Τελευταία Νέα
Speculator

Περνά από την Κεφαλαιαγορά ο νέος Κανονισμός του Χ.Α. που θα εφαρμοστεί μετά το 2026 και η κόντρα Λαζαράκου - Κοντόπουλου

Περνά από την Κεφαλαιαγορά ο νέος Κανονισμός του Χ.Α. που θα εφαρμοστεί μετά το 2026 και η κόντρα Λαζαράκου - Κοντόπουλου
Όλο το παρασκήνιο της μάχης Λαζαράκου - Κοντόπουλου με νικητή τον.... Κοντόπουλο 
Μετά από μήνες «πηγαινέλα» μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ΕΧΑΕ αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου χωρίς σημαντικές αλλαγές έναντι του αρχικού κειμένου που απέστειλε τον περασμένο Οκτώβριο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Χρηματιστήριο.
Η προσπάθεια της κας Βασιλικής Λαζαράκου να μπλοκάρει διατάξεις που εισάγονται και αφορούν στη διασπορά μετοχών φαίνεται ότι έπεσαν στο κενό καθώς η διοίκηση του Χρηματιστηρίου φαίνεται να έχει ισχυρότερες προσβάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.
Ωστόσο ο νέος κανονισμός που θα εγκριθεί δεν είναι βέβαιο ότι και θα εφαρμοστεί καθώς προβλέπει μεταβατική περίοδο που παραπέμπει την πλήρη εφαρμογή του στα τέλη του 2026.
Ειδικότερα οι νέοι Κανόνες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1-1-2025 με τις εταιρίες να έχουν αρκετό χρόνο να προσαρμοστούν ενώ για να οδηγηθούμε στη διαγραφή το χρονικό διάστημα είναι δύο χρόνια.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με το νέο Κανονισμό δεν επιλύονται σοβαρά ζητήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τους μετόχους μειοψηφίας εταιριών που θα διαγράφονται λόγω χαμηλής διασποράς.
Έτσι μπορεί να δούμε φαινόμενα αθρόων ρευστοποιήσεων εταιριών όπου σκόπιμα περιορίζεται η διασπορά με στόχο να εξέλθουν από το Χρηματιστήριο.
Επίσης μπορεί ένας μέτοχος να βγάλει την εταιρία του από το Χρηματιστήριο χωρίς καν να κάνει δημόσια πρόταση και να αποζημιώσει την μειοψηφία.
Ουσιαστικά έχουμε δηλαδή την καταστρατήγηση της έννοιας των δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Και μπορεί να δούμε φαινόμενο να αντλεί μια εταιρία κεφάλαια από το ΧΑ και στη συνέχεια να αποκτά λίγες μετοχές ο βασικός μέτοχος και να την οδηγεί στην έξοδο χωρίς να πληρώσει σχεδόν τίποτα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεδομένου πως υπήρχε κενό νόμου για τις ΑΕΕΑΠ η κυβέρνηση προωθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία όποια η εταιρία επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία που θα διαγραφεί από το ΧΑ θα χάνει όλα τα φορολογικά πλεονεκτήματα που έχουν αυτού του τύπου οι εταιρίες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης