Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Βγήκαν μαχαίρια στις εκλογές του ΣΟΕΛ (ορκωτοί) - Τέλος στην ψήφο δια… εξουσιοδοτήσεων

Αποκάλυψη: Βγήκαν μαχαίρια στις εκλογές του ΣΟΕΛ (ορκωτοί) - Τέλος στην ψήφο δια… εξουσιοδοτήσεων
Η γνωμοδότηση Βερβεσού, οι δύο υποψηφιότητες από την ΣΟΛ, η υποψηφιότητα του γιού του Χάρη Αλαμάνου και ο καθοριστικός ρόλος της φοβισμένης BIG FOUR
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια αναμένεται οι ορκωτοί ελεγκτές να εκλέξουν τα όργανα του ΣΟΕΛ (Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών) με κανονικές και σύννομες διαδικασίες στην αυριανή Γενική του Συνέλευση.
Η αποχώρηση του «ισόβιου» Προέδρου κ. Χάρη Αλαμάνου που είχε τον απόλυτο έλεγχο τα προηγούμενα πολλά χρόνια έφερε και το τέλος της πρωτοφανούς και απαράδεκτης διαδικασίας να εκλέγεται ο Πρόεδρος και το Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕΛ με υποτιθέμενη μυστική ψηφοφορία αλλά δια εξουσιοδοτήσεων.
Δηλαδή ο κάθε ορκωτός μπορούσε να εξουσιοδοτήσει άλλον να ψηφίζει για λογαριασμό του!!!
Αυτό παραβιάζει όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό την αρχής της μυστικότητας της ψήφου.
Πέραν τούτου όμως υφίσταται και ζήτημα κατά πόσο υπάρχει ανεξαρτησία των ορκωτών ελεγκτών όταν εφαρμόζονται τέτοιου πρακτικές.
Για να φτάσουμε στο σημείο να σταματήσει η απίστευτη πρακτική των εξουσιοδοτήσεων χρειάστηκε οι υποψήφιοι για τη θέση Προέδρου που έχουν κατέβει κόντρα στον εκλεκτό του απερχόμενου Προέδρου και νυν Αντιπρόεδρο κ. Απόστολο Πολύζο να αντιδράσουν έντονα και θεσμικά.
Ειδικότερα αρχικά η προκήρυξη των εκλογών προέβλεπε ψήφο δια εξουσιοδοτήσεων.

Οι αντιδρώντες

Οι αντιδρώντες προσκόμισαν γνωμοδότηση από το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βερβεσού η οποία ανέφερε ότι οι εξουσιοδοτήσεις είναι μη σύννομη εκλογική διαδικασία και ζήτησαν να ανακληθεί η προκήρυξη των εκλογών και να εκδοθεί νέα που να προβλέπει την τήρηση της εκλογικής νομοθεσία.

Αρχικά η διοίκηση Αλαμάνου είχε αποφασίσει να μην δεχτεί τη γνωμοδότηση και οι αντιδρώντες απείλησαν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Το γεγονός αυτό θορύβησε τους υποψηφίους της Big Four (ΕΥ, PwC, KPMG, Deloitte) που επί χρόνια συντάσσονταν με τις πρακτικές Αλαμάνου καθώς κινδύνευαν να εκτεθούν δημοσίως.
Έτσι άσκησαν πιέσεις στην πλευρά Αλαμάνου με αποτέλεσμα οι εκλογές για πρώτη φορά να πραγματοποιηθούν με κανονικές διαδικασίες.
Για τη θέση του Προέδρου του ΣΟΕΛ πέρα από τον εκλεκτό του κ. Αλαμάνου, τον κ. Πολύζο που προέρχεται από την εταιρία ΣΟΛ του κ. Αλαμάνου υποψήφιοι είναι ο προερχόμενος επίσης από τη ΣΟΛ κ. Καραμιχάλης Γεώργιος (αυτό δείχνει και μια τάση διχασμού στη ΣΟΛ) καθώς και Φραγκισκάκης Αθανάσιος από την ACES Auditors.
Για τη θέση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου έχουν θέσει υποψηφιότητα όλοι όσοι είχαν εκλεγεί την προηγούμενη φορά και στήριζαν άμεσα ή έμμεσα τον κ. Χάρη Αλαμάνο ενώ νέα είσοδο αποτελεί ο γιός του κ. Χάρη Αλαμάνου κ. Παναγιώτης Αλαμάνου (στη θέση του κ Πολύζου που έθεσε υποψηφιότητα για Πρόεδρος) καθώς και ο κ. Ανδρέας Χατζηδαμιανού από τη EY στη θέση του κ. Παναγιώτη Παπάζογλου που αποχώρησε από την εταιρία τον Ιούνιο του 2023.
Νέες υποψηφιότητες που διεκδικούν να αλλάξουν τις ισορροπίες πέραν των κ.κ.Καραμιχάλη και Φραντζεσκάκη (έχουν θέσει υποψηφιότητα και για μέλη του Εποπτικού) είναι οι κ.κ. Δημητρίου Δημήτρης από την CPA Auditors, Νιφορόπουλος Κωνσταντίνος από των ΩΡΙΩΝ και Τσουκαλάς Γεώργιος από την Mazars.
Βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι οι νέες υποψηφιότητες και η κανονική εκλογική διαδικασία θα φέρουν αλλαγές στη διοίκηση του ΣΟΕΛ.
Η απάντηση προφανώς θα δοθεί την Τετάρτη αν και φαίνεται ότι το κλίμα που διαμορφώνεται και οι νέοι όροι του παιγνιδιού συνηγορούν προς το τέλος της μονοκρατορίας και των χρισμάτων σε διαδόχους.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης