Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Λίγοι πρωταγωνιστές, συνεχίστηκε η διόρθωση με περιορισμένο τζίρο

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Λίγοι πρωταγωνιστές, συνεχίστηκε η διόρθωση με περιορισμένο τζίρο

ΑΓΟΡΑ: Η διόρθωση συνεχίστηκε. Το ΧΑ έκλεισε οριακά χαμηλότερα από τη στήριξη και ίσως πάει για να τη διασπάσει. Θα επιθυμούσαμε άμεση ανάκληση του σήματος με ανοδική αντίδραση στην αυριανή συνεδρίαση. Ο τζίρος ήταν αρκετά χαμηλός και η τελική εικόνα της αγοράς μπορεί να συμβαδίζει με τη μέση εικόνα που είχε στη συνεδρίαση, αλλά οι ξένες αγορές γύρισαν ανοδικά στο δικό μας κλείσιμο, έστω και οριακά, και εμείς πήγαμε χαμηλότερα.

Αυτό οφείλεται σε κάποιες πωλήσεις που μπήκαν στις τελικές δημοπρασίες και πίεσαν λίγο χαμηλότερα τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Συνολικά θα λέγαμε πως το σημερινό κλείσιμο αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Δε μπορείς να βγάλεις δηλαδή συμπέρασμα για το που πάει ο γενικός δείκτης βραχυπρόθεσμα. Ξεχώρισε η Alpha Bank, η οποία ήταν μόνιμα σε θετικό έδαφος και στον αντίποδα, λόγω των απωλειών δηλαδή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Η διόρθωση που κάποιοι ήθελαν ώστε να μπουν σε χαμηλότερα επίπεδα είναι σε εξέλιξη, αλλά το ερώτημα τώρα είναι: Θα μπουν ή έχουν αρχίσει και το ξανασκέφτονται. Βάζουμε στόχους και τους ακολουθούμε. Τόσο στην άνοδο, όσο και στην πτώση. Αυτή είναι η άποψή μας. Οι τράπεζες έχουν κάνει μία καλή διόρθωση, ενώ υπάρχουν και άλλες μετοχές που είναι ελκυστικές. Δεν μπορεί βέβαια να αποκλειστεί περαιτέρω υποχώρηση αν διασπαστούν τα τρέχοντα επίπεδα. 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Υπό πίεση σήμερα η μετοχή, όπως και της Τέρνα Ενεργειακής. Έχει προηγηθεί βέβαια μεγάλο ράλι, ειδικά για την ΤΕΝΕΡΓ. Και η ΓΕΚ βέβαια ακολούθησε δυνατά την τάση του ΧΑ και έκανε μεγάλη κίνηση. Δικαιολογημένες οι όποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Απώλειες 4% και για τις δύο μετοχές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έπεσε το επενδυτικό ενδιαφέρον, μειώθηκε ο συνολικός τζίρος στο ΧΑ και από εκεί που ήταν στο επίκεντρο με μεγάλες διακυμάνσεις, τζίρους και αδρεναλίνη, τώρα κινούνται πλαγιοκαθοδικά, επιβαρύνοντας την εικόνα του ΧΑ. Ελπίζουμε να ολοκληρώσουν σύντομα τη διόρθωση και να βοηθήσουν ώστε να ξαναβρεί η αγορά το δρόμο της.

Η ΑΛΦΑ ήταν θετική σε όλη τη συνεδρίαση και ήταν η μόνη που ξεχώρισε. Με απώλειες έκλεισαν οι άλλες τρεις συστημικές και η Πειραιώς είχε τις μεγαλύτερες.

JUMBO: Συμφωνούμε με την έκθεση της Eurobank Equities η οποία αναφέρει πως τα πήγε σχεδόν όσο πιο καλά μπορούσε. Στα 16,10 ευρώ η τιμή στόχος, αλλά θεωρούμε πως όταν ανοίξει η αγορά θα μπορέσει να αναθεωρηθεί η τιμή προς τα πάνω. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι όταν συζητάμε με κάποιους για τη μετοχή, μας απαντάνε «ότι τα μαγαζιά είναι κλειστά», δηλαδή να μην περιμένουμε κάτι. Λες και ο ΟΠΑΠ τα έχει ανοικτά.

Με αυτά που ξέρουμε, θεωρούμε πως αυτή η εικόνα της μετοχής δε δικαιολογείται. Πιστεύουμε πως έπρεπε να τα είχε πάει καλύτερα. Είναι σχεδόν 30% κάτω από τα επίπεδα που είχε πριν ξεσπάσει η Πανδημία. Η αποτίμησή της έχει discount μεγαλύτερο του 40% έναντι των ομοειδών σε όρους EV/EBITDA.

ΦΟΥΣΚΑ: Επειδή κάποιοι λένε ότι ζούμε μέρες 1999 και ίσως δεν έχουν άδικο, ειδικά στις ΗΠΑ, αρκεί να δείτε το τουίτ του CEO της Tesla, Elon Musk. Έγραψε χρησιμοποιείστε την εφαρμογή Signal και μία μετοχή εταιρείας με την επωνυμία Signal ανέβηκε 5.100% σε τρεις μέρες και φυσικά δεν είχε καμία σχέση με αυτή που ανέφερε η Musk και η οποία δεν είναι εισηγμένη. Μιλάμε για κανονική παράνοια. Εμείς βέβαια εδώ στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε κάποιες, λίγες πιστεύουμε, μετοχές δεν έχουμε καμία σχέση με φούσκα. Μα καμία.

Έχει γεμίσει ο κόσμος «μηχανάκια» και ο κάθε επενδυτής αγοράζει και πουλάει μόνος του, χωρίς να συμβουλεύεται έστω και λίγο τους ειδικούς. Γιατί αν εξηγούσε κάποιος επενδυτής τα παραπάνω σε κάποιον επαγγελματία είναι αρκετά πιθανό να ήξερε να του πει πως δεν είναι αυτή η εταιρεία. Ή τουλάχιστον θα το έψαχνε λίγο παραπάνω.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αυτό το «λευκό βέλος» που έρχεται, να ξέρετε δεν είναι και τελευταίο μοντέλο. Έχει μεγάλη ιστορία, η οποία δεν είναι και καλή. Γιατί βλέπουμε την είδηση ως εξαιρετικά θετική στα μέσα ενημέρωσης. Μακάρι να πάει καλά, αλλά μη μας πουλάνε το Φιατάκι για Φεράρι…

INTERTECH: Απώλειες 8,47%, κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας με πωλητές και όγκος 14 χιλ. τεμάχια. Έγιναν αρκετά κομμάτια για τα δεδομένα της. Αποτίμηση 5,8 εκατ. ευρώ.

ΕΚΤΕΡ: Στο χαμηλό ημέρας και το δικό της κλείσιμο με συνολικό όγκο 14 χιλ. τεμάχια. Έκανε μεγάλη κίνηση από τα χαμηλά και πήγε και πάνω από τα 0,90 ευρώ. Ξαναδίνει ευκαιρίες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης