Τελευταία Νέα
Speculator

Χολιγουντιανές παραγωγές εκατοντάδων εκατ. στην Ελλάδα, με μεγάλες επιδοτήσεις και πιστοποίηση ορκωτών ελεγκτών

Χολιγουντιανές παραγωγές εκατοντάδων εκατ. στην Ελλάδα, με μεγάλες επιδοτήσεις και πιστοποίηση ορκωτών ελεγκτών
Το μνημόνιο του ΕΚΟΜΕ με την ΕΛΤΕ, οι παραγωγές 323 εκ ευρώ, οι 50.000 θέσεις εργασίας και ο μαγνήτης του cash back

Η Ελλάδα γίνεται Χόλυγουντ με εισροές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και πλέον με πιστοποίηση ορκωτού ελεγκτή ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τις πραγματικά γενναιόδωρες επιδοτήσεις του ΕΚΟΜΕ (Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) δια της διαδικασίας του cash back.

Ο καθορισμός διαδικασιών πιστοποίησης των επενδύσεων αναμένεται να προσελκύσει περισσότερες τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα όπου ήδη το ενδιαφέρον είναι τεράστιο καθώς από Απρίλιο 2018 έως τον Μάρτιο 2022 έχουν εγκριθεί 211 αιτήσεις για τη χρηματοδότηση έργων (εκ των οποίων 94 είναι διεθνείς και 117 ελληνικές παραγωγές), ενώ το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων στη χώρα ανέρχεται στα 323 εκ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι οι παραγωγές που έχουν γίνει δημιούργησαν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας ενώ ανυπολόγιστα θετική για την Ελλάδα σε επίπεδο προσέλκυσης τουριστών είναι η έμμεση διαφήμιση που γίνεται μέσω των ταινιών αλλά και των ηθοποιών που μετέχουν σε αυτές και βρίσκονται στη χώρα μας για τα γυρίσματα.
dfsafdsafsdafds.JPG
Το κλειδί του cash rebate

Το κλειδί βρίσκεται στο cash rebate στο 40% της αξίας των επενδύσεων με κατώτατο όριο στις επιλέξιμες δαπάνες τα €15.000 έως €25.000 ανά επεισόδιο τηλεοπτικών σειρών τις €30.000 για ψηφιακά παιγνίδια, τις €60.000 ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους και τα €100.000 για τις κινηματογραφικές ταινίες μυθοπλασίας.

Το ανώτατο ποσό κρατικής ενίσχυσης (cash rebate) του ΕΚΟΜΕ που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο είναι 12.000.000€ ενώ το ποσό που διατίθεται για επιδοτήσεις κάθε χρόνο είναι 50 εκ ευρώ..
Είναι δε εντυπωσιακό ότι οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στο ΕΚΟΜΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το αργότερο δέκα ημέρες πριν από την έναρξη της παραγωγής ή/και μετα-παραγωγής, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.

Το Μνημόνιο και ο ρόλος των ορκωτών

Προκειμένου ο έλεγχος να απλοποιηθεί και μετά την ψήφιση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων και Υπουργικής Απόφασης χθες υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης & Ελέγχων (ΕΛΤΕ) και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) το οποίο πλέον υποχρεούται να αναθέτει τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης ολοκλήρωσης των υπαχθέντων επενδυτικών σχεδίων
Το ΕΚΟΜΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την ΕΛΤΕ, θα την ενημερώνει σχετικά με την ολοκλήρωση της ανάθεσης του ελέγχου και θα της διαβιβάζει περιπτώσεις διαφορών που προκύπτουν από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Η ΕΛΤΕ θα καθορίσει το ελεγκτικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα διενεργούνται από τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές οι έλεγχοι των επενδυτικών σχεδίων ενώ προβλέπεται και η επιβολή κυρώσεων από την ΕΛΤΕ στους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται διαφορές από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που θα διενεργηθεί από το ΕΚΟΜΕ.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης δήλωσε ότι χάρη στη νέα συνεργασία του ΕΚΟΜΕ με την ΕΛΤΕ, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να υλοποιείται ταχύτατα και αποτελεσματικά το θεσμικό πλαίσιο που εξασφαλίζει την προσέλκυση περισσότερων και μεγαλύτερων επενδύσεων στην Ελλάδα στον κλάδο της οπτικοακουστικής παραγωγής.
addd_3.JPG
Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο, δημιουργούνται οι βάσεις για την ενδυνάμωση των επενδύσεων στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα. Η ΕΛΤΕ, ως η μόνη αρμόδια εποπτική αρχή για την ορθή λειτουργία του ελεγκτικού επαγγέλματος, θέτοντας το ελεγκτικό πλαίσιο που θα πρέπει να ακολουθούν οι ΟΕΛ αλλά και καθορίζοντας το πλαίσιο εποπτείας αυτού θα συμβάλει καθοριστικά στην εξασφάλιση της ποιότητας του ελέγχου και της εγκυρότητας των χρηματοοικονομικών πληροφοριών για τους Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης