
Η κολοκυθιά των οικονομικών καταστάσεων, των ορκωτών και ένα επιχειρηματικό σχέδιο που το καίει ο χρόνος
Το θέατρο του παραλόγου καλά κρατεί στην περίφημη υπόθεση Folli Follie καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει μια εγκεκριμένη αίτηση εξυγίανσης όπου οι παλιοί μέτοχοι της Folli Follie θα αποκτήσουν το 10% της νέας εταιρίας που θα έχει απαλλαγεί από βάρη και από την άλλη το δημόσιο να έχει στραφεί εναντίον της εταιρίας και ταυτόχρονα να έχουν δημευτεί τα ακίνητα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι μέτοχοι της μειοψηφίας .
Το σκηνικό που διαμορφώνεται έρχεται να καταδείξει μια απόλυτα κωμικοτραγική κατάσταση που από τη μια πλευρά μια διορισμένη «πατριωτική» διοίκηση υποτίθεται ότι προασπίζει τα συμφέροντα των μετόχων και ισχυρίζεται ότι το 10% (χωρίς τα ακίνητα που θα πάνε στους ομολογιούχους αν ακυρωθεί σε δεύτερο βαθμό η δέσμευση) που θα λάβουν είναι πολύ και από την άλλη ο βασικός μέτοχος που έχει καταδικαστεί για το έγκλημα που συνετελέσθη σε βάρος της εταιρίας να στρέφεται εναντίον της διοίκησης αυτής ισχυριζόμενος ότι δεν εκπροσωπεί το συμφέρον της εταιρίας.
Να κάνει η … μάνα
Ταυτόχρονα έχει επικυρωθεί μια συμφωνία εξυγίανσης με οικονομικές καταστάσεις του 2018 στις οποίες όμως ο ορκωτός ελεγκτής ανακάλεσε το πιστοποιητικό που είχε εκδώσει. Ο τραγέλαφος συνεχίζεται καθώς στην τελευταία Γενική Συνέλευση η διοίκηση ζήτησε έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2019 οι οποίες όμως είχαν άρνηση γνώμης από τον ορκωτό ελεγκτή πράγμα που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι ορκωτός δεν εκφράζει καμία γνώμη γιατί δεν γνωρίζει και δεν έχει στοιχεία τεκμηρίωσης.
Και ο παραλογισμός καλά κρατεί καθώς η πλευρά Κουτσολιούτσου βάζει θέμα καταψήφισης των οικονομικών καταστάσεων γιατί δεν αναμορφώθηκαν με βάση την άρνηση γνώμης του ορκωτού ελεγκτή καθώς η γνώμη δεν μπόρεσε να διατυπωθεί γιατί απλά τα στοιχεία είχαν εξαφανιστεί υπό την διοίκηση Κουτσολιούτσου.
Η πλευρά Κουτσολιούτσου βάζει θέμα και για λήξη της θητείας της διοίκησης που έχει διοριστεί από το δικαστήριο αλλά η ίδια ισχυρίζεται ότι δεν έχει λήξει γιατί δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξυγίανσης.
Όμως επειδή ο μέτοχος καταψηφίζει τις οικονομικές καταστάσεις του 2019 δεν μπορεί όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της Folli Follie να συνταχθούν οικονομικές καταστάσεις οι οποίες όμως θα είχαν ως αφετηρία αυτές τις οικονομικές καταστάσεις για τις οποίες ο ορκωτός δεν εξέφρασε καμία γνώμη!!!
Ο τραγέλαφος με τους ορκωτούς
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η πρόταση της διοίκησης να εκλέξουν ορκωτό για τις οικονομικές καταστάσεις του 2021 και του 2022 με την προϋπόθεση ότι αυτός θα αναλάβει τον έλεγχο αν και εφ όσον αλλάξει γνώμη η πλευρά Κουτσολιούτσου και εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις του 2019!!! Σε αυτή την πρόταση η πλευρά Κουτσολιούτσου προτείνει έναν ορκωτό που δεν υπάρχει καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και κάμποσα χρόνια και με τον οποίο όπως αποδεικνύεται δεν είχε επαφή προηγουμένως, Προφανώς δεν θα είχαν υπό όψιν τους ότι θα τεθεί τέτοιο ζήτημα και πρότειναν έναν ορκωτό που πίστευαν ότι ακόμα κάνει ελέγχους αν δεν το έκαναν επίτηδες ώστε να διακωμωδήσουν την διαδικασία.
Ανεξάρτητα από τις πράξεις της πλευράς Κουτσολιούτσου είναι προφανές ότι και η υφιστάμενη διοίκηση κινείται στο άγνωστο με βάρκα με την ελπίδα.
Όλα αυτά συμβαίνουν διότι ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει τι ακριβώς συμβαίνει με την περιουσία του βασικού μετόχου σε περιπτώσεις εγκληματικής δράσης σε βάρος της εταιρίας και καταδολίευσης των μετόχων.
Και υπό αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι οκτώ χρόνια μετά από το ξέσπασμα του σκανδάλου βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και η συμφωνία εξυγίανσης μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν ακυρωθεί σε δεύτερο βαθμό η δήμευση των ακινήτων. Στο μεταξύ πολλά τα μη δημευμένα ακίνητα έχουν πουληθεί όπως το Μινιόν το 2021 έναντι 26 εκ ευρώ ενώ το 2015 είχε αποτιμηθεί όπως ισχυρίζεται η πλευρά Κουτσολιούτσου 47 εκ ευρώ ενώ το 2019 η Deloitte το αποτίμησε σε 25 εκ ευρώ. Κοινώς ο καθένας κάνει τη δική του αποτίμηση.
Στο μεταξύ το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που εκ των πραγμάτων έχει τεθεί εκτός τόπου και χρόνου.
Και μετά θεωρούμε ότι ζούμε σε κανονική χώρα.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών