Τελευταία Νέα
Chania
Τα Παράξενα

Αποκαλυπτική νέα μελέτη: Γιατί ζαρώνουν τα δάχτυλα στο νερό; - Τι δείχνει για τα... πτώματα - Δίκαια, σαν βιολογικός κωδικός

Αποκαλυπτική νέα μελέτη: Γιατί ζαρώνουν τα δάχτυλα στο νερό; - Τι δείχνει για τα... πτώματα - Δίκαια, σαν βιολογικός κωδικός
Οι επιστήμονες σκοπεύουν να επεκτείνουν την έρευνά τους για να διερευνήσουν πώς αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε διαγνωστικά τεστ και ιατρικές εφαρμογές
Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Binghamton εντόπισαν τον λόγο για τον οποίο τα δάχτυλα των χεριών ζαρώνουν ύστερα από παρατεταμένη έκθεση στο νερό.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Mechanical Behavior of Biomedical Materials (JMBBM), το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των αιμοφόρων αγγείων και όχι απλώς με την απορρόφηση νερού, όπως πίστευαν μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε πείραμα στο οποίο οι συμμετέχοντες τοποθέτησαν τα χέρια τους σε υγρό περιβάλλον για 30 λεπτά.
Η διαδικασία επαναλήφθηκε 24 ώρες αργότερα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ρυτίδες που εμφανίζονταν στα δάχτυλα διατηρούσαν το ίδιο μοτίβο κάθε φορά, γεγονός που υποδεικνύει έναν σταθερό μηχανισμό σχηματισμού.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το μοτίβο των ρυτίδων αντανακλά την υποκείμενη δομή των αιμοφόρων αγγείων και ότι ο σχηματισμός τους ελέγχεται από το νευρικό σύστημα, συγκεκριμένα από τη λειτουργία του μέσου νεύρου. Μάλιστα, άτομα με βλάβη σε αυτό το νεύρο δεν εμφάνιζαν καθόλου ρυτίδες, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία περί νευρικού ελέγχου του φαινομένου.
Η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να έχει πρακτικές εφαρμογές στον τομέα της ιατροδικαστικής και της βιομετρίας, επιτρέποντας για παράδειγμα την αναγνώριση ατόμων ακόμη και μετά από παρατεταμένη παραμονή σε νερό. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να επεκτείνουν την έρευνά τους για να διερευνήσουν πώς αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε διαγνωστικά τεστ και ιατρικές εφαρμογές.
Οι ρυτίδες που εμφανίζονται όταν τα δάχτυλα βυθίζονται στο νερό δεν είναι τυχαίες – είναι αποτύπωμα των αιμοφόρων αγγείων, και παραμένουν ίδιες κάθε φορά, σαν βιολογικός κωδικός.


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης