Τελευταία Νέα
Speculator

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τα «μαγικά εκτός νόμου κόλπα» στην Trade Estates με τις δωρεάν μετοχές στα στελέχη λίγο πριν την εισαγωγή στο ΧΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τα «μαγικά εκτός νόμου κόλπα» στην Trade Estates με τις δωρεάν μετοχές στα στελέχη λίγο πριν την εισαγωγή στο ΧΑ
Αποφάσισαν διάθεση δωρεάν μετοχές κατά παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας και αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση
Σχετικά Άρθρα
Στον τοίχο της εταιρικής διακυβέρνησης έπεσε η Trade Estates λίγο πριν εισέλθει στο Χρηματιστήριο, καθώς η διοίκηση της εταιρίας είχε αποφασίσει να κάνει πολλαπλά δώρα στον εαυτό της τα οποία κινούνταν εκτός του νομοθετικού πλαισίου, γεγονός που την οδήγησε σε αναδίπλωση.
Ειδικότερα σε προηγούμενη Γενική Συνέλευση της Trade Estates στις αρχές του έτους είχαν αποφασιστεί τα εξής:
1. Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγής των μετοχών της Εταιρείας προς διαπραγμάτευση στην οργανωμένη (ρυθμιζόμενη) αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και κατόπιν λήψης σχετικής άδειας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εφόσον απαιτείται βάσει της κείμενης νομοθεσίας, θα διαθέσει δωρεάν στους Δικαιούχους νέες μετοχές, ο αριθμός των οποίων θα ισούται με το 1% των μετοχών της Εταιρείας όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί μετά την εισαγωγή της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και πριν την απόφαση της δωρεάν χορήγησής τους, στους Δικαιούχους»
2. Επίσης είχε αποφασιστεί η παροχή δωρεάν νέων μετοχών σε συγκεκριμένα στελέχη και εργαζόμενους για τα έτη 2024,2025 και 2026 εφόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι εντός της περιόδου 2022-2023 (σ.σ. δηλαδή σε απλά ελληνικά πήρε μια απόφαση για στόχους του 2022 μετά την ολοκλήρωση της χρήσης 2022), ίσου αριθμού με το 2% του υφιστάμενου τότε, πριν την απόφαση δωρεάν χορήγησής τους, αριθμού των μετοχών της Εταιρείας, δωρεάν νέες μετοχές το έτος 2025, εφόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι εντός της περιόδου 2024, ίσου αριθμού με το 1,5% του υφιστάμενου τότε, πριν την απόφαση δωρεάν χορήγησής τους, αριθμού των μετοχών της εταιρείας και δωρεάν νέες μετοχές το έτος 2026, εφόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι εντός της περιόδου 2025, ίσου αριθμού με το 1,5% του υφιστάμενου τότε, πριν την απόφαση δωρεάν χορήγησής τους, αριθμού των μετοχών της εταιρείας.
Όμως οι αποφάσεις αυτές δεν κινούνταν στο πλαίσιο της νομοθεσίας καθώς στο άρθρο 110 παράγραφος 2 που ορίζει ότι:
«Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της γενικής συνέλευσης πρέπει να ορίζει τον ανώτατο αριθμό μετοχών που μπορεί να αποκτηθούν ή να εκδοθούν, αν οι δικαιούχοι ασκήσουν το παραπάνω δικαίωμα, την τιμή διάθεσης ή τη μέθοδο προσδιορισμού της, τους όρους διάθεσης των μετοχών στους δικαιούχους, και τους δικαιούχους ή τις κατηγορίες αυτών, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 35, τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και κάθε άλλο συναφή όρο».
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, η εταιρία κατά παράβαση της νομοθεσίας και πριν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο αποφάσισε διάθεση δωρεάν μετοχών χωρίς να προσδιορίζει τον ανώτατο αριθμό μετοχών. Και πως θα μπορούσε να τον προσδιορίσει άλλωστε.
Έτσι, μπροστά στον τοίχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εν όψει της έγκρισης του ενημερωτικού, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να αλλάξει την απόφαση αυτή και μαζί της να αλλάξει και την πολιτική αποδοχών
Έτσι μειώθηκαν οι δωρεάν μετοχές και θα δοθούν ως μπόνους εισαγωγής στο Χρηματιστήριο και ο ανώτατος αριθμός των προς διάθεση μετοχών θα αντιστοιχεί στο 1% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά την ημερομηνία της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης 31 Ιουλίου 2023, δηλαδή θα ανέρχεται σε ανώτατο αριθμό 905.156.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης