Τελευταία Νέα
Speculator

Το πάρτι απάτης FUAX αγροτικών επιδοτήσεων, τα 281 εκατ. ευρώ πρόστιμο, οι ευθύνες Βορίδη - Λιβανού και ο… Φραπές του Βελόπουλου

Το πάρτι απάτης FUAX αγροτικών επιδοτήσεων, τα 281 εκατ. ευρώ πρόστιμο, οι ευθύνες Βορίδη - Λιβανού  και ο… Φραπές του Βελόπουλου
Το σύστημα ελέγχου βασιζόμενο μόνο στο ΑΤΑΚ κρίθηκε ανεπαρκές και καλεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει σε έλεγχο
Σχετικά Άρθρα
Στις 26 Μαρτίου διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ένας μεγάλος καταλογισμός 281.515.800 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι καταλογισμοί αυτοί για τις επιδοτήσεις των αγροτών αφορούν τα οικονομικά έτη 2020, 2021,2022 δηλαδή τις αιτήσεις ΟΣΔΕ που έγιναν από τους αγρότες τα έτη 2019, 2020, 2021.
Οι καταλογισμοί συμπίπτουν με την θητεία δύο βασικών υπουργών της ΝΔ τον Μάκη Βορίδη (2019-2020) και τον Σπήλιο Λιβανό (2021-2022).
Αιτία για το μεγάλο πρόστιμο η κακή λειτουργία του συστήματος ΟΣΔΕ με τους φορείς υποβολής αλλά και των μη σωστών ελέγχων που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο κατά πόσο ένα αγροτεμάχιο που δηλώνεται από τον αγρότη του ανήκει ή όχι.
Το σύστημα ελέγχου βασιζόμενο μόνο στο ΑΤΑΚ κρίθηκε ανεπαρκές και καλεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει σε έλεγχο με γεωχωρικά δεδομένα από το Κτηματολόγιο.
Στο υψηλό πρόστιμο κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση και από τον τρόπο κατανομής του Εθνικού Αποθέματος, θέμα που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια με επιδοτήσεις με καταπατημένα βοσκοτόπια χωρίς ζώα.
Το θέμα αυτό είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις την περίοδο 2019 -2020 με υπουργό τον Βορίδη όπου με τους ελλιπείς ελέγχους ελέγχου ιδιοκτησίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διάφοροι κυνηγοί επιδοτήσεων δήλωναν καταπατημένα δημόσια βοσκοτόπια στον Γράμμο και το Αιγαίο χωρίς κανένα ζώο για να αρπάξουν εκατομμύρια ευρώ.
Ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν αυτή την κλοπή επιδοτήσεων ήταν και κουμπάρος του Βορίδη, κατά τα λεγόμενα του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή το τελευταίο διάστημα πολλές φορές.

Η ανοχή Βορίδη

Ήταν τέτοια η έκταση και η ανοχή από τον Βορίδη σε αυτή την κατάσταση που σέ σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων ρώτησε πώς πάμε με τα FAUX (ΦΟ) δηλαδή πλαστά δικαιώματα και όλη του η προσοχή ήταν αντί να διώξει τους απατεώνες πώς θα πληρωθούν.
Την λέξη FAUX την ανέφερε καθότι γαλομαθής για να μην καταλάβουν οι συμμετέχοντες υπηρεσιακοί τι ήθελε να πει.
Τα FAUX δικαιώματα δεν εμποδίστηκαν, ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Βάρρας που αντιδρούσε απομακρύνθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και τον Δεκέμβριο τα εικονικά δικαιώματα πληρώθηκαν.
Ο κ. Βορίδης σε αυτή τη φάση φάνηκε τυχερός.
Έγινε ανασχηματισμός 7 Ιανουαρίου 2021 και ανέλαβε ο Σπήλιος Λιβανός ο οποίος δοξάστηκε με την κατανομή επιδοτήσεων σε αγριελιές της Καστοριάς.
Ο κ. Βορίδης όμως ποτέ δεν απομακρύνθηκε από την παρέα εντός και εκτός ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι γνωρίζοντες αναφέρουν πως είχε ενεργό ρόλο πάντα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην απομάκρυνση του τελευταίου προέδρου τον Δεκέμβριο του 2023, που αρνούνταν να πληρώσει τους δεσμευμένους κυνηγούς επιδοτήσεων που εμπλέκονταν σε παρανομίες μεγάλης έκτασης όπως ο κουμπάρος του γνωστός και ως Φραπές που ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.
Έγινε επίσης και οικογενειακός φίλος στην παρέα εκτός ΟΠΕΚΕΠΕ, το επιβεβαιώνουν πολλοί αλλά και οι φωτογραφίες των εγκαινίων της εταιρείας που στηρίζει το σύστημα εκτός ΟΠΕΚΕΠΕ και όπου φιγουράρει φυσικά και σήμερα ακόμη.
Άλλωστε τίποτα δεν τον εμπόδισε ενώ στη Βουλή κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην τελετή των εγκαινίων να είναι μαζί τους μπροστάρης.
Άλλωστε όλοι βολεύονται με το σύστημα που ξεκίνησε το 2018 με το παράνομο εθνικό απόθεμα
Δεν φαίνεται όμως ότι θα αποφύγει τις πολιτικές ευθύνες καθώς σύμφωνα με το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το έτος 2020 σημειώθηκε αφύσικη αύξηση των αιτήσεων από το εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων στην περιφέρεια των βοσκοτόπων- χωρίς ζώα-.
Το 2022 επί Υπουργίας Γεωργαντά (ο οποίος έγινε Υπουργός από σπόντα μετά την απομάκρυνση Λιβανού λόγω της γνωστής υπόθεσης με τον Πέτρο Δούκα) οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν εκτεταμένους ελέγχους και δεσμεύσεις στους πληθυσμούς των δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση για δικαιώματα βοσκοτόπων χωρίς ζώα.
Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι αφορούσαν δικαιούχους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αιτήσεων, οι οποίοι ελέγχθηκαν τόσο διοικητικά όσο και επιτόπου.
Λόγω του μεγάλου αριθμού, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε το 2023 οπότε και θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να επιστρέψουν τα ποσά που εισπράχθηκαν παράνομα.

Αφύσικη αύξηση

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το έτος 2021 σημειώθηκε αφύσικη αύξηση 26 % στον αριθμό των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης -BPS - σε σύγκριση με τον μέσο όρο των δύο προηγούμενων ετών.
Ένας έλεγχος διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στις μεταβιβάσεις αφορούσε δικαιώματα BPS που χορηγήθηκαν από το εθνικό απόθεμα σε νέους αγρότες και νεοεισερχόμενους κατά το προηγούμενο έτος αξίωσης 2020.
Όπως φαίνεται οι κάτοχοι FAU (ΦΟ) δηλαδή πλαστά δικαιώματα έτρεξαν να τα ξεφορτωθούν μεταβιβάζοντας σε τρίτους για να χαθούν τα ίχνη, αλλά αυτά δεν χάνονται και τώρα το βάρος πέφτει στον νέο Υπουργό κ. Τσιάρα.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης το αγνόησε και φρόντισε να αποπέμψει με άκομψες πρακτικές για αυτό τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχε προσληφθεί με ΑΣΕΠ και με τον Αντιπρόεδρο που έκανε Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μπαμπασίδη κατόρθωσε μεν και πλήρωσε μη νομίμως αρκετούς κουμπάρους και πολιτικούς υποστηρικτές ειδικά από την Κρήτη.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης