Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Στο «κόσκινο» της ΕΛΤΕ οι Επιτροπές Ελέγχου των Εισηγμένων - Θα κληθούν για εξηγήσεις

Αποκάλυψη: Στο «κόσκινο» της ΕΛΤΕ οι Επιτροπές Ελέγχου των Εισηγμένων - Θα κληθούν για εξηγήσεις
Oι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΕΛΤΕ έχουν επικεντρώσει το ελεγκτικό τους ενδιαφέρον σε εταιρίες του δείκτη FTSE 25
Σχετικά Άρθρα
Κενά και ασάφειες που εγείρουν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την ορθή λειτουργία πλήθους Επιτροπών Ελέγχου των εισηγμένων εταιριών διαπιστώνει σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) μετά από έναν πρώτο έλεγχο των Συμπληρωματικών Εκθέσεων Ελέγχου που έχουν αποστείλει στις Επιτροπές Ελέγχου οι ορκωτοί ελεγκτές.
Επισημαίνεται ότι αντίγραφο των Συμπληρωματικών Εκθέσεων Ελέγχου (οι εκθέσεις αυτές δεν δημοσιοποιούνται) υποβάλλεται υποχρεωτικά και προς την ΕΛΤΕ ώστε να λαμβάνει γνώση.

Ο πρώτος έλεγχος που έχουν κάνει τα ελεγκτικά όργανα παρέχει σαφείς ενδείξεις έλλειψης τεκμηρίωσης σημαντικών κινήσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΕΛΤΕ έχουν επικεντρώσει το ελεγκτικό τους ενδιαφέρον σε εταιρίες του δείκτη FTSE 25 και κυρίως σε εκείνε που έχουν υψηλή διασπορά αλλά και σε εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης επίσης με κριτήριο τη διασπορά δεδομένου ότι το έργο των Επιτροπών Ελέγχου αφορά σε πολύ μεγάλο αριθμό επενδυτών.

Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης από την ΕΛΤΕ και την τεκμηρίωση των ευρημάτων αναμένεται να ακολουθήσουν κλήσεις των Προέδρων των Επιτροπών Ελέγχου εισηγμένων για τις οποίες εγείρονται ζητήματα. Η κλήση θα έχει ως στόχο την παροχή διευκρινίσεων επί συγκεκριμένων ζητημάτων και εφ όσον οι εξηγήσεις δεν τεθούν επαρκείς η ΕΛΤΕ αναμένεται να διαβιβάσει τα ευρήματά της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις δέουσες ενέργειες δηλαδή την επιβολή ποινών ενώ σε περίπτωση που οι ορκωτοί κριθεί ότι δεν έκαναν επαρκώς την εργασία του θα παραπεμφθούν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της ΕΛΤΕ.
Η τρέχουσα έρευνα έρχεται ως συνέχεια προηγούμενης έρευνας για τις Επιτροπές Ελέγχου όπου είχε γίνει δειγματοληπτική επισκόπηση των πρακτικών των επιτροπών ελέγχου.

Τότε είχε διαπιστωθεί μεταξύ άλλων:

Πρώτον ότι αν και οι απαντήσεις των οντοτήτων στα ερωτηματολόγια καταδεικνύουν πως οι Επιτροπές Ελέγχου συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου, η εξέταση των πρακτικών των συνεδριάσεων των Επιτροπών Ελέγχων δεν το απέδειξε

Δεύτερον
ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η ΕΛΤΕ διαπίστωσε έλλειψη επαρκούς τεκμηρίωσης ή και καθόλου τεκμηρίωση στα πρακτικά, καθώς και ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Τώρα έρχεται η ώρα της διερεύνησης και της επιβολής ποινών καθώς είναι ξεκάθαρο πως ΕΛΤΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και δημόσια τις εισηγμένες και τις Επιτροπές Ελέγχου

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η Επιτροπή Κεφαλαιγοράς είχε ζητήσει από τις εισηγμένες εταιρείες να διερευνούν ιδιαιτέρως την ιδιότητα ή τη θέση που τυχόν κατέχουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας, ταυτόχρονα και σε άλλα Διοικητικά Συμβούλια, Επιτροπές Ελέγχου ή ως επικεφαλής σε Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου εισηγμένων εταιρειών αλλά και να λαμβάνουν υπό όψιν τις απορρέουσες εξ αυτής της ιδιότητας επαγγελματικές ή προσωπικές δεσμεύσεις και συνθήκες, ιδίως δε τυχόν ζητημάτων ανεξαρτησίας και σύγκρουσης συμφερόντων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης