Τελευταία Νέα
Chania
Τα Παράξενα

Σουηδία: Πρόταση για... ποινικοποίηση των τεστ παρθενίας

Σουηδία: Πρόταση για... ποινικοποίηση των τεστ παρθενίας
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και την καταπολέμηση επιβλαβών παραδόσεων.
Η σουηδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση για την ποινικοποίηση των τεστ παρθενίας, χαρακτηρίζοντάς τα ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μορφή βίας κατά των γυναικών.
Η αρμόδια υπουργός Ισότητας δήλωσε ότι τα τεστ αυτά δεν έχουν ιατρική βάση και συχνά πραγματοποιούνται υπό πίεση ή εξαναγκασμό, προκαλώντας σωματική και ψυχολογική βλάβη.
Η πρόταση προβλέπει ότι τόσο η εκτέλεση όσο και η παραγγελία ενός τέτοιου τεστ θα αποτελούν ποινικά αδικήματα, με κυρώσεις για τους παραβάτες.
Η αλλαγή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων κατά της έμφυλης βίας και υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα.
Η πρακτική έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών και την καταπολέμηση επιβλαβών παραδόσεων.

Χρονικό της Εξέλιξης

2018–2019: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μαζί με τον ΟΗΕ και την UN Women, καταδίκασε δημόσια τα τεστ παρθενίας ως «επιστημονικά αβάσιμα, επώδυνα και εξευτελιστικά».
2021: Η Γαλλία έγινε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που προώθησε ρυθμίσεις κατά της πρακτικής.
Μάιος 2024: Σουηδικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση ξεκινά διαβούλευση για την απαγόρευση των τεστ.
Μάιος 2025: Κατατίθεται επίσημα πρόταση νόμου στη Βουλή για την ποινικοποίηση των τεστ παρθενίας, με ποινές για γιατρούς, γονείς ή άλλους που τα ζητούν ή τα εκτελούν.

Δηλώσεις και Στόχοι της Ρύθμισης

Η Υπουργός Ισότητας δήλωσε:
«Τα τεστ παρθενίας είναι παραβίαση της αξιοπρέπειας και δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη, ισότιμη κοινωνία. Πρέπει να προστατεύσουμε νέες γυναίκες από πιέσεις και έλεγχο στο όνομα της “τιμής” ή των παραδόσεων».
Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει πως η διενέργεια ή παραγγελία τέτοιων εξετάσεων θα τιμωρείται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή, ανάλογα με τις συνθήκες.

Διεθνείς Αντιδράσεις 

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι τα τεστ παρθενίας εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε τουλάχιστον 20 χώρες, κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και σε κάποιες μεταναστευτικές κοινότητες στη Δύση.
Το 2020, η Διεθνής Αμνηστία είχε ζητήσει «γενική απαγόρευση» της πρακτικής παγκοσμίως.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντίστοιχη νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ το 2022, καθιστώντας παράνομη την εκτέλεση ή διαφήμιση τέτοιων υπηρεσιών.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Σουηδίας, τονίζοντας ότι οι γυναίκες συχνά εξαναγκάζονται σε τέτοια τεστ από την οικογένεια ή τη θρησκευτική κοινότητα, ιδίως πριν από γάμους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης