Τελευταία Νέα
Speculator

Εσωτερικοί ελεγκτές με απολυτήριο Δημοτικού δια χειρός υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη!

Εσωτερικοί ελεγκτές με απολυτήριο Δημοτικού δια χειρός υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη!
Στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγειών Ελευσίνας,  η παράγραφος 8 του άρθρου 14 καταργεί το προαπαιτούμενο του πτυχίου για τη διαδικασία του εσωτερικού ελέγχου και τους εσωτερικούς ελεγκτές

Καθώς διατελούμε σε προεκλογική περίοδο φαίνεται πως προσπάθεια του Υπουργού Ανάπτυξης και των «εκλεκτών» συνεργατών του να ικανοποιήσει κάθε είδους αίτημα έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη.
Με μια πρώτη ματιά στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων που τιτλοφορείται «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» διαβάσαμε για τις απλουστεύσεις ως προς την διαδικασία του εσωτερικού ελέγχου και τους εσωτερικούς ελεγκτές με μια πιο «ευέλικτη» νομοθεσία.

Προφανώς όμως η ευελιξία κατά τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη συνοδεύεται από την «αριστεία» που εξασφαλίζουν τα απολυτήρια Δημοτικού.
Ειδικότερα η παράγραφος 8 του άρθρου 14 που αφορά τους εσωτερικούς ελεγκτές πλέον δεν έχει προαπαιτούμενο το πτυχίο. Ναι καλά διαβάσατε, δεν απαιτείται πτυχίο επί του εσωτερικού ελέγχου.
Έτσι αρκεί να έχεις απολυτήριο Δημοτικού, να έχεις κολλητό σε εταιρεία που θα σε δηλώσει στο Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου και να έχεις λάβει μία από τις πολλές πιστοποιήσεις που περιγράφει το άρθρο.
Και προφανώς δεν απαιτείται Πανεπιστημιακή μόρφωση για να ελέγξεις ως εσωτερικός ελεγκτής, τα συστήματα ελέγχου, τις εσωτερικές διαδικασίες, την συμμόρφωση των συστημάτων είτε πληροφοριακών, είτε ελεγκτικών, είτε διαχείρισης προσωπικού, είτε λογιστικών είτε κάθε πιθανού και απίθανου άλλου συστήματος με τους εσωτερικούς κανόνες της κάθε εταιρείας, του κανονισμούς λειτουργίας και τους κανόνες που επιβάλλουν διάφοροι νόμοι.

Τι να το κάνεις το πτυχίο;

Δεν χρειάζεσαι πτυχίο για να αντιληφθείς τις διαδικασίες, τους τρόπους και τα κανάλια που χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα χρήματος.
Το απολυτήριο Δημοτικού είναι υπεραρκετό και το προσοντολόγιο που έχει αποκτηθεί μεταξύ πρώτης και έκτης τάξης Δημοτικού είναι το κατάλληλο.
Άλλη μια επιτυχία για τον «άριστο» εσωτερικό έλεγχο που θα πραγματοποιείται πλέον και από «άριστους» εσωτερικούς ελεγκτές.
Όλα αυτά έρχονται ως συνέχεια προηγούμενου νομοθετήματος του κ. Άδωνι Γεωργιάδη που για το χατήρι του Οικονομικού Επιμελητηρίου και προκαλώντας αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο κατέστησε το Οικονομικό Επιμελητήριο ως την αρχή χορήγησης της πιστοποίησης των εσωτερικών ελεγκτών αλλά και να βαφτίζονται εσωτερικοί ελεγκτές άνθρωποι που δεν έχουν καμία απολύτως πιστοποίηση.
(Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του bankingnews πατώντας εδώ)
Τώρα με τα απολυτήρια Δημοτικού είναι προφανές ότι ο εσωτερικός έλεγχος πηγαίνει σε … διαστημικό επίπεδο.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης