Τένις

Έμα Ραντουκάνου: Η 18χρονη που «λύτρωσε» το βρετανικό τένις μετά από μισό αιώνα, γράφοντας ιστορία στο US Open με παραμυθένιο τρόπο!

Έμα Ραντουκάνου: Η 18χρονη που «λύτρωσε» το βρετανικό τένις μετά από μισό αιώνα, γράφοντας ιστορία στο US Open με παραμυθένιο τρόπο!
Η Έμα Ραντουκάνου κατέκτησε το φετινό US Open επικρατώντας της Λέιλα Φερνάντεζ με 2-0 σετ (6-4, 6-3) και έφερε στο «φως» την υπέροχη ιστορία της. Από τα τέσσερα σημεία του πλανήτη στα οποία «πατά» ταυτόχρονα, μέχρι τον αήττητο θρίαμβο που ξεσκόνισε στοιχειωμένα ρεκόρ
 
«Τα τρία Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη» ανέφερε ο βραβευμένος με βραβείο Νόμπελ το 1979, Οδυσσέας Ελύτης, ως «συνταγή» για να πετύχει κανείς. 

Δύο χρόνια νωρίτερα από αυτήν του τη διάκριση, σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, το γνωμικό του επιβεβαιώνεται! Η Βρετανίδα, Βιρτζίνια Γουέιντ, μετά το US Open του 1968, κατακτά και το Wimbledon του 1977! Η επιτυχία της, ωστόσο, τρέπεται σε ευχή και κατάρα. Για 44 ολόκληρα χρόνια, καμία άλλη τενίστρια συμπατριώτισσά της δεν καταφέρνει να κερδίσει ένα Grand Slam! Όλα αυτά, μέχρι την 12η Σεπτεμβρίου του 2021.

Η Έμα Ραντουκάνου, μία 18χρονη με αστείρευτο ταλέντο, που αποτελεί μίξη τεσσάρων πολιτισμών και υπήρξε η αιτία που έμεινε εκτός συνέχειας στα ημιτελικά η Μαρία Σάκκαρη, «σπάει» την κατάρα! Ποιος μπορούσε να φανταστεί πώς με τις πιθανότητες να βρίσκονται στο 400-1, θα έφτανε από τα προκριματικά έως την κατάκτηση του US Open
Ίσως κάποιοι τρομερά ρομαντικοί, που ενθουσιάστηκαν με τα δείγματα γραφής που έδωσε στο Wimbledon τρεις μήνες πριν.

Η κατάκτηση του US Open -παρουσία της Γουέιντ στις κερκίδες- αυτό το κυριολεκτικά μοναδικό της επίτευγμα, αφού κανείς άλλος qualifier σε επίπεδο ανδρών ή γυναικών δεν έχει κατορθώσει να κατακτήσει ένα major τουρνουά, ξεσκόνισε μία σειρά από ρεκόρ που έμοιαζαν χαμένα στον χρόνο και έφεραν στο «φως» την υπέροχη ιστορία της! 

Μία ιστορία που κινείται γύρω από τη Ρουμανία, την Κίνα, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και έχει ως άξονα το τένις. Μία ιστορία που δείχνει πως με ταλέντο, τόλμη και τύχη, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, επιβεβαιώνοντας, κατά αυτόν τον τρόπο, τον Οδυσσέα Ελύτη.

Από το άδοξο τέλος στο Wimbledon, στην κορύφωση του US Open!
 
Η Έμα Ραντουκάνου, με Ρουμάνο πατέρα και Κινέζα μητέρα, γεννήθηκε στον Καναδά και από τα δύο της χρόνια μεγάλωσε στην Αγγλία

Στη χώρα που έπιασε για πρώτη φορά ρακέτα στα χέρια της, έμελλε να ξεκινήσει το πιο όμορφο ταξίδι, ακόμα κι αν το τέλος του υπήρξε άδοξο!

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Ιουλίου του 2021, όταν στην πρώτη της μόλις συμμετοχή σε Grand Slam, η Έμα Ραντουκάνου, ούσα στο Νο.361 της παγκόσμιας κατάταξης, αγωνιζόταν στον τέταρτο γύρο του Wimbledon.

Υπό το βάρος της ψυχολογικής και σωματικής πίεσης, η 18χρονη λυγίζει και εγκαταλείπει την αναμέτρηση με την Άιλα Τομλιάνοβιτς, αφού αντιμετωπίζει προβλήματα στην αναπνοή της.
Wimbledon: Emma Raducanu retires after struggling with her breathing  against Ajla Tomljanovic | Tennis News | Sky Sports
 
Με αυτές να αποτελούν τις τελευταίες εικόνες της από ένα Grand Slam, ανοίγει το κεφάλαιο το US Open, περίπου τρεις μήνες αργότερα.

Στη δεύτερη μόλις απόπειρα σε τόσο σημαντικό τουρνουά, φτάνει στο αγωνιστικό της «ζενίθ», αφού όχι μόνο το κατακτά, μέσω μιας παραμυθένιας πορείας που ξεκινά από τα προκριματικά, αλλά το πραγματοποιεί και χωρίς να χάσει σετ, γεγονός που έβαλε το όνομα της δίπλα σε θρυλικές φιγούρες του τένις γυναικών που έχουν κατορθώσει κάτι ανάλογο, με την τελευταία να είναι η Σερένα Γουίλιαμς στο US Open το 2014!
Μάλιστα, η πολύπειρη Αμερικανίδα είχε χάσει τότε 32 games συνολικά, ενώ η Ραντουκάνου απώλεσε μόλις δύο περισσότερα.
 
Παράλληλα, έγινε η δεύτερη νεότερη τενίστρια που κατακτά ένα Grand Slam στην Open Era, μετά τη Μαρία Σαράποβα, η οποία είχε κερδίσει το Wimbledon ούσα μόλις 17 ετών το 2004!
Μετά την κατάταξη της WTA, ακολουθεί και η οικονομική «εκτόξευση»!
 
Τρεις μήνες ήταν αρκετοί για να φέρουν τη 18χρονη Βρετανίδα από το Νο.361 της παγκόσμιας κατάταξης -όπου βρισκόταν τον Ιούλιο- στο Νο.21 του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δεν έμεινε μόνο στην άνοδο 340 θέσεων!
 
Με την κατάκτηση του US Open η Έμα Ραντουκάνου θα βάλει στα ταμεία της περίπου 1.8 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή οκτώ φορές περισσότερα χρήματα από τις συνολικές -έως τώρα- εισπράξεις της από το τένις! 
 
Για να αντιληφθεί κανείς τις τεράστιες και απροσδόκητες αλλαγές στην καριέρα της, αρκεί να σκεφτεί πως είχε κλείσει «θέση» σε ITF τουρνουά της Πορτογαλίας των 60.000 ευρώ, μη λογίζοντας πως θα... καθυστερήσει τόσο στις ΗΠΑ! Εν τέλει, αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή της. 

Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως μόνο για την επικράτηση στον πρώτο γύρο του US Open, έλαβε 15.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που θα έπαιρνε αν κατακτούσε το εν λόγω τουρνουά! 


Σπουδαία συνάντηση, σπουδαίο επίτευγμα, ευρεία αναγνώριση
 
Ο φετινός τελικός του US Open ήταν ένα ραντεβού με την ιστορία του αθλήματος και ως τέτοιος αντιμετωπίστηκε. Άλλωστε, μετά από 22 ολόκληρα χρόνια και την αναμέτρηση της 17χρονης Σερένα Γουίλιαμς με τη 19χρονη Μαρτίνα Χίγκινς, δύο teenagers αγωνίστηκαν για το τρόπαιο.
 
Αν προστεθούν στην εξίσωση, το σπουδαίο επίτευγμα της Ραντουκάνου, αλλά και η επιστροφή μίας Βρετανίδας τενίστριας στην κορυφή ενός major τουρνουά μετά από 44 χρόνια, το παζλ συμπληρώνεται και δικαιολογεί τόσο την προβολή που έτυχε ο τελικός, όσο και τις αντιδράσεις που υπήρξαν.
 
Άλλωστε, το επίτευγμα της Ραντουκάνου ξεφεύγει από τα όρια του τένις. Δεν είναι μία «νίκη» του συγκεκριμένου αθλήματος, αλλά μία «νίκη» τόσο για τον αθλητισμό, όσο και για αυτούς που αγαπούν τις εκπλήξεις και τις βγαλμένες από παραμύθι ιστορίες!



 
 
 
Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης