Τελευταία Νέα
Speculator

Τι είπε ο Ευτύχης Βασιλάκης στους αναλυτές για την πορεία του α' τριμήνου 2024 της Aegean και τη μερισματική πολιτική

Τι είπε ο Ευτύχης Βασιλάκης στους αναλυτές για την πορεία του α' τριμήνου 2024 της Aegean και τη μερισματική πολιτική
Με ρυθμό 16% τρέχουν στο τρίμηνο οι προσφερόμενες θέσεων- Το υπόλοιπο προπωλημένων εισιτηρίων που δείχνει την τάση για τη φετινή χρονιά
Σχετικά Άρθρα
Το 2023 είχαμε υπεραπόδοση έναντι της ελληνικής αγοράς ως προορισμό καθώς πετύχαμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας κατά 27% έναντι 14% που ήταν ο μέσος όρος της αγοράς.
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης παρουσιάζοντας χθες τα αποτελέσματα στους αναλυτές όπου έγιναν ερωτήσεις από μόνο τρεις αναλυτές των HSBC, Euroxx και Ambrosia.
Ο κ. Βασιλάκης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά η οποία όπως ανέφερε ξεκίνησε καλά με αύξηση προσφερόμενων θέσεων κατά 16% και μικρή αύξηση του εσόδου ανά θέση αλλά όπως τόνισε είναι ακόμα πολύ νωρίς για να υπάρξουν σαφή συμπεράσματα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μερισματική πολιτική δεσμεύτηκε ότι θα διανέμεται τουλάχιστον το 40% των κερδών τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη η Aegean ξεχωρίζει από τους άλλους μεταφορείς γιατί πετυχαίνει να έχει μεγαλύτερα μοναδιαία έσοδα ενώ επανέλαβε τη δυνατότητα της εταιρίας λόγω του ισχυρού cash flow να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από επενδύσεις σε νέα αεροπλάνα.
Επισήμανε τη σημασία της δημιουργίας του νέου εκπαιδευτικού κέντρου πιλότων στο Ελ Βενιζέλος από την εταιρία το οποίο έχει ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο και αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα.
Παρουσιάζοντας το περιβάλλον της ζήτησης που διαμορφώνεται στην αρχή της φετινής χρονιάς ανέφερε πως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη παρατηρείται σημαντική αύξηση μεγαλύτερη από το μέσο όρο αλλά η αύξηση αυτή είναι χαμηλότερη σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Σε αυτούς του προορισμούς η Aegean αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση με αύξηση των προσφερόμενων θέσεων.
Η Aegean κατά τον κ. Βασιλάκη λειτουργεί προσεκτικά στις θέσεις που προσφέρει όπως και όλοι οι αερομεταφορείς καθώς το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι εύθραυστο αλλά και οι δυνατότητες αύξησης της κίνησης των αεροσκαφών περιορισμένη.
Απαντώντας σε ερώτημα αν επηρεάζεται η Aegean από την ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το επενδυτικό πλάνο του Αερολιμένα για αύξηση της χωρητικότητας σε ότι αφορά στην υποδοχή ταξιδιωτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των εισιτηρίων που είχαν πωληθεί από την εταιρία στο τέλος της χρήσης 2023 ανέρχεται σε 216 εκ ευρώ και θα αναγνωριστεί με την πραγματοποίηση των πτήσεων. Στο τέλος του 2022 το αντίστοιχο ποσό ανερχόταν σε 186 εκ ευρώ και η αύξηση των προπωλημένων εισιτηρίων ανέρχεται στα επίπεδα του 16% δείχνοντας ανοδική τάση και για τη φετινή χρονιά.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης