Τελευταία Νέα
Speculator

Η «απογείωση» της Aegean με τζόγο στα παράγωγα και η ασυμφωνία στοιχείων στις αμοιβές ΔΣ

Η «απογείωση» της Aegean με τζόγο στα παράγωγα και η ασυμφωνία στοιχείων στις αμοιβές ΔΣ
Eκτός απροόπτου η αεροπορική εταιρία θα επανέλθει σε κερδοφορία στο τέλος της χρονιάς
Σχετικά Άρθρα

Η ανάκαμψη στις αερομεταφορές παγκοσμίως τη φετινή χρονιά είναι εντυπωσιακή.
Και αυτό αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα εξαμήνου 2022 της Aegean που δημοσιεύτηκαν και δείχνουν ότι εκτός απροόπτου η αεροπορική εταιρία θα επανέλθει σε κερδοφορία στο τέλος της χρονιάς.
Βέβαια αν κάποιος επιχειρήσει να αποκρυπτογραφήσει την κερδοφορία και τις επιδόσεις της εταιρίας θα διαπιστώσει για παράδειγμα κέρδος 10,882 εκατ ευρώ προέκυψε «από την αποτίμηση των προκαταβολών που σχετίζονται με συναλλαγές πώλησης και επαναμίσθωσης».
Επιπλέον σημαντική είναι η αύξηση των χρηματοοικονομικών εσόδων που μεταβάλλει σημαντικά τον ισολογισμό της εταιρίας.
Φαίνεται να αναλαμβάνει όμως και αυξημένο ρίσκο καθώς στο τέλος του εξαμήνου διατηρούσε ανοιχτές θέσεις προθεσμιακών συμβολαίων σε δολάρια ΗΠΑ συνολικού ύψους 228 εκ. δολ. με λήξεις εντός του 2ου εξαμήνου του 2022 και των ετών 2023-2024 για τις οποίες ο Όμιλος δεν έχει επιλέξει να εφαρμόσει λογιστική αντιστάθμισης (hedge accounting).
Το ρίσκο στο εξάμηνο έχει βγει καθώς τα κέρδη παραγώγων που δεν θεωρούνται αντισταθμίσεις ανήλθαν σε 28 εκ ευρώ από 8,5 εκ ευρώ πέρυσι ενώ από συναλλαγματικές διαφορές τα έσοδα ήταν 28,3 εκ ευρώ από μόλις 7,1 εκ ευρώ πέρυσι.
Ουσιαστικά η θετική διαφορά που προκύπτει ανέρχεται σε περίπου 41 εκ ευρώ.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, γεγονός που οδηγεί και σε αύξηση των διαθεσίμων κατά 130 εκ ευρώ περίπου στα επίπεδα των 500 εκ ευρώ.
Παρατηρώντας τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου προκύπτει το εξής ενδιαφέρον εύρημα.
Στις αμοιβές ΔΣ και διευθυντικών στελεχών της σελίδας 73 οι αμοιβές αυτές εμφανίζονται να διαμορφώθηκαν σε 1,183 εκ ευρώ από 700 χιλιάδες ευρώ πέρυσι.
Στη σελίδα 21 των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου όμως αναφέρονται τα εξής:
«Τέλος, οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας ανήλθαν κατά την περίοδο 1.1-30.06.2022 σε €1.335,89 χιλ., ενώ το αντίστοιχο ποσό για τον Όμιλο ήταν €1.336,09.»
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό τα στοιχεία δεν ταυτίζονται, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης