Τελευταία Νέα

Αντ. Δένδης (ΝΝ Hellas): Τρόποι συσσώρευσης κεφαλαίων για εργαζόμενους και οφέλη για επιχειρήσεις

Αντ. Δένδης (ΝΝ Hellas): Τρόποι συσσώρευσης κεφαλαίων για εργαζόμενους και οφέλη για επιχειρήσεις
Το κόστος της διαχείρισης ενός ομαδικού συνταξιοδοτικού προγράμματος κυμαίνεται μεταξύ 1% με 1,5% ετησίως επί του διαχειριζομένου κεφαλαίου
Κάθε εργαζόμενος μπορεί, μέσω ενός ομαδικού συνταξιοδοτικού προγράμματος της NN Hellas, να συσσωρεύσει σημαντικά κεφάλαια, επενδύοντας σε ευέλικτες επενδυτικές επιλογές παγκόσμιων οίκων/διαχειριστών κεφαλαίων (ενδεικτικά BlackRock, PIMCO, Vanguard, Franklin Templeton κ.α.), με όρους θεσμικών επενδυτών, όπου δεν θα μπορούσε να επενδύσει ατομικά.
Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Ομίλου NN και την αξιοπιστία του, η οποία θεμελιώνεται στην παγκόσμια εμπειρία και τη λειτουργία των 175 ετών, σήμερα στην Ελλάδα η NN Hellas για λογαριασμό εταιρικών πελατών διαχειρίζεται περισσότερα από 400 ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, με 870.000.000 ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση και καταβάλλει περισσότερες από 3.000 εφάπαξ συνταξιοδοτικές παροχές ετησίως, αποτελώντας την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία συνταξιοδοτικών παροχών στην Ελλάδα.
Μια ομάδα που ξεπερνάει τα 30 στελέχη της NN Hellas φροντίζει, ώστε οι ασφαλισμένοι σε τέτοια προγράμματα να απολαμβάνουν τις βέλτιστες υπηρεσίες, χτίζοντας με αυτό τον τρόπο το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τις ασφάλειες που παρουσιάζει σήμερα το ΒΝ, ο επικεφαλής Πωλήσεων και Ανάληψης Ασφαλιστικών Κινδύνων Ομαδικών Ασφαλιστηρίων, Αντώνης Δένδης, απαριθμεί τις διαθέσιμες επενδυτικές επιλογές συνδεδεμένες με την ασφάλιση που έχει μία επιχείρηση, μεταξύ άλλων το κόστος διαχείρισης ενός επενδυτικού τέτοιου προγράμματος, καθώς και τα οφέλη για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο

Συνέντευξη στην Έλενα Ερμείδου

Ποιες είναι διαθέσιμες επενδυτικές επιλογές συνδεδεμένες με την ασφάλιση που έχει μία επιχείρηση;

Τα κεφάλαια ενός ομαδικού συνταξιοδοτικού προγράμματος μπορούν να επενδυθούν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος (τοκοφόρος επένδυση) ή σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Στην περίπτωση της τοκοφόρου επένδυσης, η ασφαλιστική εταιρεία εγγυάται το επιτόκιο και καθορίζει το ύψος του, τη διάρκειά του και την παροχή ή όχι υπεραπόδοσης, ανάλογα με την επενδυτική πολιτική που εφαρμόζει. Στο τέλος κάθε ασφαλιστικού έτους, η απόδοση πιστώνεται στους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς μελών. Σε αυτή την περίπτωση, τον επενδυτικό κίνδυνο αναλαμβάνει η ασφαλιστική εταιρεία.
Στην περίπτωση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, οι ατομικοί συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί των μελών επενδύονται σε μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α/Κ) διεθνώς αναγνωρισμένων επενδυτικών οίκων. Η εταιρία επιλέγει τα Αμοιβαία Κεφάλαια που θα διαθέσει στα μέλη με βάση τις δικές τους ανάγκες και τον επενδυτικό κίνδυνο, που αυτά επιθυμούν να αναλάβουν. Η επένδυση σε Αμοιβαία Κεφάλαια υπόκειται στις ρυθμίσεις που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, δεν παρέχει εγγύηση κεφαλαίου ή εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Τι πρέπει να ξέρει ο οικονομικός διευθυντής και ο διευθυντής ανθρώπινων πόρων για να προβεί στην επένδυση;

Η εταιρεία αποφασίζει για το είδος της επενδυτικής πολιτικής του ομαδικού συνταξιοδοτικού της προγράμματος και τις επενδυτικές επιλογές που θα παρέχει στους υπαλλήλους της. Ο οικονομικός διευθυντής και ο διευθυντής ανθρώπινων πόρων θα πρέπει να αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα της ασφαλιστικής εταιρείας που θα επιλέξουν να συνεργαστούν και να διασφαλίσουν ότι ο βαθμός επενδυτικού κινδύνου που θα διαθέσουν στα μέλη του προγράμματος συμβαδίζει με την κουλτούρα της εταιρείας.
Κάθε υπάλληλος επιλέγει τον τρόπο επένδυσης του λογαριασμού του μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών που ο εργοδότης έχει αποφασίσει, σύμφωνα με το επενδυτικό του προφίλ και τα έτη που του απομένουν ως τη συνταξιοδότηση.

Ποιο το κόστος διαχείρισης ενός επενδυτικού τέτοιου προγράμματος;

Το κόστος διαχείρισης ενός ομαδικού συνταξιοδοτικού προγράμματος κυμαίνεται μεταξύ 1% με 1,5% ετησίως επί του διαχειριζομένου κεφαλαίου του λογαριασμού του κάθε υπαλλήλου μέλους.

Ποια τα οφέλη για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη;

Τα οφέλη που αποκομίζει ο εργαζόμενος από ένα ομαδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα είναι η σημαντική οικονομική προστασία στις δύσκολές στιγμές, η ασφάλεια και η αίσθηση σιγουριάς και η διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου κατά τη συνταξιοδότηση. Παράλληλα, μπορεί να αποταμιεύσει συστηματικά, οργανωμένα και εύκολα, μέσω παρακράτησης από τη μισθοδοσία του και να έχει πρόσβαση σε Αμοιβαία Κεφάλαια θεσμικών επενδυτών με μικρά ποσά εισφορών. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι εισφορές των εργαζομένων που καταβάλλονται στο ομαδικό πρόγραμμα απαλλάσσονται από το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.
Επίσης, μέσω ενός ομαδικού συνταξιοδοτικού προγράμματος της ΝΝ Hellas, ο εργοδότης εξασφαλίζει το αίσθημα σιγουριάς των εργαζομένων του και ενισχύει την παραγωγικότητα τους. Τέλος, ενδυναμώνει το κύρος και τη φήμη του, και αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση και διατήρηση αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού.

www.bankingnews.gr

Χορηγοί

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης