Τελευταία Νέα
Speculator

Στάση εργασίας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επικίνδυνη υποστελέχωση

Στάση εργασίας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επικίνδυνη υποστελέχωση
Ζητούν κίνητρα προσέλκυσης προσωπικού, αυξήσεις αποδοχών και προειδοποιούν
Σχετικά Άρθρα
Σε προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως και τη λήξη του ωραρίου προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αντιδρώντας στην ανάθεση και νέων αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή παρά το γεγονός ότι έχει αποψιλωθεί από πλευράς προσωπικού ενώ ταυτόχρονα προβάλλουν σειρά μισθολογικών αιτημάτων ως κίνητρο προκειμένου να μην οδηγηθεί η Επιτροπή σε περιπέτειες.
Τα αιτήματα των υπαλλήλων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν είναι σημερινά αλλά είναι σαφές πως ο τρόπος που αμείβονται αλλά και προσλαμβάνονται ή μετατίθενται στελέχη στην Επιτροπή είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό ήταν εμφανές από την κινητικότητα όπου υπήρξε σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον υπαλλήλων του δημοσίου που έχουν τα προσόντα να μετακινηθούν στην Επιτροπή.

Ο «τρόπος στήριξης» από Λαζαράκου


Η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η Πρόεδρος κα Βασιλική Λαζαράκου έχει επανειλημμένα εντός των τειχών υποστηρίξει ότι στηρίζει τα αιτήματα των υπαλλήλων αλλά στην πράξη δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για ένα ζήτημα που πέραν των αιτημάτων των εργαζομένων είναι ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας της εποπτικής αρχής.
Δημοσίως οι αναφορές της είναι ανύπαρκτες και είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία που διένειμε για στην κοπή της πίττας ανέφερε ότι «Στο μέτρο που μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας και η στελέχωση των υπηρεσιών μας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ελέγχουμε την κάθε υπόθεση εξαντλητικά». Κοινώς κάνουμε ότι μπορούμε αλλά δεν μπορούμε και πολλά αλλά δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι ευγενείς και ζητούν από την Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να συνεχίσει και να εντείνει τη στήριξη των προσπαθειών των εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προβαίνοντας από την πλευρά της άμεσα σε όλες τις απαραίτητε ενέργειες για τα ανωτέρω προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τα αιτήματα


Ταυτόχρονα ζητούν από την κυβέρνηση
(1) Χορήγηση ειδικής πρόσθετης αμοιβής σε όλους τους εργαζόμενους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
(2) Χορήγηση της προσωπικής διαφοράς στο σύνολο των εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με πάσης φύσεως συμβάσεις εργασίας, που προσλήφθηκαν ή μετατάχθηκαν ή προσλαμβάνονται ή μετατάσσονται οποτεδήποτε μετά την έναρξη εφαρμογής του.
(3) Περαιτέρω ρυθμίσεις ώστε να επιλυθούν τα δομικά προβλήματα υποστελέχωσης καθώς και αδυναμίας προσέλκυσης προσωπικού προκειμένου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μπορέσει να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στο σημαντικό έργο που καλείται να επιτελέσει.
Οι εργαζόμενοι περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί επισημαίνοντας τα εξής:

«Επικίνδυνη υποστελέχωση»


«Οι αποχωρήσεις πολλών και έμπειρων στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των μισθών και το «πάγωμά» τους στη συνέχεια κατά τα τελευταία 13 χρόνια οδήγησε σε επικίνδυνη υποστελέχωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ταυτόχρονα, η κατάργηση του έως τότε ισχύοντος ειδικού μισθολογίου για τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, συντέλεσε στην σχεδόν μηδενική προσέλκυση νέων υπαλλήλων με την εξειδίκευση και την πείρα που απαιτείται.
Η έλλειψη κινήτρων προσέλκυσης νέων στελεχών φάνηκε και στην άκαρπη, πρόσφατη προσπάθεια πρόσληψης προσωπικού μέσω του κύκλου κινητικότητας. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι απαιτήσεις με βάση την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία αυξήθηκαν κατακόρυφα, οδηγώντας σε αντίστοιχο πολλαπλασιασμό των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Τα σημαντικά αυτά θέματα έχουν σαφώς επισημανθεί τόσο από τις Διοικήσεις διαχρονικά, όσο και από το Σύλλογο Εργαζομένων, γραπτώς αλλά και σε όλες τις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στις 6 Απριλίου 2023 ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, παρά τις αντιδράσεις και του Συλλόγου αλλά και της Διοίκησης, με το οποίο εκχωρούνται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αρμοδιότητες που από τη φύση τους είναι αδύνατη η ανάληψή τους, χωρίς να προνοούν επαρκώς για την άμεση στελέχωσή της ώστε να ασκηθούν αποτελεσματικά, αφενός μεν οι εκτεταμένες αρμοδιότητες που έχει αναλάβει έως τώρα, αφετέρου δε οι νέες αρμοδιότητες που ανατίθενται σε αυτήν.
Επίσης, στον εν λόγω νόμο δεν έχουν προβλεφθεί κίνητρα παραμονής του υφιστάμενου προσωπικού, ούτε κίνητρα προσέλκυσης νέων στελεχών.
Η υποστελέχωση που αντιμετωπίζει τα τελευταία πολλά χρόνια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την κατατάσσουν πλέον, αναφορικά με το μέγεθος του στελεχιακού δυναμικού, στις έσχατες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκθέτει το προσωπικό και την Κεφαλαιαγορά εν γένει σε διαρκείς κινδύνους. Προειδοποιούμε λοιπόν ότι η ανάληψη σημαντικών και απαιτητικών αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα, θα συμβάλει χωρίς αμφιβολία στην περαιτέρω αποδυνάμωση και απαξίωσή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπονομεύοντας το έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει ως Θεσμός.»

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης