Τελευταία Νέα
Speculator

Ποιος δουλεύει ποιον στο Χρηματιστήριο του Ελλαδιστάν - Η περίπτωση ΒΙΟΤΕΡ με αρνητικά ίδια κεφάλαια

Ποιος δουλεύει ποιον στο Χρηματιστήριο του Ελλαδιστάν - Η περίπτωση ΒΙΟΤΕΡ με αρνητικά ίδια κεφάλαια
Και η περίπτωση της ΒΙΟΤΕΡ δεν είναι η μόνη
Τον τελευταίο μήνα έχει διπλασιάσει την αξία της στο Χρηματιστήριο.
Ο λόγος για την ΒΙΟΤΕΡ που αποτιμάται στα 7 εκ ευρώ και προσφάτως διέψευσε φήμες που την ήθελαν να προβαίνει σε τριπλή συγχώνευση με την ΕΚΤΕΡ.
Γεγονός είναι πάντως ότι οι εποπτικές αρχές βλέπουν να εξελίσσεται μια κίνηση μετοχής και απλά το μόνο που … σκέφτονται είναι να ρωτήσουν για τις φήμες.
Αν κάποιος μελετήσει τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις (εξάμηνο 2023) θα διαπιστώσει εύκολα ότι πρόκειται για εταιρία σφραγίδα όπως αναφέρει ο ορκωτός ελεγκτής η Εταιρεία και ο Όμιλος εμφανίζουν
α) ζημιογόνα αποτελέσματα, με συνέπεια τα Ίδια Κεφάλαιά τους να έχουν καταστεί αρνητικά,
β) αρνητικό κεφάλαιο κίνησης λόγω των δανεικών υποχρεώσεων,
γ) χαμηλό Κύκλο Εργασιών και
δ) αδυναμία της Εταιρείας και του Ομίλου να επιτύχουν θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι μόλις το Δεκέμβριο του 2020 έγινε δεκτή η αίτηση επικύρωσης της τροποποιημένης συμφωνίας εξυγίανσης της Εταιρείας με τους πιστωτές της, ρυθμίζοντας, μεταξύ άλλων, σε βάθος χρόνου τις υποχρεώσεις της, αλλά και πάλι από ότι φαίνεται η εξέλιξη ήταν άνευ αντικειμένου.
Στη συμφωνία προβλέπεται η πώληση των ακινήτων της εταιρίας αλλά ουδείς έχει αντιληφθεί τι ακριβώς γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή.
Ακόμα όμως και αν πουληθούν ακίνητα φως στο τούνελ δεν φαίνεται.
Πέραν τούτων η ΒΙΟΤΕΡ έχει και άλλες εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα την αντιδικία με ασφαλιστικές που διεκδικούν ποσό της τάξεως των 7 εκ ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο εταιρίες που βρίσκονται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση συνεχίζουν να διαπραγματεύονται προσφέροντας έδαφος για φήμες και άκρατη κερδοσκοπία.
Και η περίπτωση της ΒΙΟΤΕΡ δεν είναι η μόνη.
Φυσικά το αστείο της ιστορίας είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ασχολούνται με το αν έχει ή όχι ορθή εταιρική διακυβέρνηση και αν δουλεύει (που δεν δουλεύει) ο εσωτερικός έλεγχος με το ερώτημα να είναι ποιος δουλεύει ποιον και με ποιο στόχο όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα στο Χρηματιστήριο.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης