Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθεί να κρατήσει τις 800 μονάδες με το βλέμμα στο εξωτερικό

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθεί να κρατήσει τις 800 μονάδες με το βλέμμα στο εξωτερικό

ΑΓΟΡΑ: Είναι λογικό πως όταν οι μετοχές και οι δείκτες είναι στο «κόκκινο» αυξάνονται οι αρνητικές πληροφορίες και οι επενδυτές κοιτάζουν πιο επιφυλακτικά τα όσα συμβαίνουν. Για παράδειγμα, όσα έγιναν στο Καπιτώλιο, δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής από τους επενδυτές και οι δείκτες έκλεισαν με άνοδο. Ωστόσο, τα όσα έγιναν ήταν εξαιρετικά αρνητικά.

Έτσι και στην εγχώρια αγορά, η πορεία της πανδημίας είχε μπει σε δεύτερη μοίρα και η αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα λόγω του εμβολίου, επικρατούσε. Τώρα, οι επενδυτές δείχνουν ότι ξανακοιτάζουν την πορεία της και βλέπουν πως ίσως η ανάπτυξη το 2021 να μην είναι αυτή που αρχικά είχε εκτιμηθεί. Έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Αυτές οι εξελίξεις, αλλά και κάποιες άλλες, δεν αλλάζουν την άποψή μας για το σύνολο του 2021, ενώ και τεχνικά έχουμε ακόμα λόγους να παραμένουμε αισιόδοξοι. Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ίσως ανοίξουν σήμερα ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Θα θέλαμε να δούμε το ΧΑ να κρατιέται στις 800 μονάδες και να συσσωρεύσει εδώ γύρω, αφομοιώνοντας την πρόσφατη άνοδο. Περαιτέρω υποχώρηση ίσως προκαλέσει ρήγματα στην επενδυτική ψυχολογία.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Βγάζει αντίδραση στο άνοιγμα και κινείται οριακά υψηλότερα από τις 800 μονάδες. Σταθεροποιητικά και ήπια ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ξεχωρίζουν οι τράπεζες και πάλι στο ξεκίνημα. Θα πρέπει να βοηθήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές, προκειμένου να ξεπεραστεί η επιφυλακτικότητα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Βγάζει αντίδραση η Alpha Bank και ενισχύεται άνω του 2,5%. Καλή εικόνα και από την Εθνική. Η Πειραιώς ενισχύεται οριακά και η Eurobank υποχωρεί. Έχει αλλάξει λίγο η τεχνική εικόνα στις τράπεζες, καθώς διορθώνουν εδώ και κάποιες μέρες.

JUMBO: Παρά τη μείωση των πωλήσεων τον τελευταίο μήνα του έτους και τη συνολική υποχώρηση, αναμένονται κέρδη 120 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους αναλυτές. Δηλαδή μετά από όσα συνέβησαν στο λιανικό εμπόριο το p/e δεν είναι υψηλό. Άλλες εταιρείες του κλάδου είχαν μεγαλύτερες απώλειες. Επιπλέον σημειώνουμε τον ισχυρό ισολογισμό.

Με οριακή άνοδο το άνοιγμα της μετοχής και λίγο χαμηλότερα από τα 14 ευρώ που δίνει αποτίμηση 1,9 δισ. ευρώ.

MOTOR OIL: Ανοδικό το ξεκίνημα. Ήπιο βέβαια και βλέπουμε και κάποιο τζίρο στη μετοχή. Πάνω από τα 13 ευρώ η τιμή της μετοχής.

FOURLIS: Η προσπάθεια της μετοχής να ξεπεράσει τα 4 ευρώ έπεσε πάνω στη διόρθωση της αγοράς. Το παλεύει βέβαια και στα πρώτα λεπτά είναι στα 4 ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ: Θεωρούμε πως και τα Θράκης και τα Κρήτης είναι ελκυστικά αποτιμημένα, αν και τα γραφήματα αποτυπώνουν την άνοδο το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, τα μεγέθη που έχουν δημοσιεύσει για το εννεάμηνο ήταν εντυπωσιακά και δικαιολογούν περαιτέρω κίνηση. Ειδικά στα Κρήτης μας κάνει εντύπωση η «αδιαφορία» των επενδυτών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κάνει πράξη η μετοχή.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Στο +9% με 1.250 τεμάχια αλλά και μεγάλη απόσταση μεταξύ του πρώτου αγοραστή και του πρώτου πωλητή.

ΕΥΔΑΠ: Παραμένει κάτω από τα 7 ευρώ η μετοχή και οι επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις για το τίμημα του αδιύλιστου ύδατος. Καθυστερεί η κυβέρνηση και το θέμα πρέπει να λήξει ώστε να δούμε τι μένει στο ταμείο.

ΟΛΘ: Θεωρούμε πως η μετοχή είναι ελκυστικά αποτιμημένη, αλλά και εδώ οι επενδυτές αδιαφορούν. Δυνατό το ταμείο, καλή η κερδοφορία στο εννεάμηνο και φυσικά προχωράει το επενδυτικό πρόγραμμα που θα αλλάξει πολλά στο λιμάνι.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης