Τελευταία Νέα
Speculator

Οι αυξήσεις φωτιά από Εθνική Ασφαλιστική, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η επιχείρηση σπασίματος συμβολαίων εγγυημένων αποδόσεων

Οι αυξήσεις φωτιά από Εθνική Ασφαλιστική, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η επιχείρηση σπασίματος συμβολαίων εγγυημένων αποδόσεων
H Εθνική προχώρησε σε αυξήσεις ασφαλίστρων της τάξεως του 12,2% πατώντας πάνω στην ανάλυση του ΙΟΒΕ για τους Δείκτες κόστους αποζημιώσεων μακροχρόνιων ασφαλιστικών νοσοκομειακών προγραμμάτων για το έτος 2022
Αυξήσεις φωτιά λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι που έχουν συνάψει υποχρεωτικά ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια ζωής με την Εθνική Ασφαλιστική η οποία ταυτόχρονα επιδίδεται σε προσπάθεια να σπάσει το κομμάτι παλαιών συμβολαίων ζωής που συνοδεύονται από επενδύσεις εγγυημένης απόδοσης στη λήξη τους.
Ειδικότερα η Εθνική προχώρησε σε αυξήσεις ασφαλίστρων της τάξεως του 12,2% πατώντας πάνω στην ανάλυση του ΙΟΒΕ για τους Δείκτες κόστους αποζημιώσεων μακροχρόνιων ασφαλιστικών νοσοκομειακών προγραμμάτων για το έτος 2022 αλλά και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση δώρο στις ασφαλιστικές εταιρίες από τον Άδωνι Γεωργιάδη που τους επιτρέπει να προβαίνουν σε τέτοιες αναπροσαρμογές ακόμα και αν αυτές δεν προβλέπονται στο συμβόλαιο.
Το εντυπωσιακό είναι πως η μελέτη του ΙΟΒΕ πάνω στην οποία πάτησε η Εθνική Ασφαλιστική προέρχεται από στοιχεία 12 ασφαλιστικών εταιριών χωρίς να λαμβάνεται υπό όψιν αν η κάθε εταιρία έκανε σωστή πολιτική στο σκέλος της σύναψης συμβάσεων με τα νοσοκομεία ούτε καν αν ασκεί σωστή πολιτική αντασφάλισης.
Έτσι ότι και να κάνει η ασφαλιστική εταιρία το λογαριασμό έρχεται να τον πληρώσει ο ασφαλισμένος που βλέπει το κόστος ιδιωτικής ασφάλισης να εκτινάσσεται. Και αυτό με κυβερνητική βούλα όπου το κράτος έρχεται εμμέσως να νομιμοποιήσει και να επιβραβεύσει λανθασμένες πρακτικές του ιδιώτη που ασκεί ασφαλιστική δραστηριότητα.
Εν τω μεταξύ την στιγμή που η Εθνική αυξάνει τα ασφάλιστρα επιχειρεί για μια ακόμα φορά να σπάσει τα συμβόλαια που περιλαμβάνουν επενδυτικά προγράμματα με εγγυημένη απόδοση στη λήξη τους. Έτσι προσφέρει τη δυνατότητα της πρόωρης εξαγοράς των συμβολαίων παρέχοντας την εγγυημένη απόδοση παρά το γεγονός ότι η πραγματική τους απόδοση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αρνητική. Και η αρνητική απόδοση αν μη τι άλλο δείχνει και ανεπαρκή διαχείριση από την ίδια την εταιρία.
Το ενδιαφέρον βέβαια είναι προτιμάει να γράψει άμεσα ζημίες προκειμένου να μην δεσμεύει κεφάλαια.
Η πρακτική πάντως που εφαρμόζεται δεν έχει προηγούμενο.
Και αυτό γιατί οι ασφαλιστές της Εθνικής καλούνται να έλθουν σε επαφή με τους ασφαλισμένους να τους ενημερώσουν για το πρόγραμμα, να τους πείσουν ότι είναι συμφέρον αλλά και να πάρουν την υπογραφή τους ότι έλαβαν γνώση της πρότασης. Δεδομένου ότι οι ασφαλιστές εισπράττουν προμήθεια από τα συγκεκριμένα συμβόλαια είναι απορίας άξιον γιατί το κάνουν δηλαδή να προτείνουν στους ασφαλισμένους το σπάσιμο και να ξοδεύουν εργατοώρες χωρίς να υπάρχει όφελος αλλά ζημία.
Άραγε η Εθνική αποζημιώνει τους ασφλιστές γι αυτό και με ποιο τρόπο;
Είναι μια τέτοια διαδικασία σύννομη με βάση τα όσα προβλέπονται από τον κώδικα δεοντολογίας;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης