Τελευταία Νέα
Speculator

Πόσο κοστίζει να μάθεις τον πραγματικό μέτοχο μιας εταιρίας από την 1η Δεκεμβρίου και ο … κίνδυνος να βρεις αυτοφωράκια

Πόσο κοστίζει να μάθεις τον πραγματικό μέτοχο μιας εταιρίας από την 1η Δεκεμβρίου και ο … κίνδυνος να βρεις αυτοφωράκια

Έτοιμο το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που σε βλέπει αυτός που ψάχνεις

Από την 1η Δεκεμβρίου 2022 θα μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, φυσικό πρόσωπο ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση στο ποιος είναι πραγματικά ο τελικός μέτοχος όλων των εταιριών της επικράτειας αλλά επί πληρωμή και μάλιστα αλμυρή.

Το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων αποτελεί από την 1η Νοεμβρίου πραγματικότητα αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και συνεχείς αναβολές και φυσικά σε εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών.
Η Ελλάδα ήταν ουραγός στην υιοθέτηση καθώς ο ευρωπαϊκός στόχος να υπάρχει σε επίπεδο ΕΕ να διασυνδεθούν τα μητρώα πραγματικών δικαιούχων από το Νοέμβριο του 2021.
Τα στοιχεία που λαμβάνει κάποιος από το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων είναι το ονοματεπώνυμο, η υπηκοότητα καθώς και το είδος και την έκταση των δικαιωμάτων που κατέχουν οι πραγματικοί δικαιούχοι (πχ. Μετοχές κοινές σε ποσοστό επί του μετοχικού κεφαλαίου).
Και βέβαια το μητρώο συντάσσεται κατά δήλωση των εταιριών.
Είναι δε εντυπωσιακό πως αν κάποιος πολίτης φυσικό πρόσωπο ή κάποιο νομικό πρόσωπο αναζητήσει τα στοιχεία του τελικού δικαιούχου αυτός ενημερώνεται αυτόματα από ποιο πρόσωπο έγινε η αναζήτηση.
Δεν ενημερώνεται όμως όταν οι αναζητήσεις γίνονται από τις ελεγκτικές αρχές και τράπεζες, ορκωτούς ακόμα και καζίνο που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των υπόχρεων προσώπων του άρθρου 5 του Νόμου 4557/2018.
Το κόστος που προκύπτει για τα υπόχρεα πρόσωπα (τράπεζες κλπ) είναι 120 ευρώ το χρόνο ενώ τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ελέγξουν μια εταιρία αγοράζοντας παράβολο των 5 ευρώ ή να αγοράσουν πακέτο 10 ελέγχων πληρώνοντας παράβολο 50 ευρώ.
Σημειώνεται πάντως ότι και το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων δεν θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο καθώς για παράδειγμα Εταιρεία μη εισηγμένη που εδρεύει στην Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα δυνατά μέσα προσδιορισμού του πραγματικού δικαιούχου ή έχει αμφιβολίες ως προς το πρόσωπο που προσδιορίστηκε, θεωρείται πραγματικός δικαιούχος το ή τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν θέση ανώτατου διοικητικού στελέχους διευθύνοντος την εταιρεία.
Κοινώς σε περιπτώσεις «αυτοφωράκηδων» δύσκολα είναι ουσιαστικά αδύνατος ο εντοπισμός του πραγματικού δικαιούχου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης