο Οικονομικών να ροκανίζει το χρόνο ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στη χρονιά.
Να σημειωθεί ότι λόγο στον προσδιορισμό της τιμής ζώνης θα έχουν και οι όμοροι Δήμοι όπως είναι του Ελληνικού της Αργυρούπολης της Γλυφάδας και του Αλίμου.
Αντίστοιχες εισηγήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών θα κάνουν και οι Δήμοι της περιοχής αλλά στην περίπτωση που οι νέες τιμές ζώνης είναι πιο υψηλές θα επιβαρυνθούν οι δημότες τους καθώς προκύπτει νέος ΕΝΦΙΑ αρκετά πιο «βαρύς» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της ευρύτερης περιοχής.

Τι ΕΝΦΙΑ πληρώνει μια έκταση 6.200.000 τετραγωνικών μέτρων:

Το Ελληνικό ως έκταση με 6.200.000 τ.μ. με τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ως οικόπεδο εντός σχεδίου θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Η Lamda Development ως κάτοχος της έκτασης από τον Ιούνιο του 2021 δεν πλήρωσε ΕΝΦΙΑ διότι δεν ήταν δικαιούχος την πρώτη ημέρα του 2021.
Φέτος οι διαδικασίες δεν εγγυώνται ότι θα καταβάλει ΕΝΦΙΑ ή θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση για να πληρώσει.
Τα έντυπα της ΑΑΔΕ με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλεί στους ιδιοκτήτες μέχρι τα τέλη Μαΐου. Η διοίκηση της Lamda Development δεν θα λάβει κάποια σχετική ειδοποίηση λόγω μη προσδιορισμού της αξίας του Ελληνικού από το υπουργείο Οικονομικών. Όταν ολοκληρωθεί η αποστολή του ΕΝΦΙΑ δεν θα επανέλθει η ΑΑΔΕ για την ένταξη περιοχών στο σύστημα.

Ποιος είναι ο φόρος:

Η Lamda Development είναι ιδιοκτήτης για το 30% της συνολικής έκτασης και για το υπόλοιπο 70% είναι ως διαχειριστής επιφάνειας γης που και σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται φόρος αλλά απαιτείται πρώτα ο προσδιορισμός της τιμής ζώνης.
Όσο δεν υπάρχουν τιμές δεν μπορεί να υπολογιστεί ο φόρος.
Η υψηλότερη τιμή ζώνης στη χώρα εντοπίζεται στη περιοχή «Λαιμό» της Βουλιαγμένης, με την τιμή ζώνης να διαμορφώνεται σε 10.800 ανά τετραγωνικό μέτρο.
Παράδειγμα ΕΝΦΙΑ: Για το 30% της έκτασης του Ελληνικού που φθάνει στο 1.800.000 τ.μ. και με τιμή ζώνης 10.800 ανά τ.μ. αποτελούν την αρχική βάση υπολογισμού και να συμπεριληφθούν και άλλα στοιχεία και συντελεστές πριν η ΑΑΔΕ τυπώσει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Η ΑΑΔΕ θα είναι πρώτη φορά που εισπράξει ΕΝΦΙΑ από αντίστοιχη έκταση και θα αποτελεί ποσό ρεκόρ για έναν μόνο ιδιοκτήτη. Θα πρόκειται για πολύ σημαντικό ποσό και ίσως το υψηλότερο ανά μέσα από τους 6 εκατομμύρια υπόχρεους σε ΕΝΦΙΑ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης