Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι θα ισχυριστεί η διοίκηση της Aegean στη Γενική Συνέλευση για την ΑΜΚ – Όλες οι λεπτομέρειες

Τι θα ισχυριστεί η διοίκηση της Aegean στη Γενική Συνέλευση για την ΑΜΚ – Όλες οι λεπτομέρειες
Η γενική συνέλευση θα εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για να προβεί στην αύξηση κεφαλαίου, να καθορίσει τους όρους, το ύψος και την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών
Σχετικά Άρθρα

Την ανάγκη επιβολής δραστικών μέτρων αντιμετώπισης, μείωσης κόστους, ενίσχυσης ρευστότητας και θωράκισης της οικονομικής θέσης της εταιρείας και του ομίλου, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, θα επικαλεστεί η διοίκηση της Aegean Airlines στην έκτακτη γενική συνέλευση της 12ης Μαρτίου προκειμένου να λάβει την έγκριση της συνέλευσης και να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, αλλά και να λάβει στη συνέχει την κρατική εγγύηση.
Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητικού συμβουλίου η διοίκηση θα σημειώσει πως σε ανάλογες κινήσεις προχώρησαν και οι κυριότεροι ανταγωνιστές της εταιρείας στην Ευρώπη.
Με την ολοκλήρωση της αύξησης και την καταβολή της κρατικής εγγύησης το δημόσιο θα λάβει warrants που θα αντιστοιχούν σε μετοχές ίσες με το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου.
Οι Τίτλοι Κτήσης Μετοχών θα είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμοι.
Ο κάτοχος των Τίτλων Κτήσης Μετοχών θα δύναται να δηλώσει την πρόθεσή του για άσκηση των δικαιωμάτων κτήσης από τη λήξη του δευτέρου έτους, που έπεται της ημερομηνίας εκταμίευσης της Κρατικής Ενίσχυσης στην Εταιρεία και εφεξής υπό την επιφύλαξη των οριζόμενων παρακάτω.
Εντός εξήντα ημερών από την ημερομηνία της δήλωσης πρόθεσης άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης, η Εταιρεία θα δύναται να ασκήσει με δήλωσή της το δικαίωμα προαίρεσης και να αποκτήσει τους Τίτλους Κτήσης Μετοχών στην αγοραία αξία τους.
Η αγοραία αξία ισούται με την τυχόν θετική διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της Εταιρείας κατά τις τελευταίες εξήντα ημέρες διαπραγμάτευσης, που προηγούνται της ημερομηνίας δήλωσης πρόθεσης άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών και της τιμής άσκησης.
Εάν η Εταιρεία δεν ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των Τίτλων Κτήσης Μετοχών εντός της ανωτέρω προθεσμίας, τότε ο κάτοχός τους ασκεί το δικαίωμα κτήσης μετοχών σύμφωνα με τους όρους των τίτλων.
Σε περίπτωση που ο κάτοχος των Τίτλων Κτήσης Μετοχών είναι το Ελληνικό Δημόσιο, πριν την άσκηση απαιτείται η προηγούμενη κοινοποίηση και έγκριση της πράξης άσκησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η γενική συνέλευση θα εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για να προβεί στην αύξηση κεφαλαίου, να καθορίσει τους όρους και κυρίως το ύψος και την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Η Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου

κ.κ. Μέτοχοι,
Οι αερομεταφορές είναι ο πρώτος σε βαθμό έντασης κλάδος που έχει θιγεί καίρια από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 και τα μέτρα περιορισμού στις αεροπορικές μετακινήσεις (που ακόμα τελούν σε ισχύ), στα οποία οδήγησε η ανάγκη περιορισμού της διάδοσης του ιού.
Η ένταση και η διάρκεια της πρωτοφανούς κρίσης επιβάλει και δραστικά μέτρα αντιμετώπισης, μείωσης κόστους, ενίσχυσης ρευστότητας και θωράκισης της οικονομικής θέσης της Εταιρείας και του Ομίλου.
Οι κύριοι άξονες προτεραιοτήτων του Ομίλου για τη διαχείριση αυτής της κρίσης είναι:
α) η δυναμική διαχείριση του δικτύου και της προσφερόμενης χωρητικότητας,
β) η διαχείριση του στόλου και των κεφαλαιακών δαπανών,
γ) η ταμειακή θωράκιση με εξασφάλιση επιπλέον ρευστότητας, και
δ) το πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους όλων των κατηγοριών.
Παράλληλα, όπως έπραξαν το σύνολο των κυριότερων ανταγωνιστών της Εταιρείας στην Ευρώπη, η Εταιρεία έκανε τις αναγκαίες διαδικασίες για τη λήψη κρατικής στήριξης και στις 23 Δεκεμβρίου 2020 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του άρθρου 107 (2) (β) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κρατική ενίσχυση με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης προς την Εταιρεία ύψους μέχρι 120 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση μέρους της ζημιάς που προήλθε λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν από την Ελλάδα και άλλες χώρες προορισμού με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 στο διάστημα 23 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου 2020.
Η χορήγηση της παραπάνω κρατικής ενίσχυσης (η «Κρατική Ενίσχυση») και οι όροι αυτής, οι οποίοι ψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή, προβλέπονται στο άρθρο 30 του Ν. 4772/2021 (ΦΕΚ Α’ 17/05.02.2021).
Η Κρατική Ενίσχυση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου θεσμικού πλαισίου.
Σύμφωνα με τους όρους της Κρατικής Ενίσχυσης, όπως αυτοί προβλέπονται στο αρ. 30 του Ν. 4772/2021, η καταβολή της Κρατικής Ενίσχυσης τελεί υπό την αίρεση ότι η Εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της αντλώντας κεφάλαια ποσού τουλάχιστον €60.000.000, ενώ παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) της Εταιρείας (οι «Τίτλοι Κτήσης Μετοχών»).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανωτέρω νομοθετική διάταξη, οι Τίτλοι Κτήσης Μετοχών θα εκδοθούν μετά την ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, μέσω της οποίας θα αντληθούν κεφάλαια ύψους τουλάχιστον €60.000.000 (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου») και την καταβολή της Κρατικής Ενίσχυσης στην Εταιρεία και θα παρέχουν το δικαίωμα απόκτησης κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, ονομαστικής αξίας 0,65 Ευρώ που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό 11,50% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, όπως αυτό θα διαμορφωθεί κατόπιν της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, μέσω της οποίας θα αντληθούν κεφάλαια ύψους τουλάχιστον €60.000.000, σε τιμή ίση με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.
Οι Τίτλοι Κτήσης Μετοχών θα διατεθούν στην Ελληνική Δημοκρατία, άνευ τιμήματος και θα είναι ελεύθερα μεταβιβάσιμοι.
Ο κάτοχος των Τίτλων Κτήσης Μετοχών θα δύναται να δηλώσει την πρόθεσή του για άσκηση των δικαιωμάτων κτήσης από τη λήξη του δευτέρου (2ου ) έτους, που έπεται της ημερομηνίας εκταμίευσης της Κρατικής Ενίσχυσης στην Εταιρεία και εφεξής υπό την επιφύλαξη των οριζόμενων παρακάτω.
Εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία της δήλωσης πρόθεσης άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης, η Εταιρεία θα δύναται να ασκήσει με δήλωσή της το δικαίωμα προαίρεσης και να αποκτήσει τους Τίτλους Κτήσης Μετοχών στην αγοραία αξία τους.
Η αγοραία αξία ισούται με την τυχόν θετική διαφορά μεταξύ της μέσης σταθμισμένης με τον όγκο συναλλαγών χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της Εταιρείας κατά τις τελευταίες εξήντα (60) ημέρες διαπραγμάτευσης, που προηγούνται της ημερομηνίας δήλωσης πρόθεσης άσκησης των δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών και της τιμής άσκησης.
Εάν η Εταιρεία δεν ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των Τίτλων Κτήσης Μετοχών εντός της ανωτέρω προθεσμίας, τότε ο κάτοχός τους ασκεί το δικαίωμα κτήσης μετοχών σύμφωνα με τους όρους των τίτλων.
Σε περίπτωση που ο κάτοχος των Τίτλων Κτήσης Μετοχών είναι το Ελληνικό Δημόσιο, πριν την άσκηση απαιτείται η προηγούμενη κοινοποίηση και έγκριση της πράξης άσκησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση πρόθεσης άσκησης καθώς και η άσκηση του δικαιώματος κτήσης μετοχών πρέπει να λάβουν χώρα μέχρι τη λήξη του πέμπτου (5ου) έτους που έπεται της ημερομηνίας εκταμίευσης της Κρατικής Ενίσχυσης στην Εταιρεία.
Κατόπιν αυτού, το Δ.Σ. εισηγείται ομόφωνα όπως οι εν λόγω Τίτλοι Κτήσης Μετοχών εκδοθούν με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, ως απαραίτητο, κατάλληλο, προσήκον και πρόσφορο μέτρο καθόσον η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης είναι αλληλένδετη με την διάθεση των Τίτλων Κτήσης Μετοχών προς την Ελληνική Δημοκρατία και, συνακόλουθα, με την καταβολή της Κρατικής Ενίσχυσης στην Εταιρεία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 30 του Ν. 4772/2021, και παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας και τα εξής:

  • Η καταβολή της Κρατικής Ενίσχυσης προς την Εταιρεία και η προς τούτο επιβαλλόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου για την άντληση κεφαλαίων κατ’ ελάχιστο €60.000.000 είναι απολύτως αναγκαίες για την βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Εταιρείας και του Ομίλου και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν επέλθει σε αυτήν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.
  • Η έκδοση των Τίτλων Κτήσης Μετοχών με τους ανωτέρω αναφερόμενους όρους και η διάθεση αυτών άνευ τιμήματος αποκλειστικά και μόνο προς την Ελληνική Δημοκρατία προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 4772/2021 προκειμένου η Εταιρεία να λάβει την Κρατική Ενίσχυση.
  • Η Εταιρεία θα διατηρεί το δικαίωμα να αποκτήσει από τον κάτοχο των Τίτλων Κτήσης Μετοχών τους Τίτλους Κτήσης Μετοχών (δικαίωμα προαίρεσης) στην αγοραία αξία τους, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση το άρθρο 30 παρ. 3 του Ν. 4772/2021 και αναφέρεται ανωτέρω, εντός εξήντα (60) ημερών από τη δήλωση πρόθεσης άσκησης δικαιωμάτων κτήσης.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, η διάθεση των Τίτλων Κτήσης Μετοχών προς την Ελληνική Δημοκρατία και η συνακόλουθη κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας έχουν την ομόφωνη στήριξη της διοίκησης της Εταιρείας και σας καλούμε να χορηγήσετε την σχετική εξουσιοδότηση προς το Δ.Σ. για την έκδοση των εν λόγω τίτλων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 24 παρ. 1 και 56 παρ. 2 του Ν.4548/2018.
Η έκδοση των Τίτλων Κτήσης Μετοχών θα γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 4 του Ν. 4548/2018.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης