Τελευταία Νέα
Speculator

Η φιλεργατική ΚΡΙ-ΚΡΙ, οι παροχές και η ταμπακέρα του πληθωρισμού της απληστίας

Η φιλεργατική ΚΡΙ-ΚΡΙ, οι παροχές και η ταμπακέρα του πληθωρισμού της απληστίας
Το σύνολο των παροχών που ανακοίνωσε η εταιρία φτάνουν τα 4,5 εκ ευρώ…
Η ΚΡΙ ΚΡΙ προκάλεσε αίσθηση χθες ανακοινώνοντας μπόνους ενός μέσου μισθού στους εργαζόμενους που αντιστοιχεί στο 7% του μέσου μισθού αλλά και αυξήσεις στη μισθοδοσία οι οποίες ανακοινώθηκαν ως απόλυτο μέγεθος ύψους 3 εκατ. ευρώ το οποίο δεν αντιστοιχεί σε 21% αλλά είναι μικρότερο καθώς ο αριθμός του προσωπικού έχει αυξηθεί κατά τη φετινή χρονιά.
Ταυτόχρονα προχώρησε στην καταβολή πριμ συνεργασίας στους συνεργαζόμενους γαλακτοπαραγωγούς ύψους 500.000 ευρώ.
Το σύνολο των παροχών που ανακοίνωσε η εταιρία φτάνουν τα 4,5 εκ ευρώ.
Δεδομένου όμως ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εισηγμένη επιχείρηση και οι αυξήσεις επηρεάζουν ουσιωδώς τις δαπάνες δεν έδωσε ξεκάθαρα στοιχεία αν οι παροχές που ανακοίνωσε αφορούν σε συνολικό κόστος δηλαδή μισθολογική παροχή συν ασφαλιστικές κρατήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν λογικό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει διευκρινίσεις ώστε να υπάρχει μια καθαρή εικόνα της ετήσιας επιβάρυνσης η οποία δεν ήταν γνωστή στους επενδυτές.
Βέβαια η εταιρία παράγει κέρδη και το φετινό πρώτο τρίμηνο ήταν άκρως εντυπωσιακό.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο εξάμηνο του οποίου αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευτεί.
Στο τρίμηνο ή εταιρία ανακοίνωσε κύκλο εργασιών €45,90 εκ. έναντι €30,73 εκ. το 2022 (αυξημένος +49,3%).
Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €9,71 εκ. έναντι €1,75 εκ. το 2022.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €8,46 εκ., έναντι €0,55 εκ. το 2022.Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €6,68 εκ., έναντι €0,45 εκ. το 2022.
Ουσιαστικά έχουμε εκτίναξη κερδοφορίας την οποία η ΚΡΙ ΚΡΙ αποδίδει στον κάδο γιαουρτιού όπου πράγματι οι όγκοι πωλήσεων ανέβηκαν 18,5% σε όγκο και σε αξία κατά 48,6%.
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά.
Ότι το περυσινό πρώτο τρίμηνο αν υποθετικά είχε πουλήσει 100 κιλά γιαούρτης φέτος πούλησε 118.
Αν είχε εισπράξει 100 ευρώ φέτος εισέπραξε 148,6 ευρώ. Έτσι αν πέρυσι ή τιμή ανά κιλό ήταν θεωρητικά 1 ευρώ φέτος είναι 1,26 ευρώ.
Αυτό ουσιαστικά παραπέμπει σε αύξηση τιμής σε ετήσια βάση της τάξεως του 26%.
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό το ποσοστό υπερβαίνει τη μέση αύξηση τιμής γιαουρτιού στην Ελλάδα αλλά ουδείς γνωρίζει ποιες είναι οι μέσες τιμές πώλησης στην Ελλάδα και ποιες στο εξωτερικό ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα.
Καθίσταται πάντως λογικό η αύξηση της τιμής του πωλούμενου προϊόντος σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων να οδηγεί διεύρυνση του περιθωρίου εκτός και αν τα κόστη της εταιρίας έχουν αυξηθεί κατά μεγαλύτερο ποσοστό (γάλα, μισθοί, αποσβέσεις, ενέργεια, ασφαλιστικές εισφορές κλπ) πράγμα που δεν προκύπτει και κατά συνέπεια η εταιρία εν μέσω πληθωριστικού περιβάλλοντος άδραξε την ευκαιρία αυξάνοντας τις τιμές να αυξήσει τα κέρδη της.
Αυτό όμως μπορεί να της δημιουργήσει ζήτημα δεδομένου ότι όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι ευρωπαϊκές έχουν εστιάσει στο λεγόμενο πληθωρισμό της απληστίας του οποίου ΚΡΙ ΚΡΙ μπορεί να κληθεί να αποδείξει ότι δεν είναι συμμετέχουσα.
Μοιράζοντας όμως χρήματα σε εργαζόμενους και προμηθευτές το περιθώριο κέρδους υποχωρεί και η εταιρία μπορεί να περηφανεύεται ότι μοιράζεται τα κέρδη της.
Στην ανακοίνωσή της πάντως αναφέρει πως «Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2023 είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά με υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της ισχυρής ανάπτυξης των εξαγωγών, δείχνει έμπρακτα την αναγνώριση και τη στήριξή της στο σύνολο των εργαζομένων της, οι οποίοι ανταποκρίνονται επάξια στις απαιτήσεις που έχουν προκύψει».
Μένει να αποδειχτεί αν είναι τόσο απλό και μόνο αυτό.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης