Τελευταία Νέα
Speculator

Η εταιρία Φουρλής συνεχίζει να παραπλανά για τον εσωτερικό έλεγχο με τις πλάτες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Η εταιρία Φουρλής συνεχίζει να παραπλανά για τον εσωτερικό έλεγχο με τις πλάτες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Όρισε κατά παράβαση του νόμου εσωτερικό ελεγκτή και μετά το πήρε πίσω με … διευκρίνιση
Σχετικά Άρθρα
Σε πολλαπλά φάουλ και καθώς φαίνεται με την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όπου η Διεύθυνση Εισηγμένων είναι «ακριβή στα πίτουρα και φθηνή στο αλεύρι» ασχολούμενη με περιφερειακές μη συστημικές εταιρίες, υπέπεσε η Φουρλής.

Το δημοσίευμα του ΒΝ που αποκάλυπτε πρόβλημα με την εσωτερική ελέγκτρια που είχε ανακοινώσει προχθές η Φουρλής καθώς ήταν επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου στην Trade Estates έφερε μια διορθωτική ανακοίνωση, με σαφείς ενδείξεις χαριστικής συμπεριφοράς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η απαγορευμένη διπλοθεσία

Και αυτό διότι οι εσωτερικοί ελεγκτές είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και δεν είναι δυνατόν η κα Χρυσάνθη Τριανταφύλλου που ανακοινώθηκε προχθές να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και στην Trade Estates και τη Φουρλής που είναι δύο διαφορετικά νομικά πρόσωπα, παρ ότι ανήκουν στον ίδιο όμιλο.
Άλλωστε η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του νόμου είναι σαφής και προβλέπει πρώτον «Ο επικεφαλής της μονάδας εσωτερικού ελέγχου ορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, έπειτα από πρόταση της επιτροπής ελέγχου, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υπάλληλος» και δεύτερον ότι «Ως επικεφαλής της μονάδας εσωτερικού ελέγχου, δεν μπορεί να είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή μέλος με δικαίωμα ψήφου σε επιτροπές διαρκούς χαρακτήρα της Εταιρείας και να έχει στενούς δεσμούς με οιονδήποτε κατέχει μία από τις παραπάνω ιδιότητες στην Εταιρεία ή σε εταιρεία του Ομίλου.

Η σύγκριση των ανακοινώσεων

Έτσι όταν έγινε αντιληπτό το γεγονός ήλθε η διορθωτική ανακοίνωση χθες που δεν είχε καμία σχέση με την προχθεσινή.
Ειδικότερα η εταιρία «ότι η κα Χρυσάνθη Τριανταφύλλου, η οποία έχει ορισθεί ως νέα επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου δυνάμει της από 5 Φεβρουαρίου 2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, σε αντικατάσταση του αποχωρήσαντος την 19 Ιανουαρίου 2024 κ. Χρήστου Θεοδωρίδη λόγω παραίτησης του, πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Ιουνίου 2024.
Ως μεταβατικώς ασκούσα καθήκοντα επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου έχει ορισθεί η κα Αφροδίτη Τσεσμελή, δυνάμει της ιδίας ως άνω από 5 Φεβρουαρίου 2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου».
Φυσικά αυτή η ανακοίνωση δεν έχει καμία σχέση με την προχθεσινή όπου η εταιρία ανέφερε επί λέξη πως «γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας προέβη, κατά τη συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου 2024, στην αντικατάσταση του εσωτερικού ελεγκτή της Εταιρείας.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε στον ορισμό της κας Χρυσάνθης Τριανταφύλλου ως νέου εσωτερικού ελεγκτή σε αντικατάσταση του κ. Χρήστου Θεοδωρίδη, ο οποίος αποχώρησε από την θέση αυτή λόγω παραίτησης.»

Που είναι το πρακτικό;

Από τις δύο ανακοινώσεις είναι προφανές ότι η χθεσινή ανακοίνωση δεν είναι διευκρινιστική.
Το ερώτημα βεβαίως είναι τι είδους πρακτικό ΔΣ εστάλη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Γιατί η νομοθεσία προβλέπει ότι «Η Εταιρεία ενημερώνει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για οποιαδήποτε μεταβολή του επικεφαλής της μονάδας εσωτερικού ελέγχου, υποβάλλοντας τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από τη μεταβολή αυτή».
Γιατί υποτίθεται ότι πριν από την ανακοίνωση έπρεπε να υποβληθεί και το σχετικό πρακτικό.
Μπορεί άραγε να απαντήσει επί του θέματος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

Η Επιτροπή Ελέγχου

Πέραν αυτού η συγκεκριμένη υπόθεση αγγίζει και την Επιτροπή Ελέγχου που υποτίθεται ότι ο εσωτερικός ελεγκτής υπάγεται λειτουργικά.
Κατά τα λοιπά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ειδικά η Διεύθυνση Εισηγμένων της οποίας προΐσταται ο κ. Νικόλαος Γεραντώνης εξαντλεί την αυστηρότητά της σε περιφερειακές και υπό επιτήρηση μετοχές όπως η ΒΙΣ που είναι βέβαια απορίας άξιον πως παραμένουν χρόνια στο Χρηματιστήριο έχοντας αρνητικά κεφάλαια και παράγοντας ασταμάτητα ζημιές.
Υποτίθεται δε ότι υπάρχει και νομοθετικό πλαίσιο ειδικά για τις εταιρίες με αρνητικά κεφάλαια και χρονικές προθεσμίες.
Φυσικά με τέτοιου είδους φαινόμενα είναι απορίας άξιον πως μπορούμε να μιλάμε για αξιόπιστο χρηματιστήριο όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντί να είναι επόπτης εμφανίζεται ως γραφείο εξυπηρετήσεων ισχυρών επιχειρηματιών.
Υπενθυμίζεται η περίπτωση της δημόσιας εγγραφής της Trade Estates όπου ουδείς έλαβε μια συγκεκριμένη και επίσημη απάντηση για την μεγάλη καθυστέρηση της ανακοίνωσης της κάλυψης με το ζόρι της εν λόγω αύξησης κεφαλαίου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης