Τελευταία Νέα
Speculator

Ανάγκη αναχρηματοδότησης 900 εκ ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για τα ΕΛΠΕ εν μέσω υψηλών επιτοκίων

Ανάγκη αναχρηματοδότησης 900 εκ ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για τα ΕΛΠΕ εν μέσω υψηλών επιτοκίων
Η αύξηση των αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου δια των … θυγατρικών.
Ομολογιακά δάνεια ύψους 900 εκ ευρώ καλούνται να αναχρηματοδοτήσουν έως το τέλος της χρονιάς τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η αρχή γίνεται τον Σεπτέμβριο που λήγει δάνειο 100 εκ ευρώ ενώ ακολουθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο και Δεκέμβριο άλλα δύο δάνεια από 400 εκ ευρώ έκαστο.
Σημειώνεται δε ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης δεν σταματούν στο τέλος της χρήσης αλλά επεκτείνονται και στο πρώτο εξάμηνο του 2023 με συνέπεια έως το τέλος Ιουνίου του 2023 το σύνολο του ποσού προς αναχρηματοδότηση να φτάνει στα 1,3 δις ευρώ.

Και αυτό σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια κινούνται σε έντονα ανοδική τροχιά η οποία στο άμεσα ορατό μέλλον δεν προβλέπεται να ανακοπεί.
Στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου πάντως δεν υπάρχει αναφορά στο κόστος ανά δάνειο.

Ο Καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος Ιουνίου ήταν 1,96 εκ ευρώ αυξημένος σε σχέση με την περυσινή χρονιά λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου που προκαλούν αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις των ΕΛΠΕ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Συγκεκριμένα τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν έσοδα 4 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 78% και προσαρμοσμένα EBITDA (χωρίς την αποτίμηση των αποθεμάτων) 535 εκατ. ευρώ με τους αναλυτές να κάνουν κατά μέσο όρο για λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ.
Οι αποδοχές

Σημαντικά αυξημένες όμως ήταν και οι αποδοχές των διοικούντων σε επίπεδο ομίλου καθώς εμφανίζονται να υπάρχουν σημαντικές επιβαρύνσεις από τις θυγατρικές.
Συγκεκριμένα οι αμοιβές ΔΣ και Διευθυντικών Στελεχών στον όμιλο ανήλθαν σε 3,98 εκ ευρώ από 2,94 εκ ευρώ πέρυσι ενώ την ίδια στιγμή στη μητρική οι αμοιβές ήταν 3,1 εκ ευρώ από 2,9 εκ ευρώ μια αύξηση που οφείλεται σε αποζημίωση λόγω αποχώρησης.
Στον όμιλο προς το παρόν δεν είναι εμφανές από που προήλθε η αύξηση των αμοιβών.


Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankinhnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης