Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Η απόφαση της ΕΧΑΕ που παρά λίγο να τινάξει στον αέρα την έκδοση ομολόγου από την Autohellas

Αποκάλυψη: Η απόφαση της ΕΧΑΕ που παρά λίγο να τινάξει στον αέρα την έκδοση ομολόγου από την Autohellas
Η Εθνική Τράπεζα ήλθε σε αντιπαράθεση με την διοίκηση της ΕΧΑΕ για το θέμα
Σοβαρή εμπλοκή προκάλεσε κατά την προετοιμασία έκδοσης του ομολόγου της Autohellas η απόφαση του Χρηματιστηρίου να πάψει να τηρεί σε άυλη μορφή ομόλογα που έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση και για διάφορους λόγους παύουν να διαπραγματεύονται.
Σε απλά ελληνικά στην περίπτωση της MLS της οποίας τα ομόλογα έχουν παύσει να διαπραγματεύονται το Χρηματιστήριο αποφάσισε ότι δεν θα παρέχει υπηρεσίες.

Έτσι προέκυψε το ζήτημα ποιος θα τηρεί «βιβλίο» ομολογιούχων σε περίπτωση αναστολής διαπραγμάτευσης ομολόγων.
Στην ουσία η έκδοση της Autohellas βρισκόταν στον αέρα αν δεν εξασφαλιζόταν λύση που θα διασφάλιζε ότι θα υπάρχει βιβλίο είτε ηλεκτρονικό είτε σε φυσική μορφή με τους κατόχους ομολογιών που θα το τηρεί κάποιος και θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση αναστολής διαπραγμάτευσης.

Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις η Autohellas προσφέρθηκε η ίδια να τηρεί βιβλίο ομολογιούχων και έτσι το πρόβλημα ξεπεράστηκε.
Προέκυψε όμως και ένα δεύτερο πρόβλημα.
Ποιος θα είναι εκπρόσωπος των ομολογιούχων σε περίπτωση που υπάρξει αναστολή διαπραγμάτευσης.

Η Εθνική Τράπεζα ήλθε σε αντιπαράθεση με την διοίκηση της ΕΧΑΕ για το θέμα καθώς σε περίπτωση αναστολής δήλωσε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως εκπρόσωπος με αποτέλεσμα αν ήθελαν οι ομολογιούχοι να κάνουν δικαστικές ή άλλες ενέργειες θα έπρεπε να κινηθούν κατά μόνας γεγονός που θα σήμαινε απαγορευτικά κόστη και θα τορπίλιζε την προσπάθεια διάθεσης ομολόγων όχι μόνο της Autohellas αλλά και των επόμενων ενδιαφερόμενων να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ομολογιακών δανείων.

Τελικά προκειμένου να λυθεί το αδιέξοδο η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε να είναι εκπρόσωπος των ομολογιούχων ακόμα και μετά από τυχόν αναστολή διαπραγμάτευσης των ομολόγων της Autohellas.

Επισημαίνεται ότι το Χρηματιστήριο με την νέα πολιτική που ακολουθεί σε παρέχει υπηρεσίες μητρώου ομολογιούχων μετά από αναστολή διαπραγμάτευσης αλλά και σε περίπτωση που ο εκδότης των ομολόγων δεν καταβάλει τη συνδρομή του.
Δηλαδή αν μια εταιρία δεν πληρώσει τη συνδρομή της το ομόλογο ναι μεν συνεχίζει να διαπραγματεύεται αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα τήρησης του μητρώου πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκές δεδομένου ότι τα ομόλογα σε επίπεδο συναλλαγών διαπραγματεύονται ως εαν να ήταν μετοχές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης