Τελευταία Νέα
Speculator

Τα ακροβατικά της Φουρλής στην απάντηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για Τουρκία και η εποπτική…τρύπα

Τα ακροβατικά της Φουρλής στην απάντηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για Τουρκία και η εποπτική…τρύπα
Το … άλμα στο 2023, η σιωπή για το 2022 και τα ερωτήματα για τις αμάσητες αποτιμήσεις από τον ορκωτό
Σχετικά Άρθρα

Η αποκάλυψη του ΒΝ μετά την ανακοίνωση της Φουρλής για την πώληση της θυγατρικής της Intersport στην Τουρκία προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την απάντηση της Φουρλής όπου αποκαλύφθηκε ότι το καθαρό τίμημα που θα εισπράξει ο ελληνικός όμιλος είναι της τάξεως του 1,5 εκ ευρώ.
Ωστόσο η απάντηση εμφανίζεται να έχει και άλλα σημαντικά κενά και πράγματα που όφειλε να έχει πει στην αρχική ανακοίνωση.

Η Φουρλής σε απάντηση του ερωτήματος που τέθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ισχυρίζεται ότι το τελικό τίμημα θα καθοριστεί εντός 60 ημερών από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης «βάσει των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων του έτους 2022» και ότι δεν αναμένει ουσιώδη διαφοροποίηση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η εταιρία έχει λάβει τίμημα 1,25 εκ ευρώ και το υπόλοιπο θα το λάβει σε δύο χρόνια (γιατί άραγε; ) αλλά είχε ξεχάσει το αναφέρει στην πρώτη ανακοίνωση.
Αυτό είναι το λιγότερο όμως καθώς η Φουρλής επιχειρεί με ένα τέχνασμα να προσπεράσει το ζήτημα της αποτίμησης της εταιρίας στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021 της θυγατρικής Intersport και μητρικής της τουρκικής Intersport.

Το … τέχνασμα


Η αποτίμηση στο τέλος του 2021 ήταν 11,480 εκ ευρώ και δεν υπάρχει καμία αναφορά για το 2022.
Η Φουρλής ισχυρίζεται ότι αναμένεται «να έχει ένα καθαρό θετικό αποτέλεσμα € 0.5 εκατ. περίπου στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου Fourlis το οποίο θα απεικονιστεί στα αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του 2023».
Ποια όμως είναι η αποτίμηση της τουρικής εταιρίας στο τέλος του 2022 για να διατυπώνει με βεβαιότητα;

Έχει γίνει άραγε impairment test για τη θυγατρική στην Τουρκία πριν καν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματά της; Και αν έχει γίνει ( άλλο και τούτο με μη οριστικά αποτελέσματα) τι ακριβώς αποτέλεσμα εξήχθη και ποια είναι η αποτίμηση που λαμβάνεται υπό όψιν στη μη δημοσιευμένη χρήση του 2023 ώστε να προκύψει το κέρδος των 500 χιλιάδων ευρώ που αναφέρει η Φουρλής;

Όλα αυτά η Φουρλής τα προσπερνά με την ακροβασία για την επίδραση στις οικονομικές καταστάσεις του 2023 αλλά για το 2022 δεν λέει τίποτα.
Με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου προφανώς οι υπηρεσίες της όταν θέτουν ερωτήματα αφήνουν κενά για ελιγμούς.
Άλλωστε υπάρχει η πάγια και απαράδεκτη πρακτική της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να μην δημοσιεύονται τα ερωτήματα που στέλνει στις εισηγμένες με αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι καχύποπτοι ακόμα και για ερωτήσεις που αντί να δίνουν τις απαιτούμενες πληροφορίες συγκαλύπτουν παραβάσεις.

Φυσικά θα είχε ενδιαφέρον και η τοποθέτηση του ορκωτού της Ernst and Young που ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις της Φουρλής και της Intersport για την εξέλιξη της αξίας της θυγατρικής στην Τουρκία αλλά και γιατί το 2021 το τεστ απομείωσης έγινε δεκτό αμάσητο και μετά από ένα χρόνο η εταιρία που είχε αποτίμηση 11,48 εκ ευρώ έκανε 1,5 εκ ευρώ. Και όταν σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ίδια η Φουρλής είχε μηδενικό καθαρό προ φόρων αποτέλεσμα (σ.σ. το μετά από φόρους πόσο ήταν;) και 12,8 εκ ευρώ τζίρο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης