Τελευταία Νέα
Speculator

Τέλος στα … κόλπα ESG και το greenwashing για εισηγμένες και μη, μεγάλες εταιρίες βάζει ευρωπαϊκή οδηγία

Τέλος στα … κόλπα ESG και το greenwashing για εισηγμένες και μη, μεγάλες εταιρίες βάζει ευρωπαϊκή οδηγία
Στενός κορσές στις μεγάλες εταιρίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη - Ο οδικός χάρτης για την πλήρη εφαρμογή της νέας οδηγίας
Τέλος στην ασυδοσία σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social and Governance) έρχεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2464 για την τροποποίηση του κανονισμού (537/2014, της οδηγίας 2004/109/ΕΚ, της οδηγίας 2006/ 43/ΕΚ και της οδηγίας 2013/34/ΕΕ, όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες.
Στο εξής υπόχρεες να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με ζητήματα βιωσιμότητας (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση) δεν είναι μόνο οι μεγάλες εισηγμένες εταιρίες αλλά και οι μη εισηγμένες αλλά και εταιρίες που έχουν έδρα εκτός ΕΕ αλλά έχουν εισαχθεί σε Ευρωπαϊκές Χρηματιστηριακές Αγορές και ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 50.000.

Πρόκειται για εταιρίες οι οποίες πληρούν δύο εκ των τριών κριτηρίων και τα οποία είναι σύνολο ενεργητικού πάνω από 20 εκ ευρώ, κύκλος εργασιών άνω των 40 εκ ευρώ και μέσος όρος απασχολουμένων κατ έτος 250 άτομα.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθούν τα πρότυπα βάσει των οποίων θα δημοσιεύονται οι εκθέσεις βιωσιμότητας ώστε να μην υπάρχει η υφιστάμενη ασυδοσία όπου ο κάθε ένας δηλώνει με τον … δικό του τρόπο ότι πληροί τα κριτήρια ESG.
Ταυτόχρονα θα προσδιοριστούν και οι ελεγκτές του περιεχόμενου των εκθέσεων που μπορεί να είναι ορκωτοί ελεγκτές ή και άλλοι ελεγκτές, με τους ορκωτούς να έχουν ασυμβίβαστο στην ταυτόχρονη διενέργεια ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων των εταιριών

Οι εκθέσεις θα αφορούν στις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στους ανθρώπους και το περιβάλλον, όσο και στον τρόπο με τον οποίο τα θέματα βιωσιμότητας επηρεάζουν την επιχείρηση.
Οι επιχειρήσεις υποχρεωτικά θα δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με πέντε τομείς υποβολής στοιχείων: ,επιχειρηματικό μοντέλο· πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών δέουσας επιμέλειας που εφαρμόζουν· τα αποτελέσματα των εν λόγω πολιτικών· κίνδυνοι και διαχείριση κινδύνων· και βασικοί δείκτες επιδόσεων που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο τομέα επιχειρήσεων.

Η πρώτη εφαρμογή των νέων δεδομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες και απασχολούν πάνω από 500 άτομα και υπάγονται σήμερα στην υποχρέωση δημοσίευσης εκθέσεων βιωσιμότητας (χωρίς όμως συγκεκριμένα πρότυπα) προσδιορίστηκε στην χρήση του 2024 γεγονός που σημαίνει ότι έχουν έναν χρόνο για να προετοιμαστούν ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων και διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν κριτήρια του ESG που κάποιοι μάλιστα διαφημίζουν.
Για όλες τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρίες δηλαδή εταιρίες με πάνω από 250 άτομα προσωπικό, 20 εκ ενεργητικό και 40 εκ ευρώ κύκλο εργασιών (δύο από τα τρία κριτήρια) από το 2025. Το 2026 θα εφαρμοστεί από εισηγμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικρά και μη σύνθετα πιστωτικά ιδρύματα και εξαρτημένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Με δεδομένη τη θέσπιση προτύπων αλλά και ελέγχου είναι προφανές ότι οι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστα, διαφανή και συγκρίσιμα δεδομένα, γεγονός που δώσει τέλος φαινόμενο του “Greenwashing” όπου ουσιαστικά εμφανίζονται εταιρίες δευδώς ότι πληρούν κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης.

Επισημαίνεται ότι σήμερα η Οδηγία NFRD (Non-Financial Reporting Directive) απαιτεί από εταιρείες δημοσίου συμφέροντος που απασχολούν πάνω από 500 υπαλλήλους να γνωστοποιούν πληροφορίες σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέτρα ενάντια στη διαφθορά και καταπολέμηση των διακρίσεων.
Στο πεδίο της Οδηγίας εμπίπτουν 11.700 εταιρείες στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εισηγμένων εταιρειών, των τραπεζών, των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και άλλων επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από τα κράτη ως δημοσίου συμφέροντος.
Από 1η Ιανουαρίου 2022 τόσο για τις χρηματοπιστωτικές όσο και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις απαιτείται η γνωστοποίηση του ποσοστού των δραστηριοτήτων που είναι συμβατές με τον Κανονισμό Taxonomy (κριτήρια εκπλήρωσης περιβαλλοντικών στόχων) αλλά και των μη περιβαλλοντικά βιώσιμων, παρέχοντας ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με αυτές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης