Τελευταία Νέα
Speculator

Ο επιχειρηματίας της πληροφορικής, το παζλ εξαγορών της φούσκας και οι εκβιαστικές πρακτικές που έρχονται στο φως

Ο επιχειρηματίας της πληροφορικής, το παζλ εξαγορών της φούσκας και οι εκβιαστικές πρακτικές που έρχονται στο φως
Η τέχνη της εξαύλωσης των συνεταίρων στις εταιρίες που εξαγοράζει ποσοστά 33% ή 51%
Η τέχνη της διόγκωσης των μεγεθών διά των συνεχών εξαγορών ώστε να μην υπάρχει στο τέλος της ημέρας πραγματική συγκρίσιμη βάση της πορείας μιας εταιρίας είναι γνωστή ειδικά στο Χρηματιστήριο όπου δια της πυραμιδωτής πρακτικής κάποιοι αποκομίζουν χρηματιστηριακές υπεραξίες.
Όμως φαίνεται ότι στο ελληνικό Χρηματιστήριο υπάρχει μια εταιρία πληροφορικής που δεν ασκεί αποκλειστικά το συγκεκριμένο … σπορ..
Τι ακριβώς κάνει;
Ο επιχειρηματίας εμφανίζεται σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες με εξειδικευμένο αντικείμενο και τους κάνει πρόταση εξαγοράς είτε του 33% είτε του 51% υποσχόμενος λαγούς με πετραχήλια.
Και τι δεν περιλαμβάνει το μενού.
Αφού λοιπόν τα «θύματα» τσιμπήσουν και πουλήσουν το 51% αρχίζουν τα όργανα με διορισμό διοίκησης και σταδιακή απονεύρωση της εξαγορασθείσας εταιρίας με στόχο τη μεταφορά τζίρου στη μητρική και το ξεπουπούλιασμα του 49%.
Έχοντας λοιπόν η εισηγμένη μεταφέρει τζίρο αρχίζει να πιέζει τη μειοψηφία για εξαγορά του ποσοστού μπιρ παρά και αν δεν καθίσει απλά η εξαγορασθείσα αρχίζει να αργοπεθαίνει.
Υπάρχουν όμως και «λιγότερο θύματα» όπου η εξαγορά ξεκινά με το 1/3 του μετοχικού το περίφημο blocking minority όπου και εκεί οι λαγοί με τα … πετραχήλια έχουν την τιμητική τους.
Μόνο που εκεί αφού δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί τζίρος εάν δεν τηρούνται άλλες συμφωνίες όπως του μη ανταγωνισμού και ουσιαστικά από τον εξαγοράζοντα στήνεται απέναντι ένας ολόκληρος ανταγωνιστικός μηχανισμός προς την εξαγορασθείσα κατά το ένα τρίτο.
Αφού περάσει λίγος χρόνος ή και περισσότερος σε κάποιες περιπτώσεις και επειδή στον αγοραστή του 33,4% δεν αρέσει να ενοποιεί με την μέθοδο της καθαρής θέσης γιατί θέλει να φουσκώσει τα νούμερα ενοποιώντας πλήρως γίνεται πρόταση για το υπόλοιπο ώστε να αποκτήσει το 51%.
Προσέξτε η πρόταση δεν αφορά στο σύνολό των μετοχών όπως θα περίμενε κανείς.
Αν η πρόταση γίνει δεκτή τότε αρχίζει ο δεύτερος γύρος της μεταφοράς τζίρου και προϊόντων στη μητρική εταιρία ώστε να εξαϋλωθούν οι μέτοχοι της μειοψηφίας.
Αν όμως δεν γίνει δεκτή αρχίζουν οι απειλές για «νομικές ενέργειες» και άλλα τέτοια ωραία με στόχο να γονατίσουν οι μέτοχοι που έχουν περί το 67%.
Όμως σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι τα κόλπα του επιχειρηματία και οι εκβιαστικές πρακτικές δεν περνούν και προβλέπεται το επόμενο διάστημα να ζήσουμε μεγάλες στιγμές με απίστευτες αποκαλύψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ισχυρές αναταράξεις του ομίλου πληροφορικής του μεγάλου και τρανού επιχειρηματία που έχει χαρακτηριστικά διάττοντα αστέρα.
Ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπό όψη ότι ο επιχειρηματίας αντιλαμβάνεται πως έχει μπουκώσει η κερδοφορία πράγμα που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται ορατό σε όσους καταλαβαίνουν στις οικονομικές καταστάσεις.
Και όταν μπουκώνει η κερδοφορία και δεν σου βγαίνουν οι … ταρζανιές συνήθως έρχεται το ντόμινο της πτώσης.
Συνεχίζεται…

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης