Τελευταία Νέα
Speculator

Η παγκόσμια πρώτη της ΕΧΑΕ και το παρελθόν των Panama Papers και οι περίεργες συμπτώσεις

Η παγκόσμια πρώτη της ΕΧΑΕ και το παρελθόν των Panama Papers και οι περίεργες συμπτώσεις
Ο κ. Συριούνης ήταν μεταξύ των ανθρώπων που περιλαμβάνονταν στα περίφημα Panama Papers και συνδέθηκε με τρεις εταιρίες που είχαν ως έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους
Το ελληνικό Χρηματιστήριο θέλει να είναι πρωτοπόρο και ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι επέλεξε Mysten Labs ως συνεργάτη της για την αξιολόγηση της τεχνικής δυνατότητας αναβάθμισης του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (ΗΒΙΠ) σε μια πλατφόρμα τεχνολογίας κατανεμημένων βιβλίων με τη χρήση του Sui, της πλατφόρμας έξυπνων συμβολαίων επιπέδου 1 που δημιουργήθηκε και δόθηκε στο κοινό από την ερευνητική ομάδα πίσω από τα έργα Libra/Diem και Move του Facebook.

Είναι το πρώτο Χρηματιστήριο σε όλο τον κόσμο που κινήθηκε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ασχέτως αν το ΗΒΙΠ από ότι φάνηκε στην δημόσια εγγραφή της Trade Estates είναι για τα μάτια του κόσμου σε ότι αφορά στον προσδιορισμό της καλύτερης τιμής και κατανομής μετοχών.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σε συνεργασία με την Mysten Labs, την εταιρεία υποδομών web3 και αρχικό συνεργάτη του Sui, η ATHEX θα αξιοποιήσει τη μοναδική αρχιτεκτονική του Sui για να επανασχεδιάσει το ΗΒΙΠ της, επωφελούμενη από τη συνδυασμένη εστίαση του Sui στην ταχύτητα, την ασφάλεια και τη φιλική προς τους προγραμματιστές εμπειρία.
Οι τεχνολόγοι της ATHEX λαμβάνουν επίσης βοήθεια σε τοπικό επίπεδο, καθώς η ομάδα Solutions Engineering της Mysten Labs εδρεύει στην Αθήνα, όπου υποστηρίζει συνεργάτες σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Mysten Labs, είναι η βασική εταιρεία που αναπτύσσει το δίκτυο, και έχει αντλήσει χρηματοδότηση αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η βασική ομάδα του δικτύου προήλθε από προγραμματιστές της ομάδας Diem, το αποτυχημένο στοίχημα στον τομέα των κρυπτονομισμάτων της Meta, παλαιότερα γνωστό ως Libra, το οποίο εγκαταλείφθηκε το 2022.. Δύο εκ των πέντε συνιδρυτών του δικτύου, ο Γιώργος Δανέζης και ο Κώστας Χαλκιάς έχουν ελληνική καταγωγή.
Επιπλέον, ο κ. Γρηγόρης Σιουρούνης, καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα, ανέλαβε θέση Γενικού διευθυντή στο Sui Foundation ένα ίδρυμα που έχει ως αποστολή να υποστηρίξει το οικοσύστημα του Sui.

Ο κ. Συριούνης ωστόσο ήταν μεταξύ των ανθρώπων που περιλαμβάνονταν στα περίφημα Panama Papers και συνδέθηκε ως beneficial owner με τρεις εταιρίες που είχαν ως έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και συγκεκριμένα τις TANTONY ALGOS LIMITED, AROANIA CAPITAL INVESTORS LIMITED και AROANIA INVESTMENTS LIMITED.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχουν αλλά πιθανολογούμε ότι η διοίκηση της ΕΧΑΕ γνωρίζει τα συγκεκριμένα ζητήματα και προφανώς έχει προβεί στους απαραίτητους ελέγχους πριν συνάψει συμφωνίες.

Νίκος Καρούτζος - Γιώργος Κατικάς
nkaroutzos@gmail.com - george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης