Τελευταία Νέα
Speculator

Η εισηγμένη με μηδενικό επιτόκιο από δάνεια που πουλήθηκαν σε fund και από το βασικό της μέτοχο έως και 8,3%

Η εισηγμένη με μηδενικό επιτόκιο από δάνεια που πουλήθηκαν σε fund και από το βασικό της μέτοχο έως και 8,3%
Τα περίεργα με το δάνειο 500.000 ευρώ συνδεδεμένης εταιρίας από την Aegean Baltic
Σχετικά Άρθρα
Το είδαμε και αυτό.
Μια εταιρία να βρίσκεται υπό κατάρρευση, τα δάνειά της να έχουν περιέλθει σε fund και η διαχειρίστρια εταιρία να επιβάλλει μηδενικό επιτόκιο αλλά την ίδια στιγμή ο βασικός μέτοχος και εταιρίες συμφερόντων του να δανείζουν την εταιρία τους με τόκο και μάλιστα όχι ευκαταφρόνητο.
Ο λόγος για την YALCO όπου στις οικονομικές της καταστάσεις για τη χρήση του 2022 διαβάζουμε τα εξής:
«Μέσα στην χρήση 31/12/2021 η Εταιρεία δανείστηκε από την συνδεδεμένη εταιρεία Δέλτα Κάππα (.σ.σ εταιρία ακινήτων της οικογένειας του βασικού μετόχου) συνολικό ποσό € 867,4 χιλ. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης έλαβε από τη Δέλτα Κάππα και το ποσό των € 50 χιλ.. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήση στις 3/03/2022 σύναψε δανειακή σύμβαση με την συνδεδεμένη “REALSIMPLE CORP S.R.L.” ποσού € 80 χιλ.. Επιπρόσθετα μέσα στη χρήση που έληξε 31/12/2022 η Εταιρεία σύναψε δανειακές συμβάσεις με τον Διευθ. Σύμβουλο και κύριο μέτοχο συνολικού ποσού € 363,2 χιλ. για την εξόφληση ληξιπρόθεσμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και εν γένει την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης»
Συνολικά δηλαδή ο βασικός μέτοχος και εταιρίες συμφερόντων του έχουν δανείσει την εισηγμένη με 1,36 εκ ευρώ.
Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στα επιτόκια.
Συγκεκριμένα με βάση τις οικονομικές καταστάσεις «Για το δάνεια που σύναψε η Εταιρεία με τον Διευθ. Σύμβουλο και κύριο μέτοχο κ. Σωκράτη Κωνσταντίνου στις 04/04/2022 ποσό ύψους € 188.000, το επιτόκιο που έχει οριστεί είναι Euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 5% (σσ. Το τρέχον επιτόκιο είναι 8,3%). Για τα δάνεια που σύναψε η Εταιρεία με τον Διευθ. Σύμβουλο και κύριο μέτοχο κ. Σωκράτη Κωνσταντίνου στις 21/06/2022 ποσό ύψους € 111.111 και 14/12/2022 πόσο ύψους 55.555, το επιτόκιο που έχει οριστεί είναι σταθερό 5%.
Επίσης για το δάνειο που σύναψε η Εταιρεία με το συνδεδεμένο μέρος «ΔΕΛΤΑ ΚΑΠΠΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», στις 03/03/2022 ποσό ύψους € 80.000, το επιτόκιο που έχει οριστεί είναι Euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 5%. Για το δάνεια που σύναψε η Εταιρεία με τη συνδεδεμένη εταιρεία «REALSIMPLE CORP S.R.L», στις 15/12/2021 ποσό ύψους € 80.000, το επιτόκιο που έχει οριστεί είναι σταθερό 5%. Για το πρώτο δάνειο από την ΔΕΛΤΑ ΚΑΠΠΑ δεν υπάρχει αναφορά επιτοκίου αλλά φαίνεται ότι είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Επισημαίνεται ότι όλα τα δάνεια της εταιρίας με βάση την από 22/09/2021 επιστολή που έλαβε από την διαχειρίστρια εταιρεία «B2Capital» όπως μετονομάστηκε σε «VERALTIS ASSET MANAGEMENT» το επιτόκιο είναι μηδενικό.
Τα πράγματα όμως αρχίζουν να μπερδεύονται σε σχέση με αυτά που αναγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις και συγκεκριμένα στα μεταγενέστερα γεγονότα.
Η YALCO αναφέρει ότι «Με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συγκλήθηκε στις 7/3/2023 , αποφασίστηκε η χορήγηση ειδικής άδειας καταβολής από το συνδεδεμένο μέρος «ΔΕΛΤΑ ΚΑΠΠΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» του ποσού των € 500.000, προς την εδρεύουσα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας εταιρεία με την επωνυμία IREP YALCO IRELAND DESIGNATED ACTIVITY COMPANY» (η «Δανείστρια»), για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Εταιρείας προς την τελευταία. Η εταιρεία « ΔΕΛΤΑ ΚΑΠΠΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» είχε παραχωρήσει εμπράγματες ασφάλειες (υποθήκη) επί μέρους της ακίνητης περιουσίας της υπέρ της Δανείστριας, ενώ κατόπιν της καταβολής αυτής υποκαθίσταται εκ του νόμου στα δικαιώματα της Δανείστριας και η Εταιρεία θα οφείλει να της καταβάλει ότι θα δαπανήσει για την εκτέλεση της εντολής. Επιπρόσθετα, στις 02/01/2023 και στις 10/3/2022 η Εταιρεία σύναψε δανειακές συμβάσεις με το κύριο μέτοχο ποσού Ευρώ 100 χιλ και 60 χιλ. αντίστοιχα, αόριστης διάρκειας και στις 2 περιπτώσεις»
Όμως με βάση τις αναρτήσεις στο ΓΕΜΗ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ειδικότερα προκύπτει ότι η Δέλτα Κάππα έλαβε δάνειο 500.000 ευρώ από την Aegean Baltic προκειμένου να τα καταβάλει στο fund που έχει αγοράσει τα δάνειά της προκειμένου να αρθούν όλες οι υποθήκες που «έχουν παραχωρηθεί επί ακινήτου της Εταιρείας και η Εταιρεία υποκαθίσταται εκ του νόμου στα δικαιώματα της Δανείστριας και θα λάβει από τη Συνδεδεμένη Εταιρεία ότι θα δαπανήσει για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της τελευταίας».
Και όποιος βγάλει άκρη τι ισχύει παρακαλείται να μας ενημερώσει.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης