Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Γνωμοδότηση σοκ της ΑΑΔΕ για τα ιρλανδικά funds που εκπροσωπούν οι εταιρίες διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα

Αποκάλυψη: Γνωμοδότηση σοκ της ΑΑΔΕ για τα ιρλανδικά funds που εκπροσωπούν οι εταιρίες διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα
Τι απαντά η φορολογική διοίκηση για την μη έκδοση ΑΦΜ από τα συγκεκριμένα funds
Σχετικά Άρθρα
Φωτιές αναμένεται να ανάψει στις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων που λειτουργούν για λογαριασμό Εταιριών Αποκτήσεων από δάνεια και πιστώσεις με έδρα την Ιρλανδία απάντηση που έδωσε η ΑΑΔΕ σε ερώτημα αν είναι υποχρεωτική η λήψη ή όχι ΑΦΜ από την φορολογική διοίκηση.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονίζει καθώς τα συγκεκριμένα funds από την Ιρλανδία δεν έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και εκπροσωπούνται στα δικαστήρια από τους servicers ενώ πέραν αυτού δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τον τελικό επενδυτή.
Ωστόσο είναι σαφές ότι από τα λεγόμενα της ΑΑΔΕ όχι μόνο αλλάζουν τα πράγματα από 1-1-2024 αλλά και θα υπάρξει περαιτέρω έρευνα από τις φορολογικές αρχές.
Το ερώτημα υπέβαλε η δικηγορική εταιρία Παλάζης-Μαγγόλα και όπως προκύπτει από την απάντηση της ΑΑΔΕ «φορολογούμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που εμπίπτει στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και δε διαθέτει ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα, υποχρεούται, από 1/1/2014 να ορίσει, φορολογικό εκπρόσωπο με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, στην ταχυδρομική διεύθυνση του οποίου, η Φορολογική Διοίκηση, θα μπορεί να αποστέλλει κάθε είδους αλληλογραφία σχετική με το φορολογούμενο.
Κατόπιν των ανωτέρω και ως προς τα θέματα αρμοδιότητας μας και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την απόδοση ΑΦΜ σε νομικό πρόσωπο τηρούνται οι διατάξεις της ΠΟΛ 1006/31-12-2013 (ΦΕΚ 19/Β/10-1-2014) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων».
Μάλιστα η ΑΑΔΕ παραπέμπει την απάντηση στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
fundsaade_1.pdf


Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης