Τελευταία Νέα
Speculator

Εμπλοκή στην έγκριση του Νέου Κανονισμού του Χρηματιστηρίου - Τα νομικά προβλήματα που εντοπίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Εμπλοκή στην έγκριση του Νέου Κανονισμού του Χρηματιστηρίου - Τα νομικά προβλήματα που εντοπίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τα σκαλοπάτια κεφαλαιοποίησης-διασποράς και το ζήτημα των ΑΕΕΑΠ
Σχετικά Άρθρα
Σε τέλμα έχει περιέλθει η διαδικασία αλλαγής του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου με έμφαση στους Κανόνες Διασποράς και την Υποχρεωτική Κατάταξη των εταιριών στην Κύρια και την Εναλλακτική Αγορά με βάση την κεφαλαιοποίηση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν εντοπίσει πλήθος νομικών ζητημάτων που εγείρονται από τις αλλαγές που έχει προωθήσει προς έγκριση η διοίκηση του Χρηματιστηρίου.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει οι σχετικές παρατηρήσεις ώστε να πραγματοποιηθούν αλλαγές ώστε να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο.
Κατά τις ίδιες πηγές από τα μείζονα ζητήματα που προκύπτουν είναι η απότομη αλλαγή των κανόνων ελάχιστης διασποράς με βάση την κεφαλαιοποίηση δηλαδή το περίφημο όριο των 200 εκ ευρώ πάνω από το οποίο η ελάχιστη διασπορά είναι 15% και κάτω από αυτό 25%.
Πέραν αυτού υφίστανται και άλλες διατάξεις οι οποίες εγείρουν θέμα συμβατότητας με την υφιστάμενη χρηματιστηριακή νομοθεσία η οποία είναι υπερκείμενη των προθέσεων του διαχειριστή της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την αισιοδοξία στελεχών και παραγόντων του Χρηματιστηρίου για ταχεία έγκριση του νέου Κανονισμού αυτό δεν αναμένεται να συμβεί το αμέσως προσεχές ορατό διάστημα και ενώ σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από τότε που ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ είχε προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις μέσω της συνέντευξης τύπου.
Στις ανακοινώσεις αυτές είχε περιγράψει τις αλλαγές χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους αλλά κυρίως σε τεχνικά ζητήματα από τα οποία κρίνονται και τα αποτελέσματα μιας θεσμικής παρέμβασης.
Σημειώνεται ότι εν μέσω των αλλαγών του ΧΑ υπάρχει και σωρεία ζητημάτων όπως η ύπαρξη ΑΕΕΑΠ σχεδόν μηδενικής διασποράς των οποίων το μέλλον δεν μπορεί να προδιαγραφεί.
Ειδικά μάλιστα όταν υπάρχει η άποψη στην ΕΧΑΕ ότι η λύση είναι η διαγραφή τους εάν δεν συμμορφωθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Μια διαγραφή όμως έρχεται να αλλοιώσει περισσότερο την αρχική βούληση του νομοθέτη που προβλέπει υποχρεωτική εισαγωγή στο ΧΑ από την πρακτική του περιορισμού της διασποράς από κινήσεις των βασικών μετόχων. Και αυτό διότι το θεσμικό πλαίσιο είναι ατελές και δεν προστατεύει ούτε το δημόσιο συμφέρον δεδομένου ότι το κράτος παρέχει φορολογικά κίνητρα ούτε το συμφέρον των όποιων μετόχων κατέχουν αλλά και τελικά ακυρώνει την αρχική βούληση του νομοθέτη για υποχρεωτική εισαγωγή στο ΧΑ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης