Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Ο Σ.Π. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι απαιτήσεις του που εξαγρίωσαν ορκωτούς και εισηγμένες

Αποκλειστικό: Ο Σ.Π. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι απαιτήσεις του που εξαγρίωσαν ορκωτούς και εισηγμένες
Ζήτησε να αλλάξει το υπόδειγμα των εκθέσεων ελέγχου για τον εσωτερικό έλεγχο των εισηγμένων τρεις ημέρες πριν λήξη προθεσμία - Άγνωστο αν έχει καν εξουσιοδότηση
Σχετικά Άρθρα
Σάλος έχει προκληθεί στις τάξεις των ορκωτών ελεγκτών όταν μόλις τρεις μέρες πριν εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των εκθέσεων αξιολόγησης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου των εισηγμένων υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας (τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του παράγοντα είναι Σ.Π.) της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζήτησε να αλλάξει το υπόδειγμα των εκθέσεων ελέγχου.
Η κίνηση του υπηρεσιακού παράγοντα προκάλεσε αλαλούμ τόσο στις τάξεις των ορκωτών ελεγκτών όσο και στις εισηγμένες εταιρίες δεδομένου ότι η πλειοψηφία των εκθέσεων έχει ήδη υποβληθεί στις εταιρίες προκειμένου αυτές με τη σειρά του να τις υποβάλουν έως και αύριο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι αλλαγές οι οποίες ζητά είναι άνευ σημασίας και αφορούν στην αναγραφή λεπτομερειών στο πεδίο ελέγχου αλλά και την περίοδο αναφοράς.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι δε φαίνεται να επικαλείται κάποια απόφαση του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ξέφραγο αμπέλι

Το γεγονός αυτό από μόνο του εγείρει το ερώτημα αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ξέφραγο αμπέλι και ο κάθε υπηρεσιακός παράγοντας κάνει ότι θέλει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Πλαίσιο Ελέγχου έχει καθοριστεί με απόφαση της ΕΛΤΕ και βάσει Διεθνών Ελεγκτικών Προτύπων και έχει δημοσιευτεί από 10 Νοεμβρίου 2022.
Από τότε μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος υπηρεσιακός παράγοντας δεν είχε προφανώς ασχοληθεί αν θεωρούσε ότι έπρεπε να γίνουν αλλαγές και «ξύπνησε» λειτουργώντας πιθανά εντελώς αυθαίρετα τρεις ημέρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των εκθέσεων.
Στελέχη του κλάδου των ορκωτών ελεγκτών οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους μιλώντας στο BN ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να προβούν σε καμία από τις αλλαγές που ζήτησε ο κύριος Σ.Π. και θα αντιδράσουν δυναμικά και μέσω του ΣΟΕΛ σε πρακτικές που δείχνουν και αυθαιρεσία αλλά και άγνοια βασικών εννοιών και των Διεθνών Προτύπων Ελέγχου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@ gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης