Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μακριά από τα υψηλά ημέρας- Ράλι για Aegean

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μακριά από τα υψηλά ημέρας- Ράλι για Aegean
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Πάλι δε μπόρεσε να κρατήσει την πρωινή άνοδο. Οι τράπεζες, μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις. Χαμηλός ο τζίρος και όσο και αν θέλουμε να ανέβει ακόμα και με μικρό τζίρο, δε γίνεται. Θέλουμε περισσότερους επενδυτές για να ξεφύγουμε από τη συσσώρευση. Δεν αλλάζει κάτι με τη σημερινή συνεδρίαση. Σε λίγες μετοχές το ενδιαφέρον και κυρίως στην Aegean. Υποχώρησε για τρίτη μέρα η ΔΕΗ. Καλή εικόνα από ΟΠΑΠ, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank και ΕΧΑΕ.

AEGEAN: Ισχυρή ανοδική κίνηση από τη μετοχή, λόγω της πορείας των ξένων αεροπορικών εταιρειών στις τελευταίες συνεδριάσεις αλλά και κάποιων δημοσιευμάτων ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναφέρουν ότι η Ελλάδα μελετάει το άνοιγμα με τη Βρετανία νωρίτερα. Είναι πάντως ένα ευρωπαϊκό θέμα το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων.

Αν ο κλάδος συνολικά βελτιώσει την εικόνα του, θα ωφεληθεί η μετοχή καθώς έχει και την αύξηση μπροστά. Ίσως δηλαδή να πάει υψηλότερα η τιμή της αύξησης. Νομίζουμε πως είναι αρκετά νωρίς για να πει κάποιος που θα γίνει. Κοιτάζαμε και κάποιες αεροπορικές του εξωτερικού και έχουν σημειώσει καλή άνοδο στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η ΑΡΑΙΓ με το σημερινό +14,73% ουσιαστικά έκανε σε μία μέρα την κίνηση που άλλες έκαναν σε 5. Στα 4,9450 ευρώ με 354 χιλ. τεμάχια.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Τα δημοσιεύματα μας κάνουν να αισιοδοξούμε γιατί θέλουν δε θέλουν κάποιοι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία. Και φυσικά θα συνεχίσουν να χτίζονται ξενοδοχεία, γιατί η άποψη της στήλης είναι πως η Ελλάδα έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης ακόμα και από τα υψηλά του 2019, αν αποκτήσει υποδομές και γίνουν κάποια εμβληματικά έργα. Ας κάνουν και άλλοι κλάδοι επενδύσεις και να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό.

ATTICΑ GROUP: Από τις μετοχές που έχουν πληγεί περισσότερο λόγω της πανδημίας. Δεν έχει καταφέρει να απομακρυνθεί από τα χαμηλά της. Μάλιστα σχετικά πρόσφατα έγραψε το χαμηλό της στα 0,73 ευρώ (3/11/2020) και σήμερα έκλεισε στα 0,80 ευρώ. Η αισιοδοξία για τις αεροπορικές όπως καταγράφεται στις αγορές του εξωτερικού, έχει επηρεάσει την Aegean. Οι ναυτιλιακές όμως έχουν μείνει πίσω…

Κομβικής σημασίας για τη χώρα η πορεία του τουρισμού φέτος. Η στήλη θεωρεί πως σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία που πέρυσι έμειναν κλειστά, φέτος θα ανοίξουν. Άρα η μέση περσινή πληρότητα για να επαναληφθεί θα πρέπει να έχουν πολλούς περισσότερους επισκέπτες. Ένα στα δύο ξενοδοχεία περίπου έμειναν κλειστά. Φέτος δεν είναι εύκολο να παραμείνουν κλειστά. Όπως νομίζουμε πως δεν είναι και εύκολο ο κόσμος να μην πάει διακοπές για δεύτερη χρονιά.

Θυμίζουμε πως στο περσινό τρίτο τρίμηνο είχε πωλήσεις 113,5 εκατ. ευρώ από 163 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 12,1 εκατ. ευρώ από 42 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο είχε ζημιές 29 εκατ. ευρώ από κέρδη 30,9 εκατ. ευρώ. Επομένως το τρίτο τρίμηνο στη χρήση 2021 είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν περιμένουμε πως θα φτάσει τα επίπεδα του 2019, αλλά θέλουμε μία σημαντική βελτίωση ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι ζημιές της χρήσης.

Με την αποτίμηση να είναι στα επίπεδα του 2017 νομίζουμε πως υπάρχει μία υπερβολή, εκτός και αν οι επενδυτές περιμένουν πως φέτος ο τουρισμός θα πάει χάλια. Αλλά αν συμβεί αυτό θα είναι καταστροφικό συνολικά για τη χώρα. Επομένως θεωρούμε πως υπάρχει καλό περιθώριο ανόδου.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΧΕ: Περισσότερα για τις εκτιμήσεις της για το 2021 θα διαβάσετε σε άλλη κατηγορία του ΒΝ. Εμείς σημειώνουμε πως στις κορυφαίες επιλογές δεν υπάρχει τράπεζα, ενώ περιμένει ήπια ανάκαμψη, η οποία όμως θα αυξήσει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Αναφορικά με τις επιλογές της και τις μετοχές που καλύπτει: Αυξάνει τιμή στόχο για Φουρλή στα 5,15 ευρώ από 4,70 ευρώ με σύσταση υπεραπόδοσης.

Αυξάνει τιμή στόχο για ΕΧΑΕ από 4,30 ευρώ στα 4,60 ευρώ με σύσταση υπεραπόδοσης, αυξάνει στα 25,20 ευρώ από 24,30 ευρώ την τιμή στόχο για ΟΛΠ, με ίδια σύσταση, και δίνει τιμή στόχο τα 19,80 ευρώ από 19,90 ευρώ για τη Jumbo με σύσταση επίσης υπεραπόδοσης. Συνολικά βελτιώνει για πολλές μετοχές που παρακολουθεί την τιμή στόχο (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Μυτιληναίο, Alpha Bank) ενώ μειώνει για ΕΥΔΑΠ, Τιτάν διατηρώντας όμως σύσταση υπεραπόδοσης.

ΔΕΗ (απάντηση): Τι εννοείτε "πάλι πέφτει"; Έχει κάνει τέτοιο ράλι και υποχωρεί 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις. Λίγο η κορυφή του γραφήματος μας κάνει να έχουμε κάποιες ανησυχίες, αλλά προς το παρόν τη θεωρούμε καθαρά τεχνική διόρθωση. Σημειώστε πως ο εκθετικός των 50 ημερών είναι στα 7,50 ευρώ και η μετοχή έκλεισε στα 8,5850 ευρώ με πρόσφατο υψηλό στα 9,40 ευρώ. Ο εκθετικός των 200 ημερών είναι στα 5,68 ευρώ. Ήταν τέτοιο το ράλι που οι κινητοί μέσοι έχουν μεγάλη απόσταση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πήγε πάλι στα 0,80 ευρώ η ΑΛΦΑ και γύρισε. Πήγε η ΕΤΕ στα 2,11 ευρώ και γύρισε χαμηλότερα. Πολύ καλή η εικόνα της ΕΥΡΩΒ και με αντίστοιχη άνοδο έκλεισε και η ΠΕΙΡ.

ΕΧΑΕ: Πήγε μέχρι τα 3,54 ευρώ και έκλεισε στα 3,60 ευρώ με άνοδο 1,41%. Νομίζουμε πως φέτος θα δούμε αρκετές αυξήσεις και ομολογιακές εκδόσεις. Έχουμε την Πειραιώς, την Aegean, μάλλον θα κάνει και η Ελλάκτωρ, υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρότερες και έχουμε αρκετές να σχεδιάζουν ομολογιακά. Κάποια από αυτά θα εισαχθούν στο ΧΑ. Επομένως κάτι θα τσιμπήσει από προμήθειες. Αν βελτιωθεί και λίγο ο τζίρος, τότε θα δούμε καλύτερη αποτίμηση στην εισηγμένη.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Μετά από 5 πτωτικές αντέδρασε και έκλεισε με άνοδο 3,26%.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Συνεχίζουν να έχουν πωλητές αρκετά μικρά και μεσαία, αλλά και «περίεργη» συμπεριφορά. Δηλαδή, λες και θέλουν κάποιοι να πιέσουν χαμηλότερα, αλλά χωρίς μεγάλους όγκους. Βγάζουν βέβαια συνεχώς κομμάτια. Εκμεταλλεύονται βλέπετε και το άτονο κλίμα της αγοράς. Συνήθως αυτές οι τακτικές οδηγούν πολλούς μικρούς στο να πουλήσουν τις θέσεις τους και μετά οι τιμές αυξάνονται. Για να δούμε που θα βγάλει…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης