Τελευταία Νέα
Speculator

Όταν η ΕΕΣΥΠ κινείται παρά τω νόμω με … άδεια Υπουργείου Ανάπτυξης - Ο καθυστερημένος ισολογισμός και το πάρτι δαπανών

Όταν η ΕΕΣΥΠ κινείται παρά τω νόμω με … άδεια Υπουργείου Ανάπτυξης - Ο καθυστερημένος ισολογισμός και το πάρτι δαπανών
Δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία για αναστολή καταχώρησης παρά το γεγονός ότι η ΕΕΣΥΠ δημοσίευσε καθυστερημένα ισολογισμό -Τα περίεργα με τα μετρητά στα ταμεία των θυγατρικών
Σχετικά Άρθρα
Εκτός νομικού πλαισίου προθεσμιών για τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2021 κινήθηκε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) το οποίο κατά τα άλλα διαφημίζει εταιρική διακυβέρνηση και άλλα … παρεμφερή. Βεβαίως το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν εφάρμοσε για μια ακόμα φορά τη νομοθεσία την οποία το ίδιο ψήφισε και το ΓΕΜΗ δεν προχώρησε σε αναστολή δημοσίευσης κάνοντας ουσιαστικά ρουσφέτι στο Υπερταμείο το οποίο στο μεσοδιάστημα από τη λήξη της προθεσμίας δημοσίευσης καταχωρούσε αποφάσεις στο ΓΕΜΗ σα να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα.
Οι οικονομικές καταστάσεις τελικά αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ στις 24 του περασμένου Ιανουαρίου αντί τον Νοέμβριο του 2022.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του 2021 ήταν η αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας και δαπανών που αφορούν «στο περιβάλλον την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση» κατά 0,6 εκ ευρώ.
Επισημαίνεται ότι οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού αυξήθηκαν στα 4,37 εκ ευρώ από 3,63 ευρώ που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 20% ενώ το προσωπικό της μητρικής ΕΕΣΥΠ μέσα στη χρήση αυξήθηκε από 49 σε 52 άτομα ή σε ποσοστό 6%.
Επίσης σημαντική αύξηση παρουσιάζουν οι παροχές τρίτων από 312 χιλιάδες ευρώ σε 420 χιλιάδες ευρώ καθώς επίσης και τα διάφορά έξοδα τα οποία εκτινάχθηκαν από 183 χιλιάδες σε 415 χιλιάδες ευρώ.
Η εταιρία αποδίδει την αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας στο γεγονός ότι το 2020 είχαν μείνει κενές θέσεις (πόσες αφού αυξήθηκε μόνο κατά 3 άτομα το προσωπικό) και ότι έφυγαν μέλη ΔΣ και έγινε «εκκαθάριση μισθοδοσίας» χωρίς να είναι σαφές τι είδους εκκαθάριση ήταν αυτή.
Το κόστος μισθοδοσίας πάντως συνεχίζει να ανεβαίνει και το 2022 καθώς με βάση τα στοιχεία του ενιαμήνου ήταν 3,327 εκ ευρώ από 3,239 εκ ευρώ ενώ και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα έχουν εκτιναχθεί στις 928 χιλιάδες από 539 χιλιάδες στο ενιάμηνο του 2021.
Για τα λοιπά λειτουργικά έξοδα η ΕΕΣΥΠ ισχυρίζεται ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αυξημένη χρηματοδότηση δράσεων σχετικών με το περιβάλλον, την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της εταιρείας!!!. Πως ακριβώς το εννοεί αυτό μια εταιρίας ιδιόμορφη σαν την ΕΕΣΥΠ είναι απορίας άξιον.
Εν τω μεταξύ σε επίπεδο ομίλου προκαλεί εντύπωση ότι τα μετρητά στο ταμείο είναι της τάξεως των 22,5 εκ ευρώ γεγονός που δημιουργεί εύλογο ερώτημα για την ανάλυσή τους και πως είναι δυνατόν να διατηρούνται τέτοια ποσά σε ταμεία εταιριών που ελέγχονται από την ΕΕΣΥΠ.
Στις οικονομικές καταστάσεις δεν γίνεται καμία ανάλυση επί του ζητήματος.
Επισημαίνεται δε ότι και το 2020 το ποσό μετρητών στο ταμείο ήταν 14 εκ ευρώ και η αύξηση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης