Τελευταία Νέα
Speculator

Τα νέα φέσια Μαρινόπουλου, η ανοχή των τραπεζών και η επιστρεπτέα προκαταβολή στην καταχρεωμένη Starbucks

Τα νέα φέσια Μαρινόπουλου, η ανοχή των τραπεζών και η επιστρεπτέα προκαταβολή στην καταχρεωμένη Starbucks
Η απόρριψη της αίτηση εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι και τα ντεσού με τη YAMARAN
Σχετικά Άρθρα

Κι όμως ο όμιλος Μαρινόπουλου ζει και βασιλεύει και… χρωστά αρκετά χρόνια μετά το σκάνδαλο με το Super Market Carefour Μαρινόπουλος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ (τα γνωστά Strubacks) τα οποία όπως είχε ενημερώσει το 2016 δεν τα πουλάει και ότι «συνεχίζει δυναμικά την αυτόνομη λειτουργία του δικτύου καταστημάτων Starbucks κάτω από το πρίσμα μιας υγιούς ανάπτυξης, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους πελάτες της σε καθημερινή βάση»
Και προφανώς η υγιής βάση στην οποία αναφερόταν τότε η εταιρία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ο όμιλος πιστός στο παρελθόν του έφτασε να δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2019, το 2022 τον Ιούλιο (το συνοδευτικό αναφέρει ότι είναι οι οικονομικές καταστάσεις του 2020 που φυσικά δεν είναι ) και φυσικά δεν έχει δημοσιεύσει εντός προθεσμιών τα οικονομικά στοιχεία του 2021.

Τρύπα κεφαλαίων

Από τις οικονομικές καταστάσεις του 2019 προκύπτει αρνητική καθαρή θέση πάνω από 30,6 εκ ευρώ και το κυκλοφορούν ενεργητικό υπολείπεται κατά 33 και πλέον εκατομμύρια των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Επίσης η εταρία χρωστά στην Κυπριακή Stabucks της Μαρινόπουλος περί τα 8,5 εκ ευρώ!!!
Κι όμως αυτή η εταιρία έλαβε επιστρεπτέα προκαταβολή 200.000 ευρώ (άραγε πλήρωσε κάτι;). Ταυτόχρονα έχει απαίτηση από την Μαρινόπουλος Σύμβουλοι , η οποία το 2020 υπέβαλε αίτημα εξυγίνασης αλλά αυτό απορρίφθηκε και στο αίτημα προβλεπόταν κούρεμα της απαίτησης κατά 95%. Παρ ότι όμως χρωστά της Μιχαλούς οι τράπεζες φαίνεται να την κανακεύουν καθώς με βάση τα στοιχεία του 2019 υφίσταται μόνο μια διαταγή πληρωμής για 1,2 εκ ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι υπέρ της αίτησης εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι εμφανίστηκαν οι τράπεζες αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι οι παραδοχές του επιχειρηματικού σχεδίου είναι αυθαίρετες και δεν πιθανολογείται η βιωσιμότητα της εταιρίας.

Φύτρωσε Yamaran

Στην αίτηση αν γινόταν δεκτή προβλεπόταν ότι μέτοχος θα γινόταν η εταιρία Yamaran με 95%. Η Yamaran είναι εταιρία του ομίλου και προβλεπόταν ότι θα βάλει και χρήματα για την εξυγίναση αλλά δεν προσκόμισε κανένα οικονομικό στοιχείο στο δικαστήριο.
H YAMARAN σύμφωνα με το ΓΕΜΗ συστάθηκε το 2020 λίγο πριν την υποβολή της αίητησης εξυγίνασης της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι!! Με κεφάλαιο 500.000 ευρώ τα οποία δεν ήταν επαρκή για την καταβολή των υπεσχημένων έτσι κι αλλιώς. Στην πραγματικότητα τα χρήματα που έλεγε ότι θα βάλει στην αίτηση εξυγίνασης τα είχε δώσει υπό μορφή δανείου 1,054 εκ ευρώ προς τη Μαρινόπουλος Σύμβουλοι με ένα κομμάτι των χρημάτων να προέρχεται από δάνειο που έλαβε η yamaran από τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Στέφανο Μαρινόπουλο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης