Τελευταία Νέα
Speculator

Το σκάνδαλο Prelium, οι ευθύνες Λαζαράκου, οι κεραυνοί Πάσχα και ο αδελφός του Χρήστου Σταϊκούρα

Το σκάνδαλο Prelium, οι ευθύνες Λαζαράκου, οι κεραυνοί Πάσχα και ο αδελφός του Χρήστου Σταϊκούρα
Η απίστευτη ολιγωρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι υπεξαιρέσεις, τα πλαστά statements και τα παιγνίδια του CEO της Prelium σε κωδικούς τρίτων που δεν έπρεπε να είναι ενεργοί
Ο βασικός μέτοχος της Prelium ΑΕΠΕΥ είχε βάλει «χέρι» στα χαρτοφυλάκια των πελατών της εταιρίας και τους έστελνε πλαστές ενημερώσεις αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί μακρόν δεν είχε πάρει είδηση ενώ, και όταν το πληροφορήθηκε μετά από καταγγελία επενδυτή, κωλυσιέργησε.
Πάντως, η Επιτροπή ακόμα και σήμερα δεν φαίνεται να είδε το όλον της δράσης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Prelium ο οποίος, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, είχε φτάσει να κάνει συναλλαγές μέσω τρίτων προσώπων που πλέον δεν θεωρούνταν υπαρκτά γεγονός που δείχνει ότι και το σύστημα του ΧΑ και της Κεφαλαιαγοράς είναι επιεικώς ανίκανα να ασκήσουν οποιαδήποτε βασική εποπτεία.

Τα «παράδοξα»

Το περίεργο είναι ότι το «χέρι» μπήκε σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο το οποίο έχει πάψει να λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2022, ενώ υποτίθεται ότι υπήρχε θεματοφυλακή και διαδικασίες και διαχειριστής του Α/Κ δεν ήταν η Prelium. Έτσι το ερώτημα είναι πως γίνεται να ρευστοποιείται η θέση σε Α/Κ και τα χρήματα να τα υπεξαιρεί στέλεχος της εταιρίας γεγονός που δείχνει πόσο διάτρητο είναι το σύστημα.
Τα ερωτήματα για τον τρόπο άσκησης εποπτείας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευρύνονται αν ληφθεί υπό όψιν ότι όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022, η Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου 2023, αποφάσισε την κατάθεση αδείας για φύλαξη τίτλων και χρημάτων και ήδη έχουν μεταφερθεί τα κεφάλαια και χρήματα πελατών σε συνεργαζόμενες εταιρίες ή σε άλλους θεματοφύλακες που επιθυμούν οι πελάτες, σε ποσοστό 90%». Ουσιαστικά δηλαδή η εταιρία δεν είχε δικαίωμα καν να έχει στην κατοχή της χρήματα αλλά παρ όλα αυτά ο Διευθύνων Σύμβουλος προχώρησε σε υπεξαίρεση.

Η παραδοχή υπεξαιρέσεων και τα ψέματα

Η κατάσταση γίνεται εντελώς εξωφρενική αν ληφθεί υπό όψιν ότι τα γραφεία της εταιρίας είχαν υπενοικιαστεί από τον περασμένο Οκτώβριο σε άλλη εταιρία!!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μάρτιο του 2024 και ενώ υποτίθεται ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα έτρεχαν διαδικασίες ανάκλησης αδείας λόγω ανεπάρκειας κεφαλαίων, έφτασε καταγγελία στην Επιτροπή όπου ήταν εμφανές ότι τα χρήματα του καταγγέλοντος ύψους 890 χιλιάδων ευρώ είχαν υπεξαιρεθεί.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος παραδέχτηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ρευστοποιήσει τη θέση του πελάτη εν αγνοία του και τα χρήματα δόθηκαν σε άλλους πελάτες που επίσης είχε υποχρεώσεις και προφανώς αυτές προέκυψαν από υπεξαίρεση.
Αναφορικά με τα statement, ο Διευθύνων Σύμβουλος παραδέχτηκε εγγάφως δήλωσε ότι τις έχει κατασκευάσει ο ίδιος, αφού το χαρτοφυλάκιο δεν υφίσταται πλέον και ότι το είχε κάνει και άλλη πελάτισσα την οποία είχε όμως τελικά αποκαταστήσει.
Έλεγε όμως ψέματα καθώς πριν από λίγες ημέρες έφτασε και άλλη καταγγελία επενδυτή για ποσό 230 χιλιάδες ευρώ περίπου τα οποία είχαν από ότι φαίνεται είχαν επίσης υπεξαιρεθεί και μάλιστα σε προγενέστερο χρόνο.

Από το 2022

Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η τεράστια ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις εξελίξεις στην Prelium επισημαίνεται ότι η Επιτροπή γνώριζε από τον Ιούλιο του 2022, τουλάχιστον μέσω επιστολών της ίδιας της Prelium ότι υπήρχε περιορισμένη χρήση των εμπορικών προγραμμάτων XRHMA και Effect, λόγω μη ανανέωσης συμβολαίου συντήρησης και προβληματικής συνεργασίας με την προμηθεύτρια εταιρεία αντίστοιχα! Επίσης δεν υπήρχε ούτε εσωτερικός ελεγκτής ούτε υπεύθυνος Κανονιστικής Συμμόρφωσης κατά παράβαση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΠΕΥ.

Καλό δικηγόρο

Βέβαια η εταιρεία είχε από ότι φαίνεται καλό δικηγόρο ο οποίος, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι ο κ. Παναγιώτης Σταϊκούρας αδελφός του Υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Ο κ. Σταϊκούρας διαθέτει ειδίκευση σε θέματα Κεφαλαιαγοράς και έχει διατελέσει εξωτερικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς και διαθέτει βαθιά γνώση του αντικειμένου επίσης έχοντας διατελέσει μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για θέματα της Κεφαλαιαγοράς.

Οι κεραυνοί Πάσχα

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κ. Γιώργος Πάσχας άστραψε και βρόντηξε στη χθεσινή συνεδρίαση καθώς στην Ημερήσια Διάταξη δεν υπήρχε η μηνυτήρια αναφορά που θα υποβάλει αλλά δεν ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή. Ο κ. Πασχας ζήτησε να διαβαστεί ενώπιον του ΔΣ η μηνυτήρια αναφορά και προχώρησε σε προσθήκες δηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται υπεξαιρέσεις και να μην στέλνονται άμεσα στη δικαιοσύνη οι δράστες. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει και ενημέρωση της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος πράγμα που δεν είναι σαφές αν έγινε δεκτό από την κα Βασιλική Λαζαράκου και ενσωματώθηκε στα πρακτικά του ΔΣ της Επιτροπής τα οποία ως συνήθως συντάσσονται και υπογράφονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης