Speculator

Ο στόχος του διπλάσιου τζίρου από την Lavipharm και το Lonarid θα φέρει μεγαλύτερα κέρδη λόγω… Υπουργικής Απόφασης

Ο στόχος του διπλάσιου τζίρου από την Lavipharm και το Lonarid θα φέρει μεγαλύτερα κέρδη λόγω… Υπουργικής Απόφασης
Η εταιρία του 2024 δεν έχει σχέση με αυτή του 2019 τόνισε ο κ. Λαβίδας
Σχετικά Άρθρα
Να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών του μέχρι το 2028 στοχεύει ο όμιλος Lavipharm σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο κύριο Τηλέμαχο Λαβίδα ο οποίος μιλώντας στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων τόνισε ότι η Lavipharm έχει μεταβεί στη φάση της άνθησης από εκείνη της βιωσιμότητας.
Η εταιρία του 2024 δεν έχει σχέση με αυτή του 2019 τόνισε ο κ. Λαβίδας επισημαίνοντας ότι «οι πωλήσεις μας από προϊόντα που μας ανήκουν και όχι τρίτων».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΒΝ για τις τυχόν επιπτώσεις της διακοπής της αποζημίωσης του Lonarid από τον ΕΟΠΥΥ η διοίκηση της Lavipharm δήλωσε ότι οι πωλήσεις δεν θα επηρεαστούν ενώ θα αυξηθεί το περιθώριο κέρδους καθώς η επίδραση του rebate και του claw back σε τέτοια προϊόντα είναι της τάξεως του 35% επί της αξίας των πωλήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Συνέλευση των μετόχων εξέλεξε νέος μέλος του Δ.Σ. τον κ. Παναγιώτη Γιαννουλέα ο οποίος στη συνέχεια τοποθετήθηκε από το ΔΣ Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος.

Ο κλάδος των φαρμάκων στην Ελλάδα

Μιλώντας στο σώμα των μετόχων ο κ. Γιαννουλέας επισήμανε ότι ο κλάδος του φαρμάκου είχε στην Ελλάδα μέση ετήσια αύξηση 3,1% την τελευταία πενταετία ενώ η ανάπτυξη της Lavipharm την ίδια περίοδο ήταν υπερτριπλάσια.
Τόνισε ότι πέρυσι οι φαρμακευτικές επέστρεψαν μέσω του rebate και του claw back 2.9 δις ευρώ τα οποία είναι περισσότερα από όσα δαπανά το κράτος ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει συζήτηση με το Υπουργείο για εξορθολογισμό της κατάστασης αλλά η εταιρία δεν ποντάρει στο ενδεχόμενο αυτό στις προβλέψεις που κάνει.
Η Lavipharm σύμφωνα με τον κ. Γιαννουλέα καταγράφει το 75% των εσόδων από 10 προϊόντα από τα οποία τα 5 είναι στην πρώτη θέση της κατηγορίας τους και 7 στα από 10 αναπτύσσονται πιο γρήγορα από το μέσο όρο της αγοράς φαρμάκου.
Σημείωσε ότι η Lavipharm ποντάρει στις εξαγωγές οι οποίες έχουν τριπλάσιο περιθώριο EBITDA σε σχέση με τις πωλήσεις στην Ελλάδα.
Στόχος της Lavipharm τη φετινή χρονιά είναι η αδειοδότηση του carapresan στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ενώ προς τα τέλη του χρόνου η εταιρία θα διπλασιάσει την παραγωγική της δυναμικότητα στα patches στα 40 εκατομμύρια ετησίως από 20 που είναι σήμερα και πλέον κινείται στα όρια κάλυψης της ζήτησης.
Ο οικονομικός Διευθυντής της εταιρίας κ. Παναγιώτης Μπαλούμης ανέφερε ότι η εταιρία είχε αυξημένα έξοδα το 2023 στο σκέλος της μισθοδοσίας λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας και των επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό ενώ το καθαρό αποτέλεσμα επηρεάστηκε αρνητικά από τις μεγάλες αποσβέσεις που έφεραν οι μεγάλες επενδύσεις.
Τόνισε ωστόσο ότι το 2024 η Lavipharm θα διανείμει μέρισμα μετά από δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια.
Σε ότι αφορά στο δανεισμό επισήμανε ότι αν «αν χρειαστεί στο μέλλον να αυξήσουμε δάνεια θα το κάνουμε μόνο για επενδύσεις».

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης