Τελευταία Νέα
Speculator

Τα υλικά της ΚΡΙ ΚΡΙ στα γιαούρτια και τα παγωτά και η … γκρίνια Τσινάβου

Τα υλικά της ΚΡΙ ΚΡΙ στα γιαούρτια και τα παγωτά και η … γκρίνια Τσινάβου
Ο βασικός μέτοχος της ΚΡΙ ΚΡΙ πήρε λοιπόν το …όπλο κηρύσσοντας ουσιαστικά τον πόλεμο κατά την άνοδο των πρώτων υλών χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Συναγερμός σήμανε στην γαλακτοβιομηχανία Κρι- Κρι με τον βασικό μέτοχο να …βάζει τις φωνές για την άνοδο των πρώτων υλών μπροστά σε ομάδα προσκεκλημένων δημοσιογράφων που ταξίδεψε στις μακρινές Σέρρες με ένα ταξίδι αστραπή για να ακούσουν τα παράπονα του επιχειρηματία και κυρίως να μεταφέρουν το αποκαρδιωτικό μήνυμα στην κυβέρνηση για τα όσα συμβαίνουν στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στις γαλακτοπαραγωγικές μονάδες.

Μοιράστηκε τον πόνο του

Είναι ο πρώτος βιομήχανος της αγοράς τροφίμων που επέλεξε να μοιραστεί δημόσια τον πόνο του με τους καταναλωτές και τους γαλακτοπαραγωγούς για την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών.
Αντίθετα οι ανταγωνιστές του στην αγορά του γιαουρτιού τηρούν σιγή ιχθύος επιλέγοντας να τη σιωπή. Βέβαια οι καταναλωτές δεν έχουν που να …πουν το δικό τους πόνο όταν ο πληθωρισμός τρέχει με διψήφιο ποσοστό ενώ η ΚΡΙ ΚΡΙ και ο βασικός μέτοχος μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος ενώ η άνοδος των τιμών των προϊόντων για τους καταναλωτές αντιμετωπίζεται με την αγορά πιο φθηνών ομοειδών προϊόντων όπως είναι αυτά της ιδιωτικής ετικέτας γνωστά ως PL.
Ο βασικός μέτοχος της ΚΡΙ ΚΡΙ πήρε λοιπόν το …όπλο κηρύσσοντας ουσιαστικά τον πόλεμο κατά την άνοδο των πρώτων υλών χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Η εγχώρια αγορά δεν ξέμεινε από την πρώτη ύλη που είναι το γάλα αλλά κοστίζει ακριβότερα. Η στάση του κ Πάνου Τσινάβου δικαιολογείται (;) όταν όλη η βιομηχανία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.
Μήπως η βιομηχανία των Σερρών έχασε την πρόσβαση στη φθηνή πρώτη ύλη για τα παγωτά και για τα γιαούρτια. Το υψηλό κόστος των πρώτων υλών πλέον καθιστούν λιγότερη αποδοτική την παραγωγή τους όταν οι ποσότητες γάλακτος της εγχώριας αγοράς είναι συγκεκριμένες και δεσμεύτηκαν από το ανταγωνισμό σε βαθμό που αυξάνουν υπέρμετρα τα κόστη .

Πτώση έως 80% οι οικονομικές επιδόσεις της ΚΡΙ ΚΡΙ

Η ΚΡΙ ΚΡΙ ως εισηγμένη εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών καλείται να δώσει στη δημοσιότητα τις οικονομικές επιδόσεις της βιομηχανίας όταν ο ανταγωνισμός παρέχει οικονομικές πληροφορίες μία φορά το χρόνο και με καθυστέρηση ενός χρόνου ως Ανώνυμες Εταιρείες.
Τα μεγέθη της ΚΡΙ –ΚΡΙ δείχνουν ξεκάθαρα το πρόβλημα των πρώτων υλών όταν το EBITDA της εταιρείας σημείωσε σημαντική βουτιά.
Συγκεκριμένα. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 1,75 εκ. έναντι 4,53 εκ. το 2021 σημειώνοντας πτώση 60%.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 0,55 εκ. ευρώ έναντι 3,55 εκ. το 2021 είχαν πτώση 66% , Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ήταν μειωμένα κατά 84% . Υποχώρησαν σε 450.000 ευρώ έναντι 2.820.000 ευρώ το 2021.

Η ΚΡΙ ΚΡΙ θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η οικογένεια Τσινάβου κατέχει το 73% των μετοχών της εταιρείας και το υπόλοιπο 27% είναι σε διασπορά. Η ΚΡΙ ΚΡΙ θα παραμένει ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή θα το εγκαταλείψει.
Όμως η πρόσφατη ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας για επαναγορά 50.000 μετοχών προς 6 ευρώ ανά μετοχή δεν προμηνύει προς το παρόν μία αντίστοιχη ενέργεια. Κυρίως θα ήταν πλήγμα για τη νέα διοίκηση της ΕΧΑΕ , η οποία μόλις τακτοποίησε τι μπόνους που θα λάβει όπως και τις ετήσιες αμοιβές της, θα ήταν αρνητικό να λαμβάνει σήματα για την έξοδο εισηγμένων από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Να σημειωθεί ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΧΑΕ εξασφάλισαν διπλάσιες αποδοχές και την ίδια στιγμή αγωνιούν πώς θα προλαβαίνουν τις υπόλοιπες συνεδριάσεις των άλλων διοικητικών συμβουλίων που συμμετέχουν. Βέβαια δεν θα τα βάψουν «μαύρα» εάν αποχωρήσει μία ή και περισσότερες εταιρείες το …Μοναστήρι να είναι καλά και από καλόγερους έχει ο Θεός που λέει κι ο θυμόσοφος λαός.

Νέος γύρος ανατιμήσεων


Η διοίκηση της ΚΡΙ ΚΡΙ ισχυρίζεται ότι οι υψηλές τιμές των υλικών και της ενέργειας οδήγησαν στη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους. Η εταιρεία μετακύλησε μέρος της αύξησης του κόστους της στις τιμές των προϊόντων. Ο πρώτος κύκλος των ανατιμήσεων ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ακολούθησε και δεύτερος κύκλος με ανατιμήσεις που εφαρμόζονται από τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Το τελευταίο διάστημα, η άνοδος των τιμών των υλικών έχει σταματήσει, παρουσιάζοντας σταθεροποιητικές τάσεις και ορισμένα σημάδια αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα.
Η επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης φωτογραφίζει ως υπεύθυνους τις αυξημένες τιμές υλικών και της ενέργειας. Τι εννοεί η ΚΡΙ ΚΡΙ όταν κάνει λόγο για υλικά. Το γάλα είναι η πρώτη ύλη ή δεν είναι ; Η χρήση του πληθυντικού και των υλικών δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τους καταναλωτές που αγοράζουν τα προϊόντα της εταιρείας .
Επιπλέον το κόστος της ενέργειας σε τι ποσοστό καλύφτηκε από τις κυβερνητικές επιδοτήσεις;

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης