Τελευταία Νέα
Speculator

Aποκάλυψη: Έκτακτο έλεγχο της ΕΛΤΕ στον ορκωτό της Epsilon Net - Ο ρόλος Deloitte στο deal με Εθνική και τα καυτά ερωτήματα

Aποκάλυψη: Έκτακτο έλεγχο της ΕΛΤΕ στον ορκωτό της Epsilon Net - Ο ρόλος Deloitte στο deal με Εθνική και τα καυτά ερωτήματα
Η Deloitte Business Solutions πραγματοποίησε τον Οικονομικό και Φορολογικό Έλεγχο της EPSILON NET για λογαριασμό της ΕΤΕ
Στη διεξαγωγή ελέγχου του έργου του ορκωτού ελεγκτή της Epsilon Net αναμένεται να προχωρήσει η ΕΛΤΕ.
Κύκλοι της εποπτικής αρχής με τους οποίους επικοινώνησε το BN αναφέρουν ότι τέτοιου είδους «λάθη» όπως αυτό που έγινε στις οικονομικές καταστάσεις της Epsilon Net δεν είναι συνήθη.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν με νόημα ότι εγείρουν γενικότερες αμφιβολίες για την ποιότητα του ελέγχου στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να υπάρξει βεβαιότητα ότι οι εργασίες που προβλέπεται να κάνει ο ορκωτός ελεγκτής διενεργήθηκαν βάσει των προτύπων ελέγχου.
Επισημαίνεται ότι η ΕΛΤΕ σε ελέγχους που έχει διενεργήσει πρόσφατα και έχει διαπιστώσει προβληματικό έλεγχο έχει προχωρήσει σε επιβολή προστίμων αλλά και στην αφαίρεση της δυνατότητας σε ορκωτούς ελεγκτές να διενεργούν ελέγχους σε εταιρίες δημοσίου συμφέροντος (εισηγμένες, τράπεζες, ασφαλιστικές).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση της Epsilon Net δεδομένου του μεγέθους του «λάθους» στις οικονομικές καταστάσεις εγείρει ζητήματα χειραγώγησης της αγοράς δεδομένου ότι τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αποκλίνουν σημαντικά από εκείνα που θα προκύψουν μετά τη διόρθωση λάθους.

Η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα

Πέραν τούτου εγείρονται και ζητήματα σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα.
Ειδικότερα η συμφωνία η ολοκλήρωση της συναλλαγής έγινε στις 9 Ιουνίου 2023.
Όπως είχε τότε ανακοινωθεί αφορούσε στην απόκτηση του 7,5% της εταιρίας από τον κ. Ιωάννη Μίχο με τιμή 7,49 ευρώ ανά μετοχή ενώ η ΕΤΕ ανακοίνωσε ταυτόχρονα την υπογραφή μίας μακροχρόνιας, αποκλειστικής στρατηγικής συμφωνίας συνεργασίας με την EPSILON ΝΕΤ, με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και ψηφιακών υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στήριξη του επιχειρείν στην Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον όμως είναι πως όπως είχε ανακοινωθεί η Deloitte Business Solutions πραγματοποίησε τον Οικονομικό και Φορολογικό Έλεγχο της EPSILON NET για λογαριασμό της ΕΤΕ.
Και προφανώς τα βρήκε όλα καλά και δεν... πήρε μυρωδιά από τους χειρισμούς που είχαν γίνει στις οικονομικές καταστάσεις.
Και θα είχε ενδιαφέρον αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητούσε αντίγραφο του οικονομικού ελέγχου που έκανε η Deloitte Business Solutions ( δεν είναι ελεγκτική αλλά συμβουλευτική του ομώνυμου ομίλου) ώστε να υπάρχει εικόνα και με ποιο τρόπο διαμορφώθηκε το τίμημα στην ΕΤΕ και τις αιρέσεις υπήρξαν.
Ίσως και από το αντίγραφο του οικονομικού ελέγχου γίνει αντιληπτό πόσο στρεβλώνουν τη λειτουργία της αγοράς οι παράλληλες συμβουλευτικές των ελεγκτικών εταιριών που έχουν αναχθεί σε καθαρτήριο των πάντων χωρίς ποτέ να δίνουν εποπτικό λογαριασμό.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης