Τελευταία Νέα
Speculator

Ο αμφιλεγόμενος χειρισμός των warrants από την Aegean - Έσοδα 92,5 εκατ. το 2021 και τώρα ζημία στα κεφάλαια 85,4 εκατ.

Ο αμφιλεγόμενος χειρισμός των warrants από την Aegean - Έσοδα 92,5 εκατ. το 2021 και τώρα ζημία στα κεφάλαια 85,4 εκατ.
Η αφωνία του ορκωτού της Ernst & Young
Με μια αμφιλεγόμενη λογιστικά κίνηση για την οποία ο ορκωτός ελεγκτής της Ernst & Young κος Πιέρρος δεν κάνει καμία αναφορά στην έκθεσή του (το θεωρεί άραγε μη σημαντικό;) η Aegean μετέφερε απευθείας στην καθαρή θέση τη δαπάνη για την εξαγορά των warrants στη χρήση του 2024.
Μελετώντας τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι αναφέρεται
Πρώτον ότι «Δεδομένου ότι η απόφαση για άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης των τίτλων έλαβε χώρα πριν την 31.12.2023, το συνολικό ποσό της αγοραίας αξίας των τίτλων μείωσε το Αποθεματικό δικαιωμάτων κτήσης τίτλων μετοχών με ισόποση αύξηση των Λοιπών βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων»
Και Δεύτερον ότι «Δεδομένου ότι η απόφαση για άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης των τίτλων έλαβε χώρα πριν την 31.12.2023, τα απομειωμένα κέρδη ανά μετοχή δεν επηρεάστηκαν».
Από τα στοιχεία που παραθέτει η εταιρία το τοπίο είναι ουσιαστικά θολό για το αν και κατά πόσο θα επηρεαστούν τα απομειωμένα κέρδη ανά μετοχή το 2024.
Τι φαίνεται όμως ότι έκανε η Aegean;
Κατά το χρόνο λήψης της επιχορήγησης τα warrants επιμετρήθηκαν στην εύλογη αξία και λογιστικοποιήθηκαν στην καθαρή θέση της Εταιρείας, ενώ η διαφορά της εύλογης αξίας των Warrants από τα €120 εκ. της οικονομικής ενίσχυσης, καταχωρήθηκε στα Λοιπά έσοδα ως κρατική επιχορήγηση.
Το ποσό που καταχωρήθηκε το 2021 στα λοιπά έσοδα ήταν 92,526 εκ ευρώ και κατά συνέπεια η λογιστικοποίηση στην καθαρή θέση ήταν 27,5 εκ ευρώ περίπου.
Τώρα η εταιρία με το σκεπτικό ότι η εύλογη αξία των warrants που καταχωρήθηκε κατά τη λήψη της επιχορήγησης ήταν 27,5 εκ ευρώ έρχεται και καταχωρεί το σύνολο της δαπάνης για την εξαγορά τους ύψους στην καθαρή θέση επηρεάζοντας έτσι κατά το ποσό των 57,9 εκ ευρώ τα ίδια κεφάλαια.
Με τον τρόπο αυτό δηλαδή έχει εμφανίσει στους λογαριασμούς αποτελεσμάτων έσοδα που κατέβηκαν στην τελική γραμμή κερδών 92,526 εκ ευρώ και αποφεύγει να επηρεάσει την κερδοφορία της όταν πραγματοποιεί τη δαπάνη εξαγοράς των warrants.
Ή μήπως θα το κάνει το 2024 καθώς απέκτησε ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο στη συνέχεια ακύρωσε.
Μπορούν να λογιστούν άραγε τα warrants που εξαγοράστηκαν ανάλογο προϊόν όπως οι ίδιες μετοχές και να καταχωρούνται απευθείας στην καθαρή θέση;
Και τι εννοεί η εταιρία όταν λέει πως δεν επηρεάστηκαν τα απομειωμένα κέρδη επειδή η απόφαση εξαγοράς των warrants ελήφθη το 2023;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης