Τελευταία Νέα
Speculator

Πώς θα γλιτώσουν οι επιχειρήσεις από την υποβολή στοιχείων σε πλήθος φορέων του δημοσίου

Πώς θα γλιτώσουν οι επιχειρήσεις από την υποβολή στοιχείων σε πλήθος φορέων του δημοσίου
Ο ρόλος που επιφυλάσσεται στο ΓΕΜΗ και η διαλειτουργικότητα
Σχετικά Άρθρα

Σχέδιο για να παταχθεί το τέρας της γραφειοκρατίας που ταλανίζει τις επιχειρήσεις όπου πρέπει να υποβάλλουν τα ίδια έγγραφα σε πλήθος φορέων επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Το σχέδιο τρέχει υπό τις οδηγίες του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλη ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εργασίες άτυπης επιτροπής που έχει στόχο να καταστήσει πιο ευέλικτη τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα παρατηρείται το φαινόμενο οι εταιρίες να είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν στοιχεία όπως οι οικονομικές καταστάσεις σε πλήθος φορέων.
Για παράδειγμα μια εισηγμένη εταιρία θα πρέπει μεταξύ άλλων να υποβάλλει οικονομικές καταστάσεις στο ΓΕΜΗ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο, την Τράπεζα της Ελλάδος, στις τράπεζες και πιθανά και σε άλλους φορείς.
Οι οικονομικές καταστάσεις αυτές υποβάλλονται σε διαφορετικό χρόνο και σε αρκετές περιπτώσεις με διαφορετική τεχνικά διαδικασία ενώ οι εταιρίες απειλούνται με ποινές εφ όσον δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι κάθε κρατικού κυρίως φορέα.

Μόνο στο ΓΕΜΗ

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να υποβάλλονται οι οικονομικές καταστάσεις στον χρόνο που προβλέπονται σε έναν μόνο φορέα με συντριπτική την πιθανότητα αυτός να είναι το ΓΕΜΗ από όπου οι άλλοι φορείς μέσω διαλειτουργικότητας θα μπορούν να αντλούν τα στοιχεία.
Έτσι οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από υποχρεώσεις που απορροφούν χρόνο και σπατάλη σε ανθρώπινους και όχι πόρους.
Οι όποιες κινήσεις αναμένεται να αρχίσουν να τρέχουν εντός του Φθινοπώρου και αφού εξασφαλιστεί τεχνικά ότι η διαδικασία είναι εφικτή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι ζητήματα όπως τα προαναφερθέντα πρέπει να επιλυθούν άμεσα για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους που επιβαρύνεται από την κρατική γραφειοκρατία υπηρεσιών που επειδή δεν συνεργάζονται μεταξύ τους ζητούν τα ίδια και τα ίδια στοιχεία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης